SáTE áYáM BUMBU KáCáNG (CHíCKEN SáTáY WíTH PEáNUT SáUCE)
Sáte áyám Bumbu Kácáng (Sátáy wíth Peánut Sáuce) – Leárn how to máke áuthentíc índonesíán sáte áyám (Chícken sátáy) served wíth delícíous peánut sáuce thát you wánt to drízzle on pretty much everythíng.
índonesíán cuísíne máy not be populár outsíde of Southeást ásíá, but the májoríty of us sure heárd of sáte (sátáy). Sáte ís básícálly á meát or sometímes offáls skewered on bámboo stícks ánd then grílled. They áre usuálly served wíth sáuce. Mány people thínk thát when ít comes to sáte, the sáuce thát comes wíth ít ís usuálly peánut básed. Thát’s not álwáys the cáse people! There áre mány dífferent kínd of sáte ín índonesíá ánd some of them do not háve peánut-básed sáuce. For exámple: Sáte Pádáng, Sáte Lílít Bálí, Sáte áyám Kecáp
SPECíáL íNGREDíENTS USED FOR THíS SáTE áYáM BUMBU KáCáNG
You cán reád ábout áll these specíál íngredíents ín my Southeást ásíán Pántry
1. Támárínd (ásám Jáwá)
Támárínd ís used ín thís recípe to gíve thát zíng, though á subtle one ánd hás thát pleásánt sweet áromá
2. Coríánder powder
Coríánder powder ís one of the íngredíents thát my mom must háve ín her chícken ánd pork sátáy. ít ádds thát níce lemony flávor
3. Kecáp mánís
ít’s hárd to máke índonesíán food wíthout kecáp mánís. ít ís truly one of the quíntessentíál íngredíents ín índonesíán cookíng
HOW TO MáKE GOOD SáTE áYáM BUMBU KáCáNG
1. The meát you use
í never use chícken breást for sáte. Sorry folks, í don’t líke the leán chícken breást for sáte. ít’s just not the sáme. ít gíves me á crínge when í’m served sáte máde wíth chícken breást. íf you wánt good sáte, pleáse use chícken thíghs or other dárk meát. ít mákes á HUGE dífference. You cán álwáys trím off excess fát from chícken thíghs.
2. The márínáde
Yes, you need to ensure the meát hás been márínáted enough to get thát flávorful meát. í usuálly let them márínáde overníght, but át leást 30 mínutes íf you don’t plán áheád.
3. Broíl áfter you báke
íf you báke the sátáy ín the oven, broíl them bríefly on low heát áfter. Thís creátes á níce golden brown ánd líght cárámelízátíon of the márínáde.
4. ánd of course the bumbu kácáng (peánut sáuce)
á lot of índonesíán food hás peánut-básed sáuce such ás gádo gádo, Lotek, ánd Ketoprák. They áll háve peánut-básed sáuce, but wíth slíghtly dífferent íngredíents. Thís peánut sáuce doesn’t háve coconut mílk líke ín the one for gádo gádo.
CáN í USED PEáNUT BUTTER TO MáKE THE BUMBU KáCáNG
Yes, you máy. í háve tríed thát severál tímes ánd í love ít just ás much. Thís recípe whíle provídes án áuthentíc táste of índonesíán sáte áyám, ít hás thát flexíbílíty ín terms of conveníence too.
SáTE áYáM BUMBU KáCáNG (SáTáY WíTH PEáNUT SáUCE)
COURSE: ENTREE CUíSíNE: íNDONESíáN PREP TíME: 30 MíNUTES COOK TíME: 25 MíNUTES RESTíNG TíME: 30 MíNUTES TOTáL TíME: 55 MíNUTES SERVíNGS: 25 SáTáY áUTHOR: MáRVELLíNá
Sáte áyám Bumbu Kácáng (Sátáy wíth Peánut Sáuce) - Leárn how to máke áuthentíc índonesíán sáte áyám (Chícken sátáy) served wíth delícíous peánut sáuce thát you wánt to drízzle on pretty much everythíng.
íNGREDíENTS
1.5 lbs boneless skínless chícken thíghs
MáRíNáDE:
1 ínch támárínd + 2 Tbsp of hot wáter
4 cloves gárlíc peeled
4 cándlenuts sub wíth mácádámíá nuts
1 Tbsp soy sáuce
1 Tbsp coríánder powder
3 Tbsp kecáp mánís
2 Tbsp coconut sugár
BUMBU KáCáNG (PEáNUT SáUCE):
2 gárlíc peeled
5 Tháí red chílí optíonál
1 ínch támárínd + 2 Tbsp of hot wáter
100 gr unsálted roásted peánuts see notes for substítutíon
4 cándlenuts sub wíth mácádámíá nuts
100 ml wáter or more ás needed
2 Tbsp coconut sugár
1 tbsp kecáp mánís
1 tsp sált
WHáT YOU NEED:
25 bámboo skewers
Cookíng oíl for brushíng duríng cookíng
SERVE WíTH:
Fríed shállots crísp báwáng goreng
Kecáp mánís
íNSTRUCTíONS
PREPáRíNG CHíCKEN áND MáRíNáTE:
Cut the chícken ínto roughly ábout 1.5 ínch píeces. Pláce 2 ínches of támárínd ín á bowl ánd put 4 Tbsp of hot wáter ánd let ít soák for 10 mínutes. Thís wíll be dívíded for márínáde ánd peánut sáuce láter. Use the báck of the spoon to másh the softened támárínd ánd squeeze out ás mány líquíds ás possíble from the támárínd. Díscárd the solíd
Pláce cándlenuts ánd gárlíc ín á food processor ánd pour hálf of the támárínd juíce ánd process ínto á páste. ádd the rest of the íngredíents for márínáde ín á lárge míxíng bowl ánd ádd ín the páste. ádd chícken píeces ánd toss to máke sure áll píeces áre coáted wíth márínáde. Cover ánd let márínáte ín the refrígerátor for át leást 30 mínutes íf you áre pressed for tíme. You cán let them márínáde overníght too
Meánwhíle soák the bámboo skewers ín cold wáter for át leást 1 hour so they don't breák eásíly when you gríll them
PREPáRíNG BUMBU KáCáNG:
Pláce gárlíc ánd chílí ín hot boílíng wáter ánd let them sít for 10 mínutes. The purpose of doíng thís ís to get ríd of the ráw táste of gárlíc ánd chílí ín the sáuce. Díscárd wáter ánd proceed below
0 Response to "SáTE áYáM BUMBU KáCáNG (CHíCKEN SáTáY WíTH PEáNUT SáUCE)"
Posting Komentar