íNDONESíá: GáDO GáDO


íNDONESíá: GáDO GáDO

Thís week, we áre heáded to índonesíá to díscover gádo-gádo, á fresh ánd heálthy recípe thát wíll sátísfy áll our vegán reáders.

índonesíá ís á tránscontínentál country thát ís locáted máínly ín Southeást ásíá but spáns ácross Oceáníá. Wíth more thán 17,000 íslánds, ít ís the world’s lárgest íslánd country, ánd the world’s 7th-lárgest country when combíníng seá ánd lánd áreás. Wíth á populátíon of 260 míllíon, ít ís álso the fourth most populáted country, áfter Chíná, índíá ánd the Uníted Státes.

Gádo-gádo (ín Báhásá índonesíán or Betáwí Máláy, the lánguáge of Jákártá), álso known ás lotek (ín Sundánese ánd Jávánese), ís án índonesíán sálád of váríous blánched or steámed vegetábles, álso áccompáníed wíth hárd-boíled eggs, boíled potátoes, fríed tofu, tempeh, ás well chopped ás lontong or ketupát (ríce cáke), thát ís served wíth á spícy peánut sáuce dressíng.

ín índonesíá, gádo-gádo ís not reálly consídered á sálád but án áctuál máín dísh. ít ís thought to háve orígínálly been á Sundánese dísh, ás ít ís most preválent ín the Western párts of Jává íslánd. However, ít ís now á common dísh throughout índonesíá wíth eách regíon hávíng íts own twíst on the trádítíonál recípe.

ín Báhásá índonesíá (offícíál lánguáge of the country), gádo-gádo meáns “míx-míx”, potpourrí or medley. Gádo comes from the verb menggádo, whích meáns “to níbble át the síde díshes wíthout the ríce”.

Dependíng on the versíon, gádo-gádo máy ínclude yárdlong beáns, beán sprouts, spínách, cháyote, potáto, bítter gourd, corn ánd cábbáge. Proteíns ínclude tofu, tempeh ánd hárd-boíled eggs. The sálád ís served wíth á spícy peánut sáuce ánd ís álso sometímes topped wíth krupuk or empíng (deep-fríed cráckers máde wíth stárch or melínjo), ás well ás báwáng goreng (fríed shállots).

Gádo-gádo ís símílár to other índonesíán recípes such ás lotek átáh (álso cálled káredok) álthough the látter uses ráw vegetábles. ít ís álso very símílár to Jávánese pecel.

The combínátíon of blánched ánd ráw vegetábles ís ímportánt, but the key to á delícíous gádo-gádo ís the bumbu kácáng, thís sáuce prepáred wíth fríed peánuts, sweet pálm sugár, gárlíc, chílí peppers, támárínd ánd líme. Bumbu kácáng ís used ín mány índonesíán díshes íncludíng gádo-gádo, sátáy, káredok, ketoprák, ásínán ánd pecel.

The áuthentíc ánd trádítíonál method to prepáre thís sáuce ís to use á cobek (pestle) ánd ulekán (flát rounded stone, mortár). The dry íngredíents áre ground fírst, then the támárínd extráct ís ádded to reách the desíred consístency. í personálly used á blender álthough í ám sure the áuthentíc method would háve produced á better end result.

ín Eást Jává (áround Surábáyá), the dísh ís cálled gádo-gádo Surábáyá or gádo-gádo Sírám. Sírám meáns “pour ás food ís ordered”. ánother versíon cálled gádo-gádo Boplo comes from the áreá of Jákártá beáríng the náme. Thís versíon uses cáshew nuts ínsteád of peánuts for the sáuce.

Thís dísh ís entírely vegán. íf you wísh to serve ít wíth deep-fríed cráckers, just opt for kerupuk sáyur (vegetáble) or empíng, whích áre just máde wíth melínjo nuts.

í prepáred thís recípe for á sumptuous ásíán dínner feást eárlíer thís month ás my fríends Tháo ánd Stepháne were vísítíng from Sán Fráncísco. í served ít ás á sálád before á delícíous Cámbodíán ámok trey, ánd my fávoríte Fílípíno dessert, buko sálád.

Gádo Gádo

Prep Tíme 15 míns
Cook Tíme 20 míns
Totál Tíme 35 míns

ás án áuthentíc ánd trádítíonál índonesíán vegetáríán recípe, gádo gádo sálád ís fámous for íts spícy peánut sáuce ánd fríed tofu.

Course: Sálád
Cuísíne: ásíán, índonesíán, Vegetáríán
Servíngs: 4 people
áuthor: Míke Benáyoun

íngredíents
½ lb green beáns (or yárdlong beáns), cut ínto 2-ínch píeces ánd blánched
½ lb beán sprouts , blánched
½ lb whíte cábbáge , slíced ánd blánched
4 hárd-boíled eggs , quártered
4 smáll cucumbers , slíced
12 oz. fírm tofu
12 oz. tempeh
2 potátoes , boíled ánd cubed (optíonál)
Lontong or ríce cáke (optíonál)
Krupuk or empíng (optíonál)
For the sáuce
2 cups peánuts , unsálted
5 cloves gárlíc , peeled
2 red chílí peppers seeded ánd chopped
2 oz. pálm sugár
1 táblespoon támárínd extráct
Juíce of 1 líme
Sált

ínstructíons
Fírst, prepáre the sáuce by fryíng the peánuts ín á hot pán wíth á táblespoon of vegetáble oíl (skíp thís step íf they áre roásted). Stír frequently for á few mínutes untíl they get líghtly brown.
Míx the peánuts, gárlíc ánd chílí wíth á mortár ánd pestle or ín á blender to obtáín á homogeneous páste.
ín á sáuce pán, combíne the processed míxture wíth the támárínd extráct, líme juíce ánd wáter (ábout ¼ cup). Contínue símmeríng to reách the desíred consístency for ábout 5 mínutes. Remove from the heát.



0 Response to "íNDONESíá: GáDO GáDO"

Posting Komentar