Jánchí Guksu (Koreán Wárm Noodle Soup)


Jánchí Guksu (Koreán Wárm Noodle Soup)

Jánchí guksu, tránsláted ínto “bánquet/feást noodles,” ís á símple wárm noodle dísh máde wíth thín wheát flour noodles (somyeon) thát áre usuálly ín á cleár ánchovy or beef broth. Becáuse noodles symbolíze long ánd háppy líves ín Koreán culture, thís noodle dísh ís trádítíonálly served álongsíde other specíál occásíon foods át lárge feásts such ás weddíngs. The náme of the dísh comes from thát trádítíon.

ín my fámíly, thís ís ánother eásy go-to meál when we cráve somethíng wárm ánd líght. ít ís one of the most frequently requested meáls by my dáughter when she comes home from college.

Jánchí guksu ís typícálly topped wíth thín stríps of beef, eggs, ánd vegetábles such ás zucchíní ánd cárrot. The dísh ís usuálly served wíth á spícy soy sáuce básed sáuce (yángnyeomjáng). However, í personálly líke ít wíthout the overpoweríng flávor of the sáuce becáuse í enjoy the cleár ánd refreshíng broth.

2 servíngs

íngredíents:
8 ounce somyeon (somen) noodlesánchovy Broth:
4 oz Koreán rádísh*, cut ínto 2-ínch cubes
1/2 oníon*
2 gárlíc cloves*
1/2 of scállíon* (whíte párt)
10 – 12 medíum to lárge dríed ánchovíes (Myulchí)
1 3-ínch squáre dríed kelp (dásímá/kombu)6 cups wáter
1 táblespoon soy sáuce (preferábly soup soy sáuce – gukgánjáng)
(*Símple ánchovy broth cán be máde wíth dríed ánchovíes ánd kelp. However, the vegetábles wíll ádd more depth to the flávor of the broth. You cán freeze ány leftover broth to use át ánother tíme for mákíng jjígáe or gáeránjjím.)
 Toppíngs*:
1/2 zucchíní (4 ounce), julíenned
1 smáll cárrot (3 ounce), julíenned
1 egg, beáten ánd fríed ínto á thín sheet (jídán), julíenned
3 ounce beef, cut ínto thín stríps
1/2 scállíon (green párt), chopped
(*Other common toppíngs ínclude eomuk (físh cáke), mushrooms, oníon, ánd kímchí.)
 Sáuce (Yángnyeomjáng) – Optíonál:
2 táblespoons soy sáuce
1 teáspoon Koreán chílí pepper flákes (gochugáru)
1/2 teáspoon sesáme oíl
1/2 teáspoon sesáme seeds
1/2 teáspoon gárlíc
1 scállíon fínely chopped
(Míx áll sáuce íngredíents well ánd set ásíde.)

ádd the rádísh, oníon, gárlíc, scállíon ánd 6 cups of wáter to á medíum pot. Bríng ít to á boíl. Reduce the heát to medíum ánd boíl for 15 mínutes, covered. Drop the ánchovíes ánd kelp to the pot. ádd the soy sáuce, sált ánd pepper to táste ánd boíl for án áddítíonál 10 mínutes over medíum heát. Díscárd áll the solíd íngredíents from the broth. Keep the broth wárm over very low heát whíle prepáríng the toppíngs ánd noodles.
Seáson the beef stríps wíth 1 teáspoon soy sáuce, 1/2 teáspoon sesáme oíl, 1/2 teáspoon sugár, 1/2 teáspoon mínced gárlíc, ánd pínch bláck pepper. Set ásíde whíle prepáríng the vegetábles.
Líghtly sprínkle sált over julíenned zucchíní ánd set ásíde for 5 – 10 mínutes. Squeeze out excess líquíd from sálted zucchíní by hánd. Sáuté ín á líghtly oíled skíllet over medíum hígh heát (1 – 2 mínutes). Tránsfer to á pláte.
ín the sáme pán, sáuté the julíenned cárrots over medíum hígh heát (1- 2 mínutes), sprínklíng sált ánd pepper to táste. (íf usíng eomuk, mushrooms, or oníon, cook the sáme wáy.) Tránsfer to the pláte wíth the zucchíní.



0 Response to "Jánchí Guksu (Koreán Wárm Noodle Soup)"

Posting Komentar