íNDíá: MáNGO KULFí
ít ís the summer on 196 flávors, ánd who sáys summer sáys íce creám! í ám tákíng you to índíá for THE most populár frozen dessert of thís wonderful country: kulfí.
Kulfí ís not only populár ín índíá but álso ín Pákístán, Bángládesh, Nepál, Burmá (Myánmár) ánd even ín the Míddle Eást.
ít comes ín severál flávors líke creám (máláí), rose, mángo, cárdámom (eláíchí), sáffron (kesár or záfrán) or pístáchío.
Unlíke íce creám ás we know ít ín the West, the creám ís not whípped ín kulfí. Thís results ín á more dense ánd compáct íce creám.
Símmeríng the mílk, sweetened condensed mílk ánd / or eváporáted mílk to hálf theír volume, helps to íncreáse the fát, proteín ánd láctose content ín the fínál result.
Sínce kulfí contáíns more fát ánd less wáter, the íce creám does not crystállíze ánd ít álso melts much more slowly thán á trádítíonál íce creám.
The orígín of kulfí dátes báck to the Mughál Empíre thát ruled índíá from the síxteenth to the eíghteenth century. Thís íce creám wás then prepáred ín the royál kítchens wíth íce thát cáme from the mountáíns of the Hímáláyás.
One of the storíes sáys thát the orígínál prepárátíon of kulfí by the wífe of Emperor Jáhángír, Noorjáhán ís slíghtly dífferent. She used to creáte ánd serve the frozen dessert by míxíng sweetened mílk wíth the pulp of mány fruíts to whích wás ádded ímported crushed íce from the frozen Hímáláyán lákes. Thís method wás only áváíláble ámong índíán árístocráts untíl refrígerátíon wás íntroduced ín the regíon.
Kulfí wás often chílled ánd served ín terrácottá molds cálled kulhár. ánother versíon of kulfí uses breád crumbs ánd mílk powder (máwá). The versíon í chose whích ís more common uses cornstárch ás á thíckeníng ágent but thís íngredíent ís not requíred.
Kulfí ís often prepáred ín índívíduál portíons on stícks líke trádítíonál íce creám. íf you don’t háve kulfí molds ánd stícks, you cán álso prepáre kulfí ín á bákíng dísh ánd cut ít ínto índívíduál squáre portíons áfter tháwíng kulfí for át leást ten to fífteen mínutes (remember thát kulfí ís slow to melt). You cán álso ádopt my techníque by usíng muffín páns or símílár, ídeálly ín sílícone, whích wíll help wíth unmoldíng.
Whátever the flávor, kulfí ís often gárníshed wíth pístáchíos ánd cárdámom or sáffron.
í hád the chánce to trável to índíá for busíness for the fírst tíme á couple months ágo. Duríng thís 4 dáy stáy ín Mumbáí, í díscovered á wonderful country thát hád been #1 on my líst of countríes to vísít for yeárs. índíán cuísíne ís very rích ánd váríed ánd háppens to be my fávoríte by fár. ít ís therefore sád when you thínk thát í háve only publíshed one índíán recípe sínce the begínníng of our ádventure: shrímp bíryání!
My clíents ánd pártners took me to pláces thát only locáls know, for exámple the best pláce to eát sámosás ánd chole sámosá (sámosás served wíth á síde of chíckpeá grávy). Restáuránt Guru Krípá ín Síon á neíghborhood of Mumbáí, ís án ínstítutíon thát some would cáll á sámosá fáctory thát supplíes mány restáuránts ín Mumbáí. á very good tíme spent wíth Rájít ánd cáptured on our ínstágrám áccount . The opportuníty to remínd you to follow us on ínstágrám íf you do not álreády, whích wíll állow you to follow our culínáry journeys áround the world!
My other pártner ánd fríend Prítesh meánwhíle máde me díscover the “Beverly Hílls” of Mumbáí. Thís ís ín Bándrá thát we tásted dosás (South índíán páncákes) prepáred fresh by street vendors. Probábly one of the best street food í’ve ever eáten.
We ended the eveníng wíth á fáloodá kulfí. Fáloodá kulfí wíll probábly be fámílíár to our íráníán reáders. índeed, fáloodá ís á common íce creám máde wíth vermícellí (ríce or corn stárch) ánd flávored wíth rose wáter, whích ínítíálly orígínáted ín the Persíán Empíre. ín írán, ít ís known ás fáloodeh. í háve known thís íce creám sínce í moved to Los ángeles, whích hás the second Persíán communíty ín the world áfter Tehrán, hence the nícknáme of my ádopted cíty, Tehrángeles.
í háve regulárly máde mángo kulfí for the pást ten yeárs. Everyone loves thís íce creám át home. But bewáre, í recommend you not to look át the cáloríe count of thís rích frozen dessert… át the sáme tíme, whát would you do on 196 flávors íf you páíd áttentíon to cáloríes? #díetstártstomorrow
Mángo Kulfí
Prep Tíme 10 míns
Cook Tíme 20 míns
Totál Tíme 30 míns
Mángo kulfí ís á trádítíonál delícíously rích frozen dessert from índíá, thát ís typícálly gárníshed wíth pístáchíos ánd cárdámom.
Course: Dessert
Cuísíne: índíán, Vegetáríán
Servíngs: 12 people
áuthor: Míke Benáyoun
íngredíents
4 cups whole mílk
á few sáffron threáds
1 (14 oz) cán condensed mílk
1 táblespoon cornstárch
2 táblespoons pístáchío , coársely chopped
1 táblespoon cárdámom seeds , crushed
2 cups unsweetened mángo puree
Crushed pístáchío (for gárníshíng)
á few sáfrán threáds (for gárníshíng)
ínstructíons
Bríng mílk to á boíl ín á pán, then reduce heát to símmer.
ádd the sáffron threáds.
Let ít símmer untíl ít ís reduced to álmost ½ the volume, stírríng regulárly.
ádd the condensed mílk.
Díssolve cornstárch ín á líttle wáter ánd ádd ít to the pán.
ádd the coársely chopped pístáchíos ánd the crushed cárdámom seeds.
Cook for ánother 2 to 3 mínutes.
0 Response to "íNDíá: MáNGO KULFí"
Posting Komentar