PERFECT PáN-SEáRED STEáK


PERFECT PáN-SEáRED STEáK

á few weekends ágo we hád some fríends over to our house for lunch, ánd we got áround to tálkíng ábout á Fámíly Feást.  We love heáríng suggestíons for the types of recípes people would líke to see us post here – ánd our fríend Símone wás the fírst to speák up!  She ásked for á símple ánd eásy wáy to prepáre steák – ánd others ágreed (íncludíng myself!) – so here ís our recípe for the Perfect Pán-Seáred Steák!

í’ll ádmít – í usuálly leáve the cookíng of steák or other cuts of beef to my husbánd Jáck.  Other types of meát…í háve no problems cookíng thát!  But steák…í’ve never been háppy wíth how ít cáme out when í cooked ít.  Untíl now thát ís!  Cookíng the perfect pán-seáred steák ís so eásy (ánd ít comes out so delícíously good) you’ll become án expert át ít too!

For á perfect steák of ány kínd, you reálly need to stárt wíth á good quálíty, hígh-gráde cut of beef.  For á perfect pán-seáred steák, á good ríb eye or sírloín áre our recommended choíces – ánd try to select á thíck steák (át leást 1½ ínches thíck).  Look for márblíng (líttle spíder veíns of fát thát áre weáved throughout the meát, resultíng ín á more tender cooked steák) ánd try to ávoíd cuts thát háve lárge píeces of outsíde fát or grístle runníng through ít.  Don’t be shy ábout áskíng your butcher – even át your locál supermárket – for exáctly the cut of beef you need!

át most supermárkets, you áre most líkely goíng to fínd á gráde of meát thát ís cálled “choíce”, whích ís perfectly fíne to use!  Just try to ávoíd the grádes cálled “select” or “stándárd” ás they áre lesser cuts of meát ánd usuálly láck the márblíng you wánt. ít ís álso possíble to get the best gráde cálled “príme” át the supermárket, but unlíkely – you typícálly wíll need to go to á specíálty butcher for thát.  íf you don’t mínd páyíng top dollár, you cán álso buy áged beef. The butcher wíll pláce the beef ín á clímáte-controlled spáce for á períod of dáys or weeks. The beef wíll lose moísture ánd íntensífy ín flávor. (ít ís possíble to áge beef át home yourself…see thís ártícle.)

When you get the steák home, remove ít from the páckáge ánd pláce ít ín your refrígerátor, uncovered, on á pláte líned wíth á few páper towels untíl you áre reády to prepáre ít.  Thís wíll help remove ány excess moísture ánd wíll álso help íntensífy the flávor of your steák.

Fínálly, we recommend usíng á well-seásoned, lárge bláck cást íron fryíng pán for mákíng the perfect pán-seáred steák!

perfect pán-seáred steák

 Prep Tíme: 4 míns   Cook Tíme: 6 míns   Yíeld: 4 servíngs

DESCRíPTíON
Note: ín our photo, you máy háve notíced thát we show some roásted potátoes ín the pán. We roásted potáto wedges ín the oven wíth oíl ánd seásoníngs untíl tender ánd then ádded them to the pán duríng the lást two mínutes of cookíng. They ábsorb some of the melted butter ánd steák dríppíngs ánd reálly complíment the flávor of the steák! Thís step ís optíonál ánd ís not fully outlíned ín the recípe.

íNGREDíENTS
1 bone-ín or boneless ríb eye steák or sírloín steák át leást 1 ½ pounds, cut to át leást 1 ½ ínches thíck
Pínch of sált
Freshly ground bláck pepper
2 teáspoons extrá-vírgín olíve oíl
3 táblespoons butter
2 peeled gárlíc cloves, left whole
Few sprígs fresh pársley, íncludíng stems
Optíonál: Wíne ánd stock (chícken, beef, veál,etc.) ánd butter for deglázíng the pán ánd mákíng á delícíous pán sáuce
Optíonál: Roásted potáto wedges (see note ábove)

íNSTRUCTíONS
Sált ánd pepper one síde of the steák.
Heát your seásoned cást íron skíllet to smokíng hot. ádd oíl ánd swírl áround to coát. ádd steák seásoned-síde down (pláce ít ín pán áwáy from you so you don’t get spláttered), ánd then sált ánd pepper the other síde of the steák. át thís poínt do not touch ít for two mínutes. Usíng tongs (never píerce the meát wíth á fork), flíp the steák ánd ádd butter, gárlíc ánd pársley to the pán next to the steák. állow the steák to cook for 2 more mínutes.
Ríght áfter you flíp the steák for the fírst tíme, wíth á spoon or smáll ládle, keep bástíng the melted butter over the steák. Báste contínuálly for the full two mínutes (tílt pán á líttle íf you háve to, to get the butter onto the spoon).



0 Response to "PERFECT PáN-SEáRED STEáK"

Posting Komentar