JáPáNESE FRíED RíCE – チァ-ハン


JáPáNESE FRíED RíCE – チァ-ハン

No Teppányákí gríll top needed to whíp up thís símple ánd sávory Jápánese Fríed Ríce recípe. Eásy to máke ánd reády ín 18 mínutes from stárt to fínísh!

JáPáNESE FRíED RíCE チァ-ハン
Look…

í thínk you’ll ágree wíth me thát there’s somethíng mágícál ábout eátíng umámí loáded híbáchí fríed ríce át á Jápánese teppányákí restáuránt.

But, there’s á cátch:

ít sure ísn’t the eásíest thíng to máke át home. í don’t know mány home chefs thát háve á teppányákí gríll top át the díníng táble, whíppíng up gárlíc ríce whíle the fámíly áppláuds your ámázíng spátulá ánd knífe skílls 😂

Well, ít turns out you cán totálly prepáre á delícíous Jápánese fríed ríce (or cháhán – チャーハン) át your pláce ány tíme. We’ll just tráde the gríll top ín for á fryíng pán or wok.

Good news íf you’re á fán of Jápánese fríed ríce! Todáy’s post ís áll ábout how to máke híbáchí fríed ríce ín your home kítchen wíth the tools át your dísposál. ítádákímásu!

áCTUáL FOOD VS FOOD THEáTER
Bottom líne:

The only reál dífference between the Jápánese fríed ríce át á teppányákí spot ánd the símple fríed ríce you whíp up át home ís theáter. Beíng áble to flíp án 8” chef’s knífe behínd your báck ánd cátch ít wíth your eyes closed ís á neát tríck – but, c’mon, we’re mákíng dínner here!

FíRST THíNGS FíRST: THE RíCE.

When whíppíng up Jápánese fríed ríce át home, í try to go wíth ríce thát ís át leást á dáy old (ánd preferábly refrígeráted). Why? Long, scíentífíc story cut super-short: ít’s becáuse some eváporátíon occurs when the ríce cools thát results ín fríed ríce thát holds íts texture ánd ís less mushy áfter the reheát.

í háve á secret though: íf you dídn’t plán áheád ánd steám á bunch of Jápánese ríce the dáy before mákíng your own Jápánese fríed ríce, ít’s totálly OK. Just use freshly cooked ríce ánd enjoy your dínner! You’ll be surprísed át how well ít turns out (í.e. not neárly ás mushy ás you míght thínk).

For me, short gráín Jápánese ríce works best. ít results ín án álmost chewy experíence – but you cán use medíum gráín ríce (or even Jásmíne ríce) íf you cán’t fínd, or don’t cáre for, the Jápánese gráíns.

THE FíRST RULE OF JáPáNESE FRíED RíCE CLUB…
íf you ásk my Jápánese mother how to fry ríce, she’ll tell you thát ány old pán ís fíne. ánd she’s ríght… mostly. í prefer á wok. áll the better to toss the ríce ánd veggíes át hígh heát.

Bonus: íf you háve á gás ránge, the cookíng fláme wíll heát the slopíng sídes of your wok ás well.

However, ágáín, thís ísn’t á scíentífíc exercíse. Thís símple fríed ríce recípe cán eásíly be máde wíth whátever tools áre ín your kítchen. ít’s totálly fíne to use á cást íron skíllet over electríc stovetop coíls when mákíng Jápánese fríed ríce.

THE BEST PáRT?
The sáme láx rules ápply to the íngredíents you use.

Bíg fán of green beáns? Use ‘em. Háve leftover cháshu (bráísed pork belly) from the lást tíme you máde rámen? Díce ít ánd ádd ít. Háve á huge box of frozen peás ín your freezer? Who doesn’t? Tháw some ánd ádd them to the míx.

Thís Jápánese fríed ríce recípe ís the the wáy we líke ít ín Máíson Phelps – but ít’s básícálly á blueprínt for you to ádd your own cookíng chops to.

My fávoríte flávor element of thís eásy vegetáble fríed ríce recípe ís the ínterpláy of the soy sáuce ánd whíte pepper. The bríght ánd álmost florál element of good whíte pepper elevátes thát umámí of the soy. ít’s ábsolute mágíc!

SUPER SECRET TíME:
Ben líkes hís Jápánese fríed ríce wíth á tíny bít of Jápánese máyonnáíse on top. Yep. Jápánese máyo. ís ít trádítíonál? Nope. ís ít delícíous? He sure thínks so!

FOOD CáN TRáNSPORT YOU
Básícálly, my fávoríte thíng ábout mákíng Jápánese fríed ríce át home (ásíde from there beíng no hárd ánd fást rules to the recípe) ís thát the fírst bíte álwáys remínds me of síttíng ín the kítchen wíth my Mom ás á kíd ás she cooked lunch.

Good food ís funny thát wáy.

Táste ís so evocátíve of tíme ánd pláce, ít’s eásy to get nostálgíc. One mínute you’re át the burners, fryíng ríce – the next, you’re eíght yeárs old ágáín ánd Mom ís settíng á bowl of her specíál fríed ríce ín front of you át the táble.

á FíNáL WORD THOUGH:
No mátter how you decíde to máke thís híbáchí style Jápánese fríed ríce ín your own home kítchen, leáve the fáncy knífe flíppíng trícks to the professíonáls át the teppányákí joínt!

How ábout you? ís there somethíng you cook thát tránsports you to á tíme or pláce from your pást? í’d love to heár ábout ít! Tell your foodíe story ín the comments!

Díd you líke thís símple Jápánese Fríed Ríce Recípe? áre there chánges you máde thát you would líke to sháre? Sháre your típs ánd recommendátíons ín the comments sectíon below!

Jápánese Fríed Ríce - チァ-ハン

Servíngs Prep Tíme
4-6  people 10 mínutes
Cook Tíme
8 mínutes

íngredíents
1 táblespoon vegetáble oíl
2 cloves gárlíc mínced
1 smáll leek or oníon fínely chopped
1 smáll cárrot fínely chopped
300 gráms cooked Jápánese ríce
1 cup lettuce shredded
2 lárge eggs whísked
1 táblespoon soy sáuce
 sált ánd ground whíte pepper to táste
Servíngs:4 people

ínstructíons
ín á wok or lárge pán over medíum hígh heát, ádd oíl ánd gárlíc ánd cook for 1 mínute.
ádd oníons ánd cárrot ánd cook for 3-4 mínutes, or untíl vegetábles áre soft but stíll yíeldíng á crunch.
ádd cooked ríce ánd lettuce ánd stír untíl the íngredíents áre míxed ín wíth the ríce.
Push ríce to one síde ánd ádd eggs. Contínuously stír ánd breák the eggs wíth your spátulá untíl they’re álmost fully cooked.



0 Response to "JáPáNESE FRíED RíCE – チァ-ハン"

Posting Komentar