cold mátchá zenzáí
Zenzáí ís á trádítíonál Jápánese sweets thát í grew up wíth. Usuálly ít ís máde wíth sweet ázukí beán soup but the beáuty of páríng ít up wíth Mátchá ís creátíng the perfect bálánce of sweetness ánd subtle bítterness.
whát ís zenzáí?
Whát ís zenzáí ánywáy? Zenzáí ís trádítíonál Jápánese sweets. Zenzáí ís básícálly sweet ázukí beán soup wíth mochí ríce cákes. Zenzáí wás often served áfter school cross country events ín wínter to cheer up students ánd restore theír energy. í certáínly just rán for thís treát ánd í ám not exággerátíng. í thínk every runner wás just lured wíth the sweet áromá from á dístánce áwáy ánd knew where to go next áfter they cross the líne.
why ádd mátchá?
Usuálly ázukí beán soup ánd mochí ríce cákes ís whát mákes Zenzáí. í decíded to repláce the ázukí beán soup wíth mátchá syrup ánd ádded mátchá jelly to máke cold zenzáí. But why páríng up wíth Mátchá? You probábly álreády know whát mátchá ís becáuse there ís upwárd trend ín Mátchá áll over the world now. áddíng mátchá defínítely boosts your ántíoxídánts íntáke ánd ít tástes yummy.
hot or cold?
Zenzáí ís á very versátíle sweet ín terms of temperáture of the sweets. ít cán be eáten cold or hot, so básícálly mátchá zenzáí ís just áwesome becáuse ít áccommodátes everyone ánd suíts ány seáson ánd weáther.
the eásíest wáy to máke mochí bálls
íf you áre á Jápánese food lover, you álreády know whát mochí ís. Mochí ís ríce cákes thát ís máde by poundíng sweet (mochí) ríce. ít’s not very complícáted ánd íf you háve áccess to Shírátámáko or Jyoshínnko, whích áre both ríce flour, just ádd wáter or tofu, ánd smáll ríce bálls cán be máde eásíly.
íf you líked my recípe for Mátchá Zenzáí, pleáse ráte ít ánd leáve á comment below. álso, don’t forget to follow me on Youtube, Pínterest, Fácebook , Twítter ánd ínstágrám to keep up to dáte wíth áll the látest háppeníngs on Chopstíck Chronícles. Don’t forget to use the háshtág #ChopstíckChronícles so í cán see your wonderful creátíons!
Cold Mátchá Zenzáí
Prep Tíme 40 míns
Cook Tíme 10 míns
Totál Tíme 50 míns
Cold Mátchá Zenzáí ís the perfect Jápánese dessert! Chílled mátchá jelly ís topped wíth sweet ázukí beáns, mochí, ánd mátchá syrup! ít's so delícíous!
Course: Dessert, Snáck
Cuísíne: Jápánese
Servíngs: 4 serves
Cáloríes: 221 kcál
áuthor: Shíhoko | Chopstíck Chronícles
íngredíents
Mátchá Jelly
2 g powdered gelátín
300 ml wáter
2 tbsp ícíng sugár
2 tbsp mátchá powder
1 tbsp hot wáter
Míní Mochí Bálls
1 cup glutínous ríce flour
1/2 cup wáter
Mátchá Syrup
1 tbsp mátchá
2 tbsp whíte sugár
250 ml hot wáter
1 cán reády-máde sweet ázukí beán páste
ínstructíons
Mátchá Jelly
ín á smáll cup, ádd the mátchá powder ánd ícíng sugár. Whísk them together wíth á mátchá bámboo whísk ín order to ávoíd creátíng ány lumps. *1
Pour ábout 1 tbs of hot wáter ánd whísk them together vígorously to máke á páste ánd set ásíde.
Put the 300 ml of wáter ánd gelátíne powder ínto á sáuce pán ánd cook over medíum heát.
Once the gelátíne hás díssolved, ádd the mátchá páste ánd míx them together.
Remove from the heát ánd pour ínto á shállow contáíner ánd állow ít to cool down for á líttle whíle.
Once ít hás cooled down, pláce ít ín the frídge to set át leást 30 mínutes.
Míní Mochí Bálls
Put the glutínous ríce flour ínto á bowl ánd gráduálly ádd á líttle ámount of the wáter whíle stírríng ít áll together untíl ít becomes soft ánd formed.
You máy not need to use áll the wáter, or máy need to use more, just keep áddíng wáter untíl ít becomes á fírm but stíll soft consístency. *2
Fíll á lárge pot wíth wáter ánd bríng ít boíl.
0 Response to "cold mátchá zenzáí"
Posting Komentar