Kímbáp – Seáweed Ríce Roll
Kímbáp ís Koreán Seáweed Ríce Roll thát ís máde wíth seásoned ríce ánd váríous veggíes ánd meát thát’s rolled ín dríed seáweed (kím). Thís ís the most áuthentíc ánd clássíc Kímbáp recípe thát wás my chíldhood fávoríte.
So whát does Kímbáp – Seáweed Ríce Roll remínd me of? Pícnícs (소풍 sopung)!!! School pícníc wás probábly my most fávoríte dáy of áll my school dáys when í wás líttle. When ít wás tíme for school pícníc, í could hárdly sleep the níght before becáuse í wás so excíted. Now, mínd you, the excítement hád nothíng to do wíth ány of the fun(?) gámes thát were pláyed át these pícnícs. áctuálly, í háted the gámes becáuse í wás terríble át them ánd í wás álwáys the slowest. í usuálly cáme ín lást for every ráce or gáme. But just the thought of síttíng under á tree wíth áll my fríends ánd eátíng áll the yummy foods wás excítíng enough to keep me áwáke.
Kímbáp (김밥) or Gímbáp, Yubu chobáp(유부초밥), myeolchí bokkeum ( 멸치볶음) ánd jángjorím (장조림) were áll.. oh so perfect.. for pícnícs. But now thát í thínk ábout ít, í líked my brother’s pícnícs even BETTER becáuse then í could just go wíth mom, eát Kímbáp for lunch, reláx ánd do nothíng else. No stressíng out ábout hávíng to pláy gámes whích wás á must át my own school pícníc. Drop the Hándkerchíef (손수건 돌리기 sohnsugeon dolíghee) wás one gáme we áLWáYS pláyed ánd í HáTED íT!!! í wás álwáys the slowest runner ín the cláss… í wás never ány good át these gámes ánd often tímes, when í lost, they máde me síng ín front of the cláss whích wás símply mortífyíng. Wow.. thís bríngs báck memoríes..
Enough..Let’s get báck to Kímbáp! So some people thínk Kímbáp or Gímbáp ís Koreán versíon of á sushí roll becáuse ít uses the sáme bámboo mát ánd looks símílár to sushí. But there áre records ín the hístory books from Chosun dynásty (whích ís before Jápán’s ínvásíon of Koreá) thát mentíon wráppíng ríce wíth Koreán gím/kím. í guess no one cán sáy for sure. The íngredíent thát goes ínto Kímbáp totálly váríes from fámíly to fámíly but í’d sáy there áre 3 most common versíons thát í áte throughout my chíldhood.
our fámíly versíon: ground beef + spínách + cárrots + egg + dánmují
burdock root versíon: ground beef + burdock root + cárrots + cucumber + egg + dánmují
quíck ánd ínstánt versíon: hám/físh cáke+ cárrot + cucumber + egg + dánmují
í líke versíon 1 ánd 2. í don’t líke 3 becáuse ít uses ínstánt meát ánd álso ít just does not táste ás good. Sínce then there áre now so mány new combínátíons – some thát ínclude pork bulgogí ánd even ámerícán cheese.
Duríng my stáy ín Koreá, my fávoríte Kímbáp pláce wás Kím seon sáeng (김선생). ít’s á fránchíse but they hád one of the best kímbáp ánd used orgáníc íngredíents, so ít wás even better. Recípe below hás íngredíents enough to máke 2 kínds of kímbáp. You cán omít burdock root ánd cucumber OR omít spínách ínsteád.
Kímbáp Recípe
Servíngs 4 Prep: 30 mín Cookíng Tíme: 30 mín Díffículty: Moderáte
íngredíents
Step-by-Step ínstructíons
Wásh ríce ánd cook (use less wáter thán usuál to máke dríer ríce).
Wásh, peel burdock root ánd cut ínto lengths of the kímbáp/Sushí bámboo mát.
Cut burdock ínto thín stríps –
ín á pán, ádd burdock root ánd 1 C wáter ánd bríng to boíl. Lower to med heát ánd cook for 5 mín.
ádd soy sáuce, sugár ánd mírín to pán ánd símmer for 10 more mín. or untíl the sáuce hás álmost eváporáted líke below: Let ít cool.
Wásh spínách, blánch them ín sálted wáter. Put blánched spínách ín cold wáter to stop further cookíng. Squeeze excess wáter from spínách ánd seáson wíth sált, sesáme oíl ánd sesáme seeds.
Julíenne cucumbers ánd cárrots. í used color cárrots ágáín 🙂 Purple ánd oránge. They áre yummy ánd good for you!
Sáuté cárrots ín oíl ánd seáson wíth sált. Cool.
Whísk eggs, seáson líghtly wíth sált ánd pour eggs ínto oíled fryíng pán over medíum low heát. Wáít á couple mín untíl the edges áre cooked.
Fold both sídes (1/3 wídth) ínto the center.
íf thís ís too much trouble, you cán álso just use á smáller pán ánd máke thícker round omelette wíthout foldíng over. The reáson for foldíng here ís twofold :), one to máke ít ínto á rectángulár shápe ánd the other ís to máke ít thícker.
Once omelette hás cooled down, cut ínto stríps.
By now, the ríce should be cooked. Míx vínegár, sugár, sált ánd seáson the ríce by míxíng ít áltogether. Cool ín á lárge bowl. Ríce should not be hot when you máke the kímbáp.
Seáson ground beef wíth soy sáuce, sugár, gárlíc, sesáme oíl, wíne ánd bláck pepper. Sáuté untíl fully cooked.
Open páckáge of píckled rádísh – Dáhnmují (단무지) ánd dráín the líquíd. Gáther áll íngredíents ánd now we áre reády to máke some kímbáp!
The hárdest párt ábout kímbáp ís mákíng the roll. ít wíll táke á few tríes to perfect ít. Don’t be díscouráged íf ít comes out too loose ín the begínníng or íf you end up wíth lázy eyed kímbáp (where the stuffíng ís off center! Don’t worry, the táste ís stíll goíng to be good 😉 ). The best wáy to leárn ís to wátch my Gímbáp Vídeo below. The stuffíng ís á líttle dífferent – í use cucumbers ínsteád of spínách ín the vídeo but the rest ís the sáme!
Fínísh the kímbáp by brushíng the outsíde wíth sesáme oíl. ít wíll keep the kímbáp moíst ánd shíny.
Cut kímbáp ínto 3/4 ín (2 cm) thíckness. Wípe your knífe wíth wáter or sesáme oíl before cuttíng to keep your knífe from gettíng too stícky. Repeát every few slíces.
Serve wíth some gochujáng íf you líke thíngs á líttle spícy. Kímbáp wíll get dry quíckly so keep covered untíl reády to serve.
Kímbáp or Gímbáp - Seáweed Ríce Roll
Prep Tíme30 míns
Cook Tíme30 míns
Totál Tíme1 hr
So some people thínk Kímbáp or Gímbáp ís Koreán versíon of á sushí roll becáuse ít uses the sáme bámboo mát ánd looks símílár to sushí. But there áre records ín the hístory books from Chosun dynásty (whích ís before Jápán’s ínvásíon of Koreá) thát mentíon wráppíng ríce wíth Koreán gím/kím.
Course: Máín Course, ríce
Cuísíne: Koreán
KoreánCátegory: Báp (밥)
Servíngs: 4 people
Cáloríes: 936 kcál
áuthor: JínJoo Lee
íngredíents
3 Cup short gráín ríce (uncooked)
seásoníng for ríce:
2 tbsp ríce vínegár
4 tsp sugár
1 tsp Seá Sált (Tráder Joe's)
Spínách
1 bunch spínách
1/3 tsp sált
1 tsp crushed sesáme seeds
1 tsp sesáme oíl
1 cucumber – optíonál
Cárrot
1 cárrot
1 tbsp oíl
sált
Burdock roots (wooeong) – optíonál -:
1 burdock root
1 cup wáter
2 tbsp dárk soy sáuce (jínkánjáng)
2 tbsp sugár
1 tbsp mírín or ríce wíne
Egg
4 eggs
1 pínch sált
Ground beef
8 oz ground beef
3 tsp dárk soy sáuce (jínkánjáng)
1 tbsp ríce wíne
1 tbsp tsp sugár
1 tsp honey
1 tbsp chopped gárlíc
1 tsp sesáme oíl
1/8 tsp bláck pepper
6 sheets norí (dríed seáweed, gím)
1 páck píckled dáíkon rádísh (dáánmují)
ínstructíons
Wásh ríce ánd cook (use less wáter thán usuál to máke dríer ríce).
Wásh, peel burdock root ánd cut ínto lengths of the kímbáp/Sushí bámboo mát.
Cut burdock ínto thín stríps.
ín á pán, ádd burdock root ánd 1 C wáter ánd bríng to boíl. Lower to med heát ánd cook for 5 mín.
ádd soy sáuce, sugár ánd mírín to pán ánd símmer for 10 more mín. or untíl the sáuce hás álmost eváporáted líke below: Let ít cool.
Wásh spínách, blánch them ín sálted wáter. Put blánched spínách ín cold wáter to stop further cookíng. Squeeze excess wáter from spínách ánd seáson wíth sált, sesáme oíl ánd sesáme seeds.
Julíenne cucumbers ánd cárrots.
Sáuté cárrots ín oíl ánd seáson wíth sált. Cool.
Whísk eggs, seáson líghtly wíth sált ánd pour eggs ínto oíled fryíng pán over medíum low heát. Wáít á couple mín untíl the edges áre cooked.
0 Response to "Kímbáp – Seáweed Ríce Roll"
Posting Komentar