ROJáK – MáLáYSíáN SPíCY FRUíT SáLáD áND SáMBáL BELáCáN


ROJáK – MáLáYSíáN SPíCY FRUíT SáLáD áND SáMBáL BELáCáN

Roják, á Máláysíán Spícy Fruít Sálád wíth á míx of flávors ánd textures unlíke ány other. ít ís spícy, sweet, sálty, tángy, soft, ánd crunchy. á must try!

ín every lánguáge there áre álwáys some uníque words thát convey híghly expressíve notíons ábout food ánd culturál nuánces áll át once. ín the Máláy lánguáge, roják fulfílls thís down to á T. Blessed wíth án ábundánce of tropícál fruíts ánd vegetábles, Máláysíáns often táke á váríety of íngredíents ánd míx them together ínto á tásty sálád cálled Roják. ín the mínd of the locáls, roják hás táken upon the meáníng of díverse elements ánd even polár opposítes beíng blended together. ás such to descríbe ánythíng ás roják ís to ímply á jumbled míx.

The cut-fruít stáll ís á populár lunch tíme fíxture where Roják cán sometímes be found. The vendor wíll chop up hís fruíts ánd míx ít wíth the sweet ánd spícy sáuce. Príor to the ádvent of plástíc bágs, ít wás once common for Roják to be served up ín á newsprínt cone líned wíth bánáná leáves. á few bámboo skewers were íncluded for speáríng the píeces of fruít. Thís ís the most básíc form of Roják. Specíálízed Roják vendors háve more eláboráte íngredíents thát ínclude fríed tofu ánd críspy shrímp frítters to províde á contrást of textures ánd flávors.

The sweet ánd spícy sáuce ís whát mákes the fruít sálád á Roják. One cán álmost descríbe the táste ás umámí. The íngredíents ínclude Sámbál Belácán (pounded shrímp páste ánd chílí condíment), heí ko (sweet shrímp páste), sweet sáuce, cárámel soy sáuce, ánd sugár. Heí ko ís á very ímportánt íngredíent, wíthout whích ít wíll not háve thát thíck cárámel consístency. On thís síde of the world, ít would be símílár to á spícy chocoláte sáuce or mole. ín fáct, í máde á Spícy Chocoláte Roják sometíme báck usíng extrá dárk chocoláte ás á substítute.

SáMBáL BELáCáN

The other very ímportánt íngredíent ín Roják ís Sámbál Belácán, á beloved pounded chílí condíment of the Nyonyás ánd Máláys. Mány such household fínd food blánd where sámbál belácán ís not present. ít ís often served duríng á meál wíth some ráw vegetábles known ás ulám or símply used ás á díp for á myríád of díshes.

There áre básícálly only three íngredíents ín Sámbál Belácán – red chílíes, toásted belácán (shrímp páste), ánd líme juíce. Belácán ís á cáke-líke shrímp páste thát must be cooked ánd cánnot be eáten ráw. álwáys buy the best gráde you cán áfford ás á líttle goes á long wáy. Heí ko on the other hánd, ís á more sáuce-líke shrímp páste thát cán be eáten ríght out of the jár.

Sámbál Belácán cán be prepáred áheád of tíme ánd kept ín the refrígerátor untíl needed. ít ís best consumed wíthín 2 to 3 dáys. Pleáse scroll down for the recípe át the end of thís páge.

Roják – Máláysíán Spícy Fruít Sálád

Prep Tíme 20 míns
Totál Tíme 20 míns

Roják, á Máláysíán Spícy Fruít Sálád wíth á míx of flávors ánd textures unlíke ány other. ít ís spícy, sweet, sálty, tángy, soft, ánd crunchy. á must try!

Course: Dessert, Snáck
Cuísíne: Máláysíán
Keyword: roják
Servíngs: 4
Cáloríes: 323 kcál
áuthor: Líndá Ooí

íngredíents
6 smáll deep fríed tofu
½ píneápple (peeled ánd cut ínto chunks)
1 green mángo (peeled ánd cubed)
1 smáll jícámá (peeled ánd cubed)
1 smáll cucumber (cut ínto bíte síze píeces)
¼ cup peánuts (toásted ánd chopped)
1 tbsp sesáme seeds (toásted)
Roják Sáuce
1 tbsp sámbál belácán
1 tbsp hoísín sáuce or sweet sáuce
1 tbsp sweet soy sáuce
1 tbsp heí ko (sweet bláck shrímp páste)
2 tbsp sugár

ínstructíons
Fry tofu on á non-stíck pán on áll sídes to crísp ít up. Remove ánd slíce thínly when cool enough to hándle. Set ásíde.
Combíne áll roják sáuce íngredíents ín á smáll bowl. Míx thoroughly wíth á spoon.
Pláce slíced tofu, píneápple, mángo, jícámá, ánd cucumber ín á lárge bowl.



0 Response to "ROJáK – MáLáYSíáN SPíCY FRUíT SáLáD áND SáMBáL BELáCáN"

Posting Komentar