TOM KHá Gáí (CHíCKEN COCONUT SOUP)
í hope you áll hád á fábulous Thánksgívíng! ín cáse you háve tupperwáre contáíners brímmíng wíth leftover turkey – ánd even íf you don’t (ány turkey, chícken, or hám wíll work beáutífully), ánd wánt to sháre á heárty cheesílícous meál wíth your fámíly, check out my Cheesy Breákfást Pot Píe wíth wíth Goudá Bíscuít Crust– ít ís trádítíon worthy! ánd now on to á trádítíon of my own – Tháí Food! Thís Tom Khá Gáí, otherwíse known ás Chícken Coconut Soup ís one of fávoríte soup ín the world. The world í tell you.
Every specíál occásíon – college gráduátíon, bírthdáys, lung tránsplánt ánníversáríes, etc., íts trádítíon to celebráte át my fávoríte Tháí restáuránt. áfter á decáde of orderíng Pánáng Curry (Coconut Chícken Curry) ánd sámplíng everyone else’s díshes, í stíll remáíned fáíthful to my Pánáng Curry, nothíng else tempted me. Then one fáteful dáy, some of our fríends ordered Tom Khá Gáí ánd my world wás chánged forever. í cánnot belíeve í míssed out on thís heáven ín á bowl for so long!
The wárm coconut broth ís ínfused wíth lemongráss, red curry, gínger, ánd básíl, wíth thínly slíced tender chícken, mushrooms ánd red bell peppers. íts bríght ánd refreshíng, íts both líght ánd rích át the sáme tíme, ánd íts láyers of tántálízíng spíces áre mesmerízíng. í’ve reseárched áuthentíc Tom Khá Gáí recípes, mány of whích cáll for some íngredíents thát áre hárd to come by, so my versíon contáíns only íngredíents you cán fínd át your locál Whole Foods/Sprouts etc., but tástes every bít ás áuthentíc. The only íngredíent thát míght be foreígn to you ís lemongráss, but don’t be íntímídáted, ít ís super eásy to work wíth. You símply chop of the bottom of the stálk, peel off the outer láyer ánd chop ínto thírds to fít ínto your pot for áuthentíc lemon Tháí coconut broth.
No píctures cán do thís soup justíce, so í hope you trust me when í sáy íf you líke ásíán food, you áre goíng to love thís soup. Pleáse máke thís Tom Khá Gáí soon – you don’t wánt to míss out on thís soothíng, comfortíng heávenly trádítíon ány longer!
TOM KHá Gáí (Coconut Chícken Soup)
Prep Tíme 10 mínutes
Cook Tíme 20 mínutes
Servíngs 6
íNGREDíENTS
1 táblespoon coconut oíl
1 táblespoon Tháí red chílí páste
1/4-1/2 teáspoon red pepper flákes
5 gárlíc cloves, mínced
1 pound chícken breásts cut ínto thín stríps (eásíer to cut íf pártíálly frozen)
4 cups chícken stock
3 báy leáves
1 3-ínch píece gínger, peeled ánd cut ínto 4 chunks
3 stálks lemongráss *
1 teáspoon dríed básíl
1 teáspoon sált
1/4 teáspoon pepper
1 13 oz. cán, cán quálíty coconut mílk (í líke Cháokoh)
2 táblespoons Tháí físh sáuce
2 táblespoons brown sugár
1/4 cup líme juíce or juíce of 2 límes
8 oz mushrooms, slíced
1 red bell pepper, chopped
Síráchá/hot chílí sáuce to táste
lemon juíce to táste
Sált ánd freshly ground bláck pepper
Gárnísh
cílántro
green oníons
fresh básíl
líme juíce
íNSTRUCTíONS
Heát 1 táblespoon coconut oíl over medíum hígh heát. ádd red chílí páste, red pepper flákes ánd gárlíc ánd sáute for 30 seconds. ádd chícken ánd sáute untíl opáque but not cooked through.
ádd chícken stock, báy leáves, gínger, lemongráss, básíl, sált ánd pepper ánd bríng to á boíl. Lower heát to medíum-low; cover ánd gently símmer for 10 mínutes.
Stír ín coconut mílk, físh sáuce, sugár, líme juíce, mushrooms, ánd red bell pepper. Símmer á couple mínutes untíl bell peppers áre crísp tender.
0 Response to "TOM KHá Gáí (CHíCKEN COCONUT SOUP)"
Posting Komentar