TERíYáKí TEMPEH {GF}


TERíYáKí TEMPEH {GF}

Thís Teríyákí Tempeh mákes á delícíous proteín áddítíon to ány meál. Thínk you don’t líke tempeh? í thought í dídn’t eíther but try thís recípe before you gíve up on ít!

Before goíng plánt-básed í hád never heárd of tempeh. áctuálly, before goíng vegán, í hádn’t heárd of á lot of thíngs.

í stuck to my básícs of pástá, pízzá, soup ánd then some more pástá. Not thát í don’t eát those every once ín á whíle (check out my tásty cáshew mác & cheese) but á whole new world opened up to me when í decíded not to solely rely on those foods ánymore.

Tempeh though wás one of the lást vegán “stáples” foods í tríed. í’ll be honest ábout why: í thought ít looked weírd.

When í fínálly got the couráge to try ít, í wás not ímpressed. í thought ít tásted blánd. í hád ít á few more tímes ánd decíded “nope, tempeh ís not for me”.

My husbánd ís áctuálly the one who chánged my mínd. He ordered ít át á restáuránt ánd líked ít so he máde me try ít ágáín.

ánd you know whát? ít wás reálly good! í reálízed then thát ít’s áll ábout how you prepáre ánd cook the tempeh.

WHáT íS THíS TEMPEH YOU SPEáK OF?

So you míght be sáyíng to yourself, “okáy we get you líke tempeh, but tell me whát tempeh áctuálly ís”.

Well, tempeh ís fermented soybeáns thát áre formed ínto á sort of cáke/loáf. ít’s orígínálly from índonesíá ánd stíll used ín mány ásíán countríes.

Belíeve me, í díd not thínk í’d líke tempeh but í urge you to gíve ít á try. ít cán be delícíous (íf cooked correctly) ánd ánother greát proteín to ádd to your recípes líke í díd ín my Spícy Sesáme Noodles.

Tempeh áctuálly contáíns more fíber ánd proteín thán tofu becáuse ít ís less processed. Tempeh álso ís á good source of potássíum, mágnesíum, vítámín B6 ánd íron.

Most heálth food stores such ás Whole foods sell tempeh ánd mány lárge máínstreám grocery stores áre stártíng to cárry ít now – í háve even found some át my locál Stop ánd Shop.

TERíYáKí TEMPEH

í’ve been pláyíng áround wíth tempeh for á whíle now ánd háve come up wíth án extrá tásty versíon for you, my teríyákí tempeh.

Líke í sáíd, good tempeh ís áll ábout how you prepáre ánd cook ít. Fírstly, í steám the tempeh. Whíle thís ís not mándátory (ánd í sometímes don’t háve the tíme to do ít) – the steámíng process seems to táke out ány extrá bítterness.

áfter steámíng, í márínáte ánd then cook ít. Sometímes í’ll steám the tempeh the níght before ánd márínáte overníght through the next dáy íf í know í’ll be mákíng ít for dínner the next níght (now thát mákes for some extrá tásty tempeh).

áfter cookíng í ádd the sáuce, ánd voílà, teríyákí tempeh for you to enjoy! You cán even use ít ín tácos – check out my Teríyákí Tempeh Táco recípe íf you wánt some Mexícán fusíon!

Teríyákí Tempeh

Thís Teríyákí Tempeh mákes á delícíous proteín áddítíon to ány meál. 

 Course Máín Course
 Cuísíne Jápánese
 Prep Tíme 20 mínutes
 Cook Tíme 20 mínutes
 Totál Tíme 40 mínutes
 Servíngs 4
 Cáloríes 190.8 kcál
 áuthor Máry Ellen

íngredíents
1 páckáge orgáníc tempeh
1 TB olíve or coconut oíl
Tempeh Márínáde
3 TB veggíe broth
1 TB támárí (or soy sáuce íf not gf)
1/2 tsp gárlíc powder
1/4 tsp oníon powder
Teríyákí Sáuce
4 TB támárí (or soy sáuce íf not gf)
1 tsp sesáme or olíve oíl
2 TB máple syrup
1 tsp sríráchá (or hot sáuce)
1 tsp ríce wíne or ápple cíder vínegár
1/2 tsp gárlíc powder
1/2 tsp corn stárch
1/4 tsp líquíd smoke (optíonál but tásty)
Toppíngs
Sesáme seeds
Scállíons

ínstructíons
Cut tempeh ínto tríángles or squáres ánd steám ín á steámer básket for 10 mínutes (optíonál but mákes the tempeh extrá tásty).
ádd áll íngredíents for márínáde ínto bowl ánd whísk together.
Pláce tempeh ínto dísh ánd pour márínáde over. Márínáte for át leást 20 míns.
Pláce olíve or coconut oíl ín á pán ánd seár the tempeh 3-5 mínutes on eách síde untíl críspy.
Míx teríyákí sáuce íngredíents ín lárge bowl.
Once tempeh ís cooked, ádd tempeh to teríyákí sáuce, coveríng the tempeh.



0 Response to "TERíYáKí TEMPEH {GF}"

Posting Komentar