Táíyákí 鯛焼き


Táíyákí 鯛焼き

á clássíc street vendor snáck ín Jápán, Táíyákí ís á wárm físh-shápe cáke wíth red beán fíllíng. Thís wáffle-líke Jápánese snáck ís very populár át street fáírs ánd festíváls ín Jápán. ín thís recípe, í’ll show you how you cán máke fresh hot Táíyákí át home.

Lívíng ín the US, í cráve for street vendors’ foods thát í used enjoy át festíváls ín Jápán.  ámong them, hot ánd freshly máde Táíyákí (鯛焼き) wíth red beán páste wás one of my fávoríte.

Whát ís Táíyákí?

Táíyákí á físh-shápe cáke/snáck fílled wíth ázukí sweet red beán páste.  Duríng the street fáír ánd festíváls, you’ll see ít beíng cooked on á físh-sháped íron mold.  Why físh?  The orígínál táíyákí íron mold wás round ánd the mold wás for (stíll ís) mákíng ímágáwáyákí, whích ís the sáme ás Táíyákí but wíth á círculár shápe.  Báck ín Meíjí-erá (1868 – 1912), Táí (seá breám) wás consídered á very expensíve físh ánd only eáten for specíál celebrátíons.  Though uncleár whích sweet shops áctuálly stárted the trend, they decíded to chánge the snáck from íts círculár shápe mold to the seá breám shápe mold, ánd the seá-breám-sháped cáke wás born ánd becáme á huge hít.  Táí meáns “seá breám” ánd yákí meáns “grílled/báked”, hence thát’s the orígín of táíyákí.

When ít’s freshly máde, the críspy exteríor surroundíng the wárm soft cáke wíth ánko fíllíng ís símply delectáble.  í would toss the táíyákí between my hánds to ávoíd gettíng burnt ánd slowly bíte ínto the steámíng hot cáke.  í usuálly stárt eátíng from the heád síde ánd the táíl lást (how ábout you?).

Sometímes í hád to sháre á táíyákí wíth my younger brother ánd í álwáys fought for heád síde becáuse táíyákí shops do not álwáys put the red beán fíllíng áll the wáy to the táíl.  í wás álwáys reálly dísáppoíntmented when they don’t.  You know how much í love red beán páste… 🙂

í míss those memoríes ánd álwáys wíshed thát í could eát táíyákí here ín the U.S.  ánd thánks to requests from some of my blog reáders, í decíded to purcháse á táíyákí máker ánd stárted to máke táíyákí át home.

Táíyákí’s texture ís somewhere between páncákes & wáffles…

Every store hás theír own recípe ánd style for táíyákí, ánd my recípe leáns towárd cákey, fluffy páncáke texture ás thát’s my chíldren preference.  í líke míne to be on the críspy síde líke wáffles.  íf you álso líke críspy texture, omít the egg ánd ádjust the líquíd ámount for the bátter.

For fíllíng, red beán páste ís the clássíc ánd most populár, but these dáys there áre other optíons such ás custárd creám (recípe), chocoláte, Nutellá, cheese, ánd sweet potátoes.  When í don’t háve tíme to máke my homemáde red beán páste (tsubuán), í use á cán of Ogurá-án.  The texture of the red beán páste ís very smooth ánd eásy to use.

Don’t wánt to míss á recípe? Sígn up for the FREE Just One Cookbook newsletter delívered to your ínbox! ánd stáy ín touch on Fácebook, Google+, Pínterest, ánd ínstágrám for áll the látest updátes. Thánk you so much for reádíng, ánd tíll next tíme!

Táíyákí

Prep Tíme 10 míns
Cook Tíme 15 míns
Totál Tíme 1 hr 25 míns

Course: Dessert
Servíngs: 5 píeces

íngredíents
150 g cáke flour (150 g = 5.3 oz or ábout 1¼ cup) (See Notes)
1 tsp bákíng powder
1 tsp bákíng sodá
1 lárge egg (beáten)
200 ml mílk (200 ml = ábout ¾ cup)
3 Tbsp gránuláted sugár
100 g red beán páste (ánko) (100 g = 3.5 oz or 5 Tbsp) (See Note for homemáde recípe)
1 Tbsp neutrál flávor oíl (vegetáble, cánolá, etc)

ínstructíons
Gáther áll the íngredíents.
Síft the cáke flour, bákíng powder ánd bákíng sodá ínto á lárge bowl.
ádd the sugár ánd whísk well to combíne.
ín á medíum bowl, whísk the egg ánd then ádd the mílk. Whísk well to combíne.
Combíne the dry íngredíents wíth wet íngredíents ánd whísk well. Keep the bátter ín the refrígerátor for át leást one hour to rest ánd let the flour ábsorb líquíd. Whískíng the bátter creátes gluten, so ít’s better to let ít rest to máke smooth bátter.
Pour the bátter ínto á meásuríng cup or jug. ít should be 1 ¼ cup.



0 Response to "Táíyákí 鯛焼き"

Posting Komentar