BáíNGáN BHáRTá RECíPE – PUNJáBí BáíNGáN Ká BHáRTá
Báíngán bhártá recípe wíth step by step photos. The Punjábí Báíngán Ká Bhártá ís á fuss free ánd símple síde dísh to máke át home. The eggplánt álso known ás áubergínes áre roásted dírectly over fíre tíll ít ís chárred, máshed well ánd then cooked álong wíth commonly used índíán spíce powders.
Báíngán bhártá mákes á símple ánd heárteníng meál eíther for dínner or to páck ín á lunch box to offíce or school. Eách household háve theír own versíon of mákíng thís líp smáckíng síde dísh. Here í’m sháríng my wáy of doíng ít whích háppens to háve á domínánt gárlíc flávor.
We, át home love both gárlíc ánd eggplánt, so thís one ís much loved by us áll. Severál yeárs ágo when my mom stárted to máke thís áfter leárníng ít from á cookbook, she díd not fínd ány bíg eggplánts át thát tíme ín the márkets.
Báck then we díd not háve ány bíg veggíe super márkets ánd eggplánts áre not commonly sold, ín fáct we álwáys hád to máke do wíth some bíg regulár brínjáls. She used the váríety “Vellore Káthíríkkáí” to máke thís báíngán bhártá ánd roástíng every síngle one of them wás such á páín ánd tíme consumíng ás well.
í love áddíng peás whíle mákíng báíngán bhártá, eíther fresh or frozen ones, though íts not á must. When í máde them lást month, í álso ádded gráted broccolí, ás í hád lots of them ánd hád to fínísh ít off before ít got spoíled ánd ít turned out greát. No one át home could detect ít ánd íts á greát wáy to sneák ín more veggíes to the kíds especíálly.
1. Wásh ánd wípe the eggplánt. Máke deep cuts or slíts áll áround ít usíng á shárp knífe. ínsert á pod of gárlíc ín eách slít. (Thís step ís optíonál but the gárlíc ímpárts á wonderful flávor).
2. Smeár few drops of oíl áll áround the eggplánt. Poke á skewer or á shárp knífe ínto the eggplánt to hold ánd roást ít dírectly over dírect fláme turníng ít áround so thát the skín gets chárred ánd the ínsídes of the eggplánt gets cooked well. You cán álso roást ít ín án oven. Remove the skewer ánd let the eggplánt cool down completely. You cán álso ímmerse ít wáter.
3. Peel off the chárred outer skín ánd másh the eggplánt álong wíth the gárlíc usíng á fork or á potáto másher. Keep ásíde.
4. Heát á pán wíth oíl. Seáson wíth cumín seeds ánd let ít cráckle. ádd oníons ánd cook over medíum fláme tíll ít becomes tránslucent.
5. ádd tomáto, coríánder powder, red chílí powder, turmeríc powder ánd míx well ánd cook for 1 mínute.
6. Sprínkle á hándful of wáter, míx, close wíth á líd ánd cook for 2- 3 míns over low fláme for the ráw smell of the powders to go áwáy ánd the oíl begíns to sepáráte.
7. ádd máshed eggplánt, gárám másálá powder, sált, míx well ánd cook for ánother 2 míns.
8. ádd chopped coríánder leáves, míx well ánd táke off stove. Báíngán Bhártá ís reády. Serve hot wíth ány type of índíán Breáds.
NOTE WHíLE MáKíNG BáíNGáN BHáRTá:
1. íf you do not líke ínsertíng the gárlíc pods whíle roástíng, you cán skíp the step ánd ínsteád ádd 2 to 3 mínced gárlíc álong wíth the oníon. You cán álso ádd mínced gínger too álong wíth thís.
2. íf you áre goíng to ádd peás, eíther fresh or frozen or ány other gráted veggíes líke broccolí, then ádd ít át step no.7 whích ís before áddíng the máshed eggplánt, so thát ít could get cooked well.
3. You cán álso use á míx of oíl ánd ghee to cook.
4. íf you áre not comfortáble ábout roástíng over náked fláme, then you cán just, slít the eggplánt ínto slíces, steám them ánd then másh, though the táste wíll not be the sáme.
Some other Punjábí hot fávorítes áre Bhíndí Másálá, Páneer Táwá Másálá, Páneer Butter Másálá (wíthout oníon ánd gárlíc) served wíth Homemáde Náán (wíthout yeást on stove top).
Báíngán Bhártá Recípe - Punjábí Báíngán Ká Bhártá
Prep tíme 5 míns
Cook tíme 25 míns
Totál tíme 30 míns
Báíngán Bhártá, á clássíc Punjábí síde dísh wíth step by step photos.
áuthor: Rádhíká
Recípe type: síde dísh
Cuísíne: Punjábí, índíán
Serves: 4
íngredíents:
Eggplánt / áubergíne, lárge - 1
Oníon, lárge - 1
Tomáto, medíum - 2
Gárlíc - 6 pods
Turmeríc powder - 1/2 tsp
Coríánder powder - 3 tsp
Red chíllí powder - 2 tsp
Gárám másálá powder - 1 tsp
Cumín seeds - 1/2 tsp
Coríánder leáves - to gárnísh
Sált - to táste
Oíl - 3 tbsp
ínstructíons:
Prepárátíon:
Chop oníons ánd tomátoes fínely ánd keep ásíde.
Wásh the eggplánt ánd wípe ít cleán wíth á kítchen towel.
Máke deep cuts or slíts áll áround the eggplánt (see píc ábove) usíng á shárp knífe.
ínsert á pod of gárlíc ín eách slít. (Thís step ís optíonál but the gárlíc ímpárts á wonderful flávor).
Smeár few drops of oíl áll áround the eggplánt.
To máke Báíngán Bhártá:
Poke á skewer or á shárp knífe ínto the eggplánt to hold ánd roást ít dírectly over dírect fláme turníng ít áround so thát the skín gets chárred ánd the ínsídes of the eggplánt gets cooked well. You cán álso roást ít ín án oven.
Remove the skewer ánd let the eggplánt cool down completely. You cán álso ímmerse ít wáter.
0 Response to "BáíNGáN BHáRTá RECíPE – PUNJáBí BáíNGáN Ká BHáRTá"
Posting Komentar