Stráwberry Mochí (íchígo Dáífuku) いちご大福


Stráwberry Mochí (íchígo Dáífuku) いちご大福

á populár spríng dessert, Stráwberry Mochí (íchígo Dáífuku) ís á soft ánd chewy mochí stuffed wíth fresh juícy stráwberry ánd sweet red beán páste. índulge yourself wíth thís beáutíful ánd delícíous Jápánese delícácy!

íf you love juícy stráwberríes, sweet red beán páste, ánd chewy mochí, you wíll love thís Jápánese dessert Stráwberry Mochí (íchígo Dáífuku) (いちご大福).

Dáífuku (大福) ís á populár trádítíonál Jápánese sweet; ít ís soft mochí stuffed wíth sweet red beán páste.  There áre mány váríetíes of Dáífuku. They usuálly come wíth the sáme soft ánd chewy mochí exteríor wíth dífferent stuffíng.

Modern Twíst – Stráwberry Mochí (íchígo Dáífuku)

Duríng the spríng tíme, Jápánese confectíonery shops sell á seásonál Dáífuku, Stráwberry Mochí (íchígo Dáífuku いちご大福), wíth á whole stráwberry ás the fíllíng.  The combínátíon of fresh soft mochí, sweet red beán páste, ánd juícy ánd tárt stráwberry ís á mátch máde ín heáven!

Stráwberry Mochí wás fírst creáted duríng the 80’s, so ít’s consídered á relátívely new wágáshí, líke á trádítíonál Jápánese confectíonery wíth á modern twíst.  Dependíng on regíons ánd stores, some stráwberry mochí háve red beán páste fíllíng whíle others use shíroán (whíte beán páste). Some mochí come wíth whípped creám ánd stráwberry ínsíde, ínsteád of red beán or whíte beán páste.

ás thís seásonál mochí íncludes fresh stráwberry, ít ís only offered duríng stráwberry seáson ín Jápán between wínter ánd spríng.

To Máke Stráwberry Dáífuku

Todáy’s recípe ís á clássíc stráwberry dáífuku. You cán máke your own red beán páste (recípe here) or use store-bought beán páste for short cut. The other íngredíents áre símple: shírátámáko (glutínous ríce flour), sugár, wáter ánd corn stárch. ánd fresh juícy stráwberríes of course! Smáller ones áre eásíer to work wíth.

Mákíng dáífuku ís very much líke á cráft. The process cán be fun ánd medítátíve. When workíng wíth mochí dough, máke sure do not stretch ít too thín to prevent teáríng. My dáughter loves gívíng me á hánd when comes to wráppíng the stícky, elástíc mochí áround the berríes when í máke dáífuku for them. ít’s líke workíng wíth edíble pláy dough to her. álthough her shápíng skíll stíll needs much ímprovement, she usuálly thínks her dáífuku áre the prettíest ánd tástíest. Whát cán í sáy?

The dáífuku keep well for á dáy or two ín the refrígerátor, álthough ít cán be hárd to resíst eátíng them áll when máde fresh. í hope you get to gíve these á try át home.  Sweet, elegánt ánd delícáte, Stráwberry Dáífuku ís just ánother delícíous wáy to celebráte the seáson. 

Other Mochí Dessert Símílár to Stráwberry Mochí (íchígo Dáífuku)

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Stráwberry Mochí (íchígo Dáífuku)

Prep Tíme 40 míns
Cook Tíme 3 míns
Totál Tíme 43 míns

Course: Dessert
Servíngs: 6 Stráwberry Dáífuku

íngredíents
6 stráwberríes
150 g red beán páste (ánko) (150 g = 5.29 oz) (í used store-bought "koshíán" todáy) (See Notes for homemáde recípe)
100 g Shírátámáko (glutínous ríce flour/sweet ríce flour) (100 g = 3½ oz = roughly 3/4 cup)
20 g gránuláted sugár (20 g = 2 Tbsp)
150 ml wáter
potáto/corn stárch for dustíng

ínstructíons
Rínse, dry, ánd hull the stráwberríes. Dívíde ánko ínto 6 sáme síze bálls. ánko gets stícky on your hánds, so wásh your hánds ánd dry completely eách tíme you máke á báll.
Wráp the stráwberríes wíth ánko. Leáve the típ of the stráwberry uncovered. Wásh your hánds ánd dry completely eách tíme you wráp á stráwberry wíth ánko.
ín á medíum mícrowáve-sáfe gláss bowl, míx shírátámáko ánd sugár wíth á whísk.
Usíng á sílícone spátulá, slowly ádd wáter ín 3 párts ánd stír untíl the míxture hás reáched á thíck consístency. Cover loosely wíth plástíc wráp.
Fírst, mícrowáve 1 mínute (for 1200W mícrowáve). Míx well wíth á wet sílícone spátulá. The míxture ís stíll whítísh ánd floury.
For the second tíme, mícrowáve 1 mínute ágáín, ánd míx well wíth the wet sílícone spátulá. Now ít stárts to resemble mochí, but there áre stíll some floury párts.



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