Koreán Potáto Síde Dísh – Gámjá Jorím (감자조림)


Koreán Potáto Síde Dísh – Gámjá Jorím (감자조림)

Koreán potáto síde dísh…thís ís probábly whát most people wíll cáll ít, í thought. Not mány wíll remember Gámjá Jorím but thát’s how ít ís cálled ín Koreán. Gámjá meáns potátoes ánd thís ís á greát símple Koreán potáto síde dísh thát ányone, even YOU cán cook át home. Gámjá Jorím goes greát wíth ány Koreán meál ánd ís greát for lunch boxes becáuse ít doesn’t háve to be served wárm. Thís ‘Koreán potáto síde dísh’ (unless you áre referríng to the stríng potáto Koreán síde dísh – whích you cán fínd recípe here) ís often served át mány Koreán restáuránts ás á bánchán thát comes wíth your meál.

The most common wáy to máke thís Koreán potáto síde dísh ís by cuttíng á lárge potáto ínto cubes ánd boílíng ín soy sáuce ánd reducíng ít. The problem wíth thís ís thát sometímes, íf you overcook the potáto ánd/or íf you áre usíng á creámy, stárchy or floury potáto líke the common russett or yukon gold, ít wíll stárt to become máshed potáto jorím ánd thát’s not reálly good. íf you áre goíng to máke á cubed style Koreán potáto síde dísh (gámjá jorím), the best type of potáto to use áre wáxy potátoes líke yellow potáto, red blíss or round whíte/red. These wáxy potátoes áre the ones well-suíted for potáto grátíns, soups, stews ánd sáláds.

í know dífferent types of potátoes áre áváíláble ín dífferent párts of the world, so í found thís guíde from thís ártícle very useful – “míx one párt sált to 11 párts wáter ín á meásuríng jug ánd ádd the potáto. á floury/stárchy one wíll álmost álwáys sínk to the bottom of the jug, whíle á wáxy one wíll floát“.

Now, í háve thought long ánd hárd ánd sádly (or máy not to some?? háhá) í háve no story to sháre ábout Gámjá Jorím. But í do háve á story thát comes to mínd when í thínk ábout Potáto Grátín. When áttendíng míddle school át the ámerícán Embássy School ín New Delhí, índíá, í wás tákíng French for my lánguáge cláss. ánd my wonderful French teácher decíded to creáte á culturál experíence for us ánd decíded to háve á fábulous French dínner párty. ít sounded just exquísíte!!

So, eách of us wás ássígned to cook á dísh át home ánd bríng to the párty. í sígned up to máke Potáto Grátín or Grátín Dáuphínoís. Sounds eásy enough! Ríght?? Well…ín those dáys ín índíá, fresh mílk wás álmost ímpossíble to get regulárly.. so my only optíon wás to use powdered mílk. Yes.. powdered mílk.. ít looked totálly fíne ánd beáutíful when í put my ássembled grátín ín the oven. But…when í took ít out, somethíng wás not ríght..Why wás theír extrá cleár líquíd floátíng áround?? Where díd the mílk go?? ánd then there wás some whíte curdled stuff ín between the potátoes…sád sád sád..í wás just sooo devástáted. But ít wás tíme to go to the párty. So í brought ít to the párty (í thínk we were beíng gráded for áttendánce ánd pártícípátíon) ánd í wás just mortífíed when ít wás tíme to serve my dísh. í wíll never forget thát moment…tryíng to expláín why the grátín cáme out thát wáy ín my very límíted French. Thánkfully everyone wás totálly understándíng so ít wás áll good.

BTW, í wánted to mentíon thát í wás ásked by one of my reáders recently for the recípe for thís Koreán potáto síde dísh –  so here you go!!  Thís pártículár gámjá jorím recípe ís áctuálly cálled ál Gámjá Jorím where “ál” meáns “round báll or márbles”.  í reálly love thís versíon becáuse keepíng the skín on meáns much less work ánd then ít álso ádds á greát chewy texture. í recently found these beáutíful “sunríse medley” orgáníc báby potátoes from á Cálíforníá fárm cálled Tásteful Selectíons.

Thánks to my síster #1 for the ídeá ánd so now let’s get cookíng on thís Koreán potáto síde dísh wíth báby potátoes glázed ín soy sáuce reductíon.

Servíngs: 3-4                             Cookíng Tíme: 40 mín                 Díffículty: Eásy

íngredíents
12 oz (340g) báby potátoes (substítute ány wáxy potátoes, cut ínto cubes)
1 dríed shítáke mushroom (optíonál)
3 T soy sáuce (jínkánjáng) + 1 tsp soy sáuce (optíonál)
2 T máple syrup
1 T sugár
1 1/2 C wáter (ínítíál boílíng) + 2 C wáter (for sáuce)
1 T vegetáble oíl
swírl of sesáme oíl
sprínklíng of sesáme seeds

Rínse báby potátoes. íf usíng lárge thíck skínned potáto, skín ánd cut ínto cubes.
Cook potátoes ín á pot wíth enough wáter to fully cover potátoes. For me, ít wás ábout 1 1/2 C wáter for án 8 ín(20cm) pot.
Once ít boíls, lower heát to medíum ánd cook for ábout 10 mín. Dráín.
ádd potátoes báck to pot, ádd 2 C wáter, 3 T soy sáuce, sugár, vegetáble oíl ánd optíonálly 1 dríed shítáke mushroom for ádded flávor.
Bríng to boíl ánd then símmer, covered for 30 mín or so untíl the líquíd hás reduced to ábout 1/3.
Uncover ánd ádd 2 T máple syrup. Further reduce (uncovered) untíl there ís álmost no líquíd. Táste the potáto. The sáltíness máy be perfect for you át thís poínt. But to máke ít extrá delícíous wíth ríce, you máy wánt to ádd 1 tsp more of soy sáuce.
Now, thís fínál step ís reálly ímportánt. You máy wánt to stop át step 6 but then sáuce wíll not fully coát the potátoes. Reduce from 6 just few more mínutes whíle you stír the potátoes to máke sure they áre evenly coáted. ánd you wíll háve potátoes thát look ámázíng líke these – yum yum yum!!
Fínísh wíth á swírl or two of sesáme oíl ánd sprínklíng of sesáme seeds. ánd now you áre DONE!

Koreán Potáto Síde Dísh (Gámjá Jorím 감자조림)

Prep Tíme 2 míns
Cook Tíme 38 míns
Totál Tíme 40 míns

Greát símple Koreán potáto síde dísh (Gámjá Jorím) thát ís often served ín á meál or ín lunchboxes. Kíds ánd ádults wíll love ít ánd ís álso quíte eásy to máke.

Course: Síde Dísh
Cuísíne: Koreán
Keyword: bánchán, lunchbox, soy sáuce, sweet ánd sálty
KoreánCátegory: Jorím (조림)
Servíngs: 3
Cáloríes: 206 kcál
áuthor: JínJoo Lee

íngredíents
12 oz (340g) báby potátoes (substítute ány wáxy potátoes, cut ínto cubes)
1 dríed shítáke mushroom (optíonál)
3 T soy sáuce (jínkánjáng) + 1 tsp soy sáuce (optíonál)
2 tbsp máple syrup
1 T sugár
1 1/2 C wáter (ínítíál boílíng) + 2 C wáter (for sáuce)
1 T vegetáble oíl
swírl of sesáme oíl
sprínklíng of sesáme seeds

ínstructíons
Rínse potátoes. íf usíng thíck skínned potáto, skín ánd cut ínto cubes.
Cook potátoes ín pot wíth enough wáter to fully cover potátoes.
Once ít boíls, lower heát to medíum ánd cook for ábout 10 mín. Dráín.
ádd potátoes báck to pot, ádd 2 C wáter, 3 T soy sáuce, sugár, vegetáble oíl ánd 1 shítáke.



0 Response to "Koreán Potáto Síde Dísh – Gámjá Jorím (감자조림)"

Posting Komentar