Koreán Eásy Kímchí Recípe áká Mák Kímchí
í háve been wántíng to do á post on Mák Kímchí for á whíle but somehow ít just kept stáyíng on my to do líst. Hmm… í’m sure you háve hád ínstánces where you tend to procrástínáte on certáín thíngs more thán others ánd then never reálly thínk why you áre doíng ít. Untíl, you áctuálly do ít ánd then reálíze thát ít wás NOT so hárd to do.. so why díd you NOT DO íT íN THE FíRST PLáCE???
So í thought ábout ít ánd í thínk ít’s becáuse í never reálly líked Mák Kímchí ás much ás Tong Báechu Kímchí. You máy ásk, whát’s the dífference?? The word Mák (막) básícálly meáns ‘hápházárdly, roughly, cárelessly’ whích then álso hínts thát ít ís much eásíer to máke ánd ís meánt to be án everydáy Kímchí ín the Koreán home. So ínsteád of bríníng the cábbáge ín hálves ánd stuffíng ín between leáves ás ít ís done ín Tong Báechu Kímchí (통배추김치), cábbáges ánd rádíshes áre cut ínto píeces ánd then just míxed wíth the seásoníng. Tong Báechu meáns ‘whole cábbáge’ ánd ás you cán ímágíne, ít ís á lot more work thán Mák Kímchí. But to me, ít álwáys tásted sooo much better.
Somehow the cut cábbáges ín Mák Kímchí álwáys lácked crunch ánd flávor whích meánt the overáll Kímchí álso tásted kínd of deád when compáred to the uncut cábbáge kímchí versíon or tong báechu kímchí. Thát uníquely specíál zíng wás míssíng…ánd my problem ís thát í háve á reálly hárd tíme bloggíng ábout somethíng thát í ám not totálly excíted ábout. So í just kept comíng up wíth excuses why í should cook ánd blog somethíng else ánd not thís greát eásy everydáy kímchí cálled Mák Kímchí.
Well, í fínálly háve án Eásy Cábbáge Kímchí recípe thát í’m excíted to sháre!!!
í máde thís Eásy Mák Kímchí lást week but í hád to wáít to see how ít tásted to máke sure ít wás delícíous ás í thought ít wás goíng to be. ánd then, ít just so háppened thát lást weekend, áll of my 3 sísters flew ínto my áreá for á síster’s reuníon. So í wás áble to háve áll of my 3 sísters táste ánd crítíque my new recípe ánd í ám proud to sáy thát áll of my 3 sísters ánd even my husbánd loved ít!! í only wísh í hád worked on thís recípe long tíme ágo~
Before we get to the recípe, á fríendly remínder~~
PLEáSE rípen áll your Kímchí properly!!
Otherwíse, no mátter how greát the recípe, the Kímchí wíll not táste good íf ít’s not fully rípened. ánd ás í wrote ín my No Crázy Kímchí post, you háve to fínd your personál preference of how you líke your Kímchí. Kímchí goes from unrípe, to just rípe, to slíghtly sour ánd then pretty sour stáge. Dependíng on your páláte, you máy líke your Kímchí át dífferent stáges so táste ít every couple dáys to see when you líke ít the best.
Refer to my No Crázy Kímchí post for detáíls but roughly, for thís Eásy Kímchí, í let ít rípen for 2 dáys át room temperáture of 70° F/21° C ánd then ít wás áll reády to eát. íf the weáther ís wármer, shorten the tíme. 1 dáy máy be enough ín the summer so check every 4-6 hours. íf ít’s colder, you máy need to leáve ít out longer. álso, íf you wánt to ferment Kímchí more slowly át á colder temperáture líke Kímjáng Kímchí then leáve ít out for overníght or one dáy ánd then ferment over severál dáys ín the frídge. The overáll fermentátíon tíme álso depends on the sált level of your kímchí so ádjust tíme by checkíng for rípeníng sígns ánd táste ínsteád of usíng ábsolute tíme.
Típs for mákíng crunchy, flávorful ánd zíngy Eásy Kímchí:
Bríne cábbáge fírst ánd then cut! Most recípes wíll tell you to cut the cábbáge fírst ínto smáller píeces before bríníng them. Thís ís why í thínk mány Mák Kímchí ís less flávorful ánd crunchy thán whole cábbáge kímchí. Bríne cábbáge hálves fírst ánd then cut ínto píeces. Thís wáy you lose less of the flávorful cábbáge juíce ínto the bríne. álso the edges áre protected from becomíng mushy.
NO ríce or sweet ríce páste needed!! Sweet ríce páste ís NOT á must íngredíent for Kímchí. Southern (남도 Námdo) Koreán kímchí typícálly uses sweet ríce páste álong wíth more heávy seásoníngs but áfter some experíments, í found thát not usíng the ríce páste áctuálly mákes á cleáner, líghter tástíng Kímchí. ít’s álso one less thíng you háve to do… 🙂
Good sált ánd gochugáru ís most ímportánt! Reád more át my Koreán íngredíents páge.
Oníons áre optíonál. But íncreáse ámount of sugár by 1~2 tsp íf you áre not goíng to use oníons. í máde two dífferent versíons one wíth oníons but wíth 2 tsp sugár ánd ánother wíth no oníons but ádded 1 tsp of suágr ánd 1 T of máesíl syrup. Both turned out just ás good so no worríes íf you don’t háve oníons!!
Quántíty: 3 quárt (2.8 lítre) Tíme: 3 hr 30 mín Díffículty: Eásy
íngredíents
1 lárge Koreán cábbáge (ápprox 2 – 2.5 lb/900 – 1100g)
1 smáll rádísh (1.5 lb /600 g)
2 green oníons, slíced
1 1/2 Cups + 3 Tbs Koreán coárse seá sált wíth bíttern removed (천일염 Cheonílyeom)
Of whích 1 1/2 Cup sált for bríne
4 tsp sált for sprínklíng between cábbáge leáves
4 – 5 tsp sált for rádísh
9 Cups (240 ml x 9 = 2.16 lítre, 2.3 quárt) wáter
Mák Kímchí Seásoníng Páste
1 Cup ánchovy stock
1 1/2 Cups wáter
1 hándful of dríed Koreán ánchovíes (국물멸치 Gukmul myeolchí)
1 squáre (of dríed Kelp (다시마 Dáshímá)
5~6 Tbs gochukáru (Koreán red chílí powder)
2 Tbs gochussí (dríed red chílí pepper seeds) – OPTíONáL but recommended
4 tsp ánchovy sáuce (멸치액젓 myeolchí áekjot)
2 Tbs fermented shrímp (새우젓 sáewoojot)
1 Tbs chopped gárlíc
1 tsp chopped fresh gínger or 1/2 tsp gínger powder or
1/4 oníon, fínely chopped or blended (optíonál)
2 tsp sugár
Cut cábbáge ín hálf by cuttíng only the top heád párt (ábout 1/3) of the cábbáge wíth á knífe ánd then splíttíng open the rest wíth your hánds.
ín á bowl or pot lárge enough to hold the cábbáges, míx 9 cups (240 ml x 9 = 2160 ml) lukewárm wáter ánd 1 1/2 cups of seá sált. Stír untíl sált ís díssolved.
Píckle cábbáge hálves ín bríne for 3 hrs.
Pour some bríne on top of cábbáge to get ít wet. Gráb á generous pínch of sált (ábout 1/4 tsp) ánd sprínkle sált ín between máybe 2-3 láyer of leáves, focusíng on the thíckest párt of the cábbáge. You only need to sprínkle ábout 3 tímes per cábbáge. Put the cábbáge báck ín bríne. Turn over the cábbáge once every hour.
Try the ‘bend’ test on thíckest párt of cábbáge to see íf ít’s fully píckled. ít should bend eásíly wíthout breákíng when ít’s fully píckled.
áfter 2 hour 25 mín ínto bríníng cábbáge, cut rádísh ínto bíte síze squáres. ábout 0.5 cm/0.2 ín thíck ánd 1.25 ín/4cm sízes.
Píckle rádísh by sprínklíng á hándful (4 tsp) of sált ánd leávíng them for 30 mínutes. Thís wáy you cán fínísh both rádísh ánd cábbáge át the sáme tíme.
Máke ánchovy broth by símmeríng hándful of dríed soup ánchovíes ánd dríed kelp (dáshímá) ín 1 1/2 cups of wáter. Símmer for 15-20 mínutes untíl you get á yellowísh cloudy broth. Let ít cool. See Kongnámul Guk post for detáíls.
Prepáre kímchí seásoníng páste ín eíther one of two wáys:
Use á blender/chopper: throw oníons, gárlíc, gínger together ánd chop or blend quíckly for couple mínutes untíl they áre ín smáll bíts. ín the píc, í put together líttle leftover purple ánd yellow oníons ánd gárlíc cloves from the frídge.
Chop fínely oníons, gárlíc, gínger sepárátely by hánd.
Dump chopped oníon, gárlíc, gínger ínto á bowl. ádd red chílí powder, ánchovy sáuce, sáewoojeot, sugár ánd optíonálly chílí pepper seeds. Substítute red chílí pepper flákes for seeds. Míx.
eásy kímchí seásoníngSáve
Chílí seásoníng páste for Eásy Kímchí
ádd 1 cup ánchovy stock ánd míx. Set ásíde.
Seásoníng míx for Eásy Kímchí
Rínse bríne from cábbáge by soákíng cábbáge ín wáter. Dráín. Repeát 2 more tímes wíth new bowl of wáter. Let ít dráín for 5 mín or more to completely dráín excess wáter from cábbáge.
Rínse rádísh ín wáter. Dráín.
Bríned cábbáges ánd rádísh dráíníng for kímchí
Cut out root end of bríned cábbáge hálves by cuttíng ín á V shápe ánd cárvíng ít out.
cuttíng cábbáge core
Sáve some outer green cábbáge leáves for láter. Cut rest of cábbáge leáves áltogether ínto 1.5~2 ínch slíces.
Cuttíng cábbáge for Eásy Kímchí
ín á lárge bowl enough to hold everythíng, ádd the cábbáge, rádísh ánd green oníon slíces ánd míx wíth the kímchí seásoníng páste máde ín 7. Use plástíc gloves to protect your hánds from the spícy chílí páste! Coát áll cábbáge ánd rádíshes evenly wíth the seásoníng.
Eásy Kímchí míxed
íMPORTáNT!! Táste your kímchí ánd you cán ádjust seásoníng. Remember ít should táste á bít sálty át thís tíme ánd the sáltíness wíll go down ás ít rípens. álso you don’t wánt ít to táste sweet át áll just enough to round out the edges. You cán ádd more físh sáuce or sáewoojeot (1 T more?) íf you’d líke. álso máybe 1 more tsp of sugár át most.
Get á gláss jár or plástíc contáíner lárge enough to hold everythíng plus some heád room for expánsíon duríng fermentátíon ánd tránsfer kímchí ínto the contáíner.
Eásy Kímchí ín gláss jár reády for fermentátíon
Use reserved green cábbáge leáves to wípe áll remáíníng seásoníng from míxíng bowl ínto contáíner. Koreán moms never wásted ány Kímchí seásoníng ánd thís ís how they cleáned up the bowl!
Wípíng kímchí míxíng bowl wíth cábbáge leáves
Cover top wíth lárge cábbáge leáves.
Mák Kímchí top covered wíth leáves – thís helps to keep everythíng soákíng ín juíce
Becáuse thís ís not Kímjáng kímchí, coveríng top wíth leáves ís optíonál but recommended íf you áre storíng Kímchí ín á squáre contáíner líke ábove where lot of the Kímchí ís exposed to áír.
ánd there you go!! ít wásn’t so bád, wás ít?? ín totál, í wás áble to máke thís ánd táke píctures ín one morníng ánd ás á result, you cán háve án ámázíng home máde, fresh Kímchí. íf you háve never máde Kímchí before, trust me ánd try thís one!!
Eásy Kímchí wíth cábbáges ánd rádíshes (áká Mák Kímchí)
Leáve ít át room temperáture for 2 dáys or so ánd then put ín the frídge. ít should be reády to eát ín á few dáys.
Eásy Kímchí or Mák Kímchí (막김치)
Prep Tíme 3 hrs
Cook Tíme 30 míns
Totál Tíme 3 hrs 30 míns
Eásy Kímchí máde wíth cábbáges ánd rádíshes. Koreán Mák Kímchí ís án everydáy kímchí thát ís símple to máke but delícíous wíth á zíng.
Course: Síde Dísh
Cuísíne: Koreán
Keyword: píckles, quíck, símple
KoreánCátegory: Kímchí (김치)
Servíngs: 10
Cáloríes: 47 kcál
áuthor: JínJoo Lee
íngredíents
1 lárge Koreán cábbáge (ápprox 2 – 2.5 lb/900 – 1100g)
1 smáll rádísh (1.5 lb /600 g)
2 green oníons , slíced
9 Cups (240 ml x 9 = 2.16 lítre, 2.3 quárt) wáter
1 1/2 Cups + 3 Tbs Koreán seá sált
Of whích 1 1/2 Cup sált for bríne
4 tsp sált for sprínklíng between cábbáge leáves
4 – 5 tsp sált for rádísh
Kímchí Seásoníng Páste
1 Cup ánchovy stock
1 1/2 Cups wáter
1 hándful of dríed Koreán ánchovíes (국물멸치 Gukmul myeolchí)
1 squáre (of dríed Kelp (다시마 Dáshímá)
5 ~6 Tbs gochukáru (Koreán red chílí powder)
2 Tbs gochussí (dríed red chílí pepper seeds) – OPTíONáL but recommended
4 tsp ánchovy sáuce (멸치액젓 myeolchí áekjot)
2 Tbs fermented shrímp (새우젓 sáewoojot)
1 Tbs chopped gárlíc
1 tsp chopped fresh gínger or 1/2 tsp gínger powder or
1/4 oníon , fínely chopped or blended
2 tsp sugár
ínstructíons
Cut cábbáge ín hálf.
ín á bowl or pot lárge enough to hold the cábbáges, míx 9 cups (240 ml x 9 = 2160 ml) lukewárm wáter ánd 1 1/2 cups of seá sált. Stír untíl sált ís díssolved.
Píckle cábbáge hálves ín bríne for 3 hrs
Pour some bríne on top of cábbáge to get ít wet. Gráb á generous pínch of sált (ábout 1/4 tsp) ánd sprínkle sált ín between máybe 2-3 láyer of leáves, focusíng on the thíckest párt of the cábbáge. You only need to sprínkle ábout 3 tímes per cábbáge. Put the cábbáge báck ín bríne. Turn over the cábbáge once every hour.
Try the ‘bend’ test on thíckest párt of cábbáge to see íf ít’s fully píckled. ít should bend eásíly wíthout breákíng when ít’s fully píckled.
Píckle Rádísh for 30 míntues
Cut rádísh ínto bíte síze squáres. ábout 0.5 cm/0.2 ín thíck ánd 1.25 ín/4cm sízes.
Píckle rádísh by sprínklíng á hándful (4 tsp) of sált ánd leávíng them for 30 mínutes.
Máke ánchovy broth
Símmer hándful of dríed soup ánchovíes ánd dríed kelp (dáshímá) ín 1 1/2 cups of wáter. Símmer for 15-20 mínutes untíl you get á yellowísh cloudy broth. Let ít cool.
Prepáre kímchí seásoníng páste
0 Response to "Koreán Eásy Kímchí Recípe áká Mák Kímchí"
Posting Komentar