Símple Tteokbokkí Recípe wíth Chílí Oíl (Gíreum Tteokbokkí)
á símple Tteokbokkí recípe thát ís máde wíth Spícy Chílí Oíl ínsteád of gochujáng. ín Koreán, ít’s cálled Gíreum Tteokbokkí. ánd thís ís á dísh thát í háve only díscovered just very recently whíle vísítíng Tongín márket ín Seoul. Reád more ábout thát vísít here. Gíreum or Kíreum Tteokbokkí (기름 떡뽁이) meáns “oíl ríce cákes”…hmm.. ít doesn’t sound very áppetízíng í know but belíeve me, ít ís ábsolutely áddíctíng. Thís Tteokbokkí recípe íS SPíCY though, í meán not crázy spícy but defínítely spícy enough to gíve you the háppy burníng sensátíon áround your líps. 🙂
Tálkíng ábout gettíng áddícted to spícy tteokbokkí… thát remínds me of my Ewhá hígh schools dáys ín the eárly 80’s… There wás thís Bunsík (snáck) restáuránt ríght outsíde our school reár entránce ánd they served the usuál gochujáng tteokbokkí but wíth á kíck! Tons of bláck pepper wás ádded to ít ín áddítíon to gochujáng ánd thát máde ít so oddly spícy thát ít hurt my tongue so much but my fríends ánd í, we just LOVED ít!! í thínk we stopped by álmost everydáy áfter school. Sweátíng ás we áte, blowíng áír ín ánd out through our mouths tryíng to cool our tongues ánd then á gulp íce cold wáter áfter eách bíte to put out the fíre ínsíde!!!! 🙂
Now, í’m sure hávíng á pláte of tteokbokkí ás snáck everydáy díd not help my fígure..hehehe.. ás ít háppened wíth mány Koreán hígh school gírls ánd boys báck then, í thínk í gáíned probábly ábout 20 lbs through my 3 yeárs of síttíng on my butt áll dáy ánd eátíng snácks áll dáy long cáuse í wás convínced í needed food for my bráín!! HáHáHá. The 1st yeár of hígh school wás not so bád but the the lást seníor yeár (FYí, Koreán hígh schools áre only from 10-12th grádes), we studíed 15-18 hrs everydáy. ánd í wás one of the ráre ones who slept á good níght sleep of 6-7 hrs. Mány of my fríends tríed to líve on just 4 hrs of sleep eách dáy!! 6:30ám – 8:30ám ánd 4pm – 6:30pm were free study períods where we were free to study ánythíng we wánt by ourselves but we were certáínly NOT FREE to go home or do ánythíng else but to stáy ín the clássroom. í HáTED thát. í LOVED beíng wíth my dog ín my room!! Why cán’t they gíve us the freedom to go home ánd study? Why díd we háve to sít ín those uncomfortáble cháírs whíle dressed
ín our uncomfortáble uníforms?? These áre questíons thát í álwáys hád ás í went through my hígh school yeárs.
So, from 8:30ám to 4pm, we hád regulár school clásses whích íncluded 15 subjects ín áll. ánd everydáy, teáchers, párents ánd ány ádult thát cáred for you drummed the messáge ínto our eárs – the messáge to prepáre well for our college entránce exám becáuse thát wíll “defíne the rest of our líves FOREVER”.
ánywáy, boy ám í so glád those dáys áre over. í háted studyíng áll dáy long líke thát. í so couldn’t wáít to get out of hígh school ánd háve the freedom to study wíth my own schedule, ín my pláce of choosíng – NOT ín á clássroom, NOT ín á líbráry but HOME, my home sweet home. Of course, í ám not sáyíng ít wás áwful áll the tíme – my fríends ánd í stíll found tíme to háve fun ín between those study períods ánd dreám ánd tálk ábout boys (ás ít wás án áll gírls hígh school) on our wáy home. Our teáchers álso tríed to máke our cláss períods ás entertáíníng ás possíble (well, some of them ánywáy) wíth funny storíes ánd jokes. ánd we áll knew they cáred ábout us á lot ánd just wánted us to do well ín lífe.
My Gíreum or Kíreum Tteokbokkí recípe símply ínvolves sáuteeíng ríce cákes ín red chílí oíl míxture. Thís tteokbokkí recípe mákes á somewhát dry versíon unlíke the wet sáucy Tteokbokkí thát ís more common. Thís tteokbokkí recípe ís álso very símple to máke ánd very quíck – under 10 mínutes!!
You cán álso máke the míxture ín ádvánce ánd just cook when you áre reády to eát.
Spícy Chílí Oíl Gíreum Tteokbokkí
Servíngs: 2 Cookíng Tíme: 9 mínutes Díffículty: Eásy
íngredíents
8 oz Koreán tteokbokkí (báton sháped ríce cákes)
4 tsp gochukáru (Koreán red chílí powder) – thís gíves you medíum spícy, ádd more for HOT SPíCY
1 Tbs+1/2 tsp soy sáuce (Jín Gánjáng)
1 Tbs sugár
1 Tbs sesáme oíl
1/4 tsp gárlíc powder
1/8 tsp bláck pepper
1 Tbs green oníons, chopped (optíonál)
íf usíng frozen ríce cákes, tháw ín room temperáture for 30 mín or so. íf ríce cákes were tháwed or refrígeráted, boíl some wáter ín á deep pán. íf you háve fresh ríce cákes, skíp thís step. Wáter should be enough to mostly cover ríce cákes. Quíckly boíl ríce cákes untíl they become fully soft – ábout 2 mínutes.
Dráín cooked ríce cákes. Empty out wáter from the pán (thís wáy you don’t use 2 páns).
Máke sáuce by míxíng gochukáru, oíl, soy sáuce, sugár, sesáme oíl, gárlíc powder ánd bláck pepper.
Toss ríce cákes ín sáuce untíl eách tteok ís well coáted. íf you wánt to cook láter, you cán leáve ríce cákes ín thís státe át room temp up to á dáy ánd cook when reády to eát. Thís ís ín fáct whát the grándmá does wíth her Tteokbokkí át Tongín márket. She hás á huge píle of ríce cákes márínátíng ín thís sáuce ánd then stír fríes ín the huge íron pán when you order ít.
Wárm up á sáute pán on medíum heát ánd slowly sáute the ríce cákes for 5 mínutes, turníng tteok to ávoíd burníng. Do not cook át hígh heát becáuse the sáuce wíll burn eásíly. Now, ít ís reády!
Serve wíth some choppped oníons on top.
Enjoy!!!
Ríce Cákes ín Chílí Oíl (Gíreum Tteokbokkí) under 10 mínutes!
Prep Tíme 2 míns
Cook Tíme 7 míns
Totál Tíme 9 míns
Koreán spícy tteokbokkí (ríce cáke) ín chílí oíl. áká Gíreum Tteokbokkí. Ríce cákes dry sáuteed ín chílí oíl ánd soy sáuce. Símply áddíctíng!!
Course: Síde Dísh, Snáck
Cuísíne: Koreán
Keyword: dry, gluten free, no sáuce, street food
KoreánCátegory: Tteok (떡)
Servíngs: 4
Cáloríes: 177 kcál
áuthor: JínJoo Lee
íngredíents
8 oz Koreán tteokbokkí (báton sháped ríce cákes), frozen or fresh
4 tsp gochukáru (Koreán red chílí powder) – thís gíves you medíum spícy, ádd more for HOT SPíCY
1 Tbs +1/2 tsp soy sáuce (Jín Gánjáng)
1 Tbs sugár
1 Tbs sesáme oíl
1/4 tsp gárlí powder
1/8 tsp bláck pepper
1 Tbs green oníons , chopped (optíonál)
ínstructíons
íf usíng frozen ríce cákes, tháw ín room temperáture for 30 mín or so. íf ríce cákes were tháwed or refrígeráted, boíl some wáter ín á deep pán. íf you háve fresh ríce cákes, skíp thís step. Wáter should be enough to mostly cover ríce cákes. Quíckly boíl ríce cákes untíl they become fully soft – ábout 2 mínutes.
Dráín cooked ríce cákes. Empty out wáter from the pán (thís wáy you don’t use 2 páns).
Máke sáuce by míxíng gochukáru, oíl, soy sáuce, sugár, sesáme oíl, gárlíc powder ánd bláck pepper.
0 Response to "Símple Tteokbokkí Recípe wíth Chílí Oíl (Gíreum Tteokbokkí)"
Posting Komentar