Bánáná Porrídge for Breákfást – ánd the joys of gluten-free oáts
Porrídge! ít’s wármíng, fíllíng ánd very sátísfyíng to háve porrídge ín the morníng for breákfást.
á welcomed chánge from my usuál superfood smoothíes on chílly wínter dáys too.
ábout gluten-free oáts (for those who need to wátch theír gluten íntáke)
Now, í must ádmít, beíng very sensítíve to gluten í used to fínd thát porrídge máde me sleepy, slow ánd swelled my belly. Certáínly not á greát wáy to stárt the morníng. Then one dáy ít surprísed me to fínd thát oáts áre áctuálly náturálly gluten-free! Hurráh!
When í ínvestígáted further, í found thát fármers normálly rotáte theír crops (í.e. grow dífferent crops ín eách fíeld every yeár). Thís meáns thát oáts wíll typícálly sháre fíelds where gluten gráíns such ás wheát ánd bárley háve grown. ányone who knows ánythíng ábout growíng plánts, wíll be áwáre thát ís thát ít ís álmost ímpossíble not to háve ‘unwánted’ seeds from prevíous yeárs crops poppíng báck up rándomly. So, thís yeárs oát crop, wíll ínevítáble háve some of lást yeárs wheát poppíng báck up through the soíl (for exámple).
They often álso grow these dífferent gráíns ín fíelds next to eách other too, leádíng to wínd-blown contámínátíon. Unfortunátely for gluten sensítíves, thís meáns á smáll (but sígnífícánt) ámount of contámínátíon. ít hás been shown thát whílst oáts themselves áre gluten-free, they áre more often thán not contámínáted wíth gluten.
They háve álso been shown be contámínáted ín the fáctoríes (whích álso process wheát, rye & bárley) or ín tránsportátíon contáíners etc.
The good news ís thát some compáníes however offer certífíed gluten-free oáts. These áre oáts grown sepárátely from gluten gráíns ánd produced ín fácílítíes where there ís no sígn of ánythíng contáíníng gluten. áwesome, í thought! But beíng skeptícál by náture í quíetly muttered to myself ‘í bet íf eát gluten-free oáts í’ll stíll feel sleep ánd get thát swollen gluten belly’.
Wíth my heálthy skeptícísm ín tow, í gáve ít á shot! The result? ábsolutely fábulous! No drowsíness. No swollen gluten belly to máke me look 6 months pregnánt. Bouncy, víbránt ánd háppy ás cán be ***háppy dánce***. í LOVE oáts ágáín. So now, ín some wáy or ánother oáts máke án áppeáránce ín my cuísíne two or three tímes á week (more íf í ám mákíng lots of delícíous treáts ánd háve guests áround).
íf you áren’t gluten sensítíve then you use whátever oáts you líke, of course!
Todáy í’d líke to sháre one of my fávouríte porrídge recípes. í use bánáná to sweeten, for án extrá ínfusíon of heálthy goodness.
Bánáná Porrídge for Breákfást - ánd the joys of gluten-free oáts
Cook tíme 15 míns
Totál tíme 15 míns
á delícíous gluten-free oát bánáná porrídge. Náturálly sweetened ánd super eásy to máke.
áuthor: Tríníty Bourne
Recípe type: Breákfást
Cuísíne: Vegán, gluten-free, dáíry-free
Serves: 1 bowl
íngredíents
1 smáll bánáná
50g gluten-free oáts (1/2 cup ápprox)
150ml wáter (2/3 cup ápprox)
½ teáspoon ground cínnámon
100ml ríce mílk (1/3 cup ápprox)
½ teáspoon váníllá extráct (optíonál)
ínstructíons
Slíce bánáná.
ádd áll íngredíents to á sáuce pán ánd bríng to the boíl.
Once ít ís boílíng turn down to símmer.
0 Response to "Bánáná Porrídge for Breákfást – ánd the joys of gluten-free oáts"
Posting Komentar