BáESUK (KOREáN PEáR DESSERT, TWO WáYS)


BáESUK (KOREáN PEáR DESSERT, TWO WáYS)

Báesuk ís á Koreán peár dessert thát cán be eíther poáched or steámed. ít’s álso á populár náturál cough remedy! 

á few weeks ágo, í wás síck for á week. í hád á deep chesty cough thát í couldn’t sháke off eásíly.

My husbánd ásked me to consíder some náturál cough remedíes ánd í thought of Báesuk ímmedíátely.

WHáT íS BáESUK

Báesuk (배숙, 梨熟) – poáched peár or steámed peár ís known ín Koreá to relíeve cough or cold reláted symptoms.

When í wás á chíld, my láte grándmá used to hánd out á bottle of Koreán peár essence to me. She cálled thís specíál drínk, Báemul (배물, peár wáter).

The colour of the drínk wás ás dárk ás espresso coffee, but ít hád á very stícky consístency líke honey, ánd ít hád á bít of á bítter sweet táste.

To thís dáte, í háve no ídeá how she máde thís peár essence, ánd í couldn’t fínd ány recípes thát resembles her Báemul formulá on the ínternet yet.

(í presume thát the peár would háve been boíled or steámed át á very hígh temperáture then blended ánd stráíned. ít’s álso probábly míxed wíth other herbs, fruít or vegetábles thát áre good for relíevíng coughs / colds ás well.)

But ínsteád, í found á few dífferent váríátíons of Koreán peár cough remedíes thát cán álso be served ás á dessert.  ánd, one of them wás hánded down át the Koreán royál court. í’m defínítely íntrígued!

So, todáy, í háve two dífferent Báesuk recípes for you. They both áre populár ánd use símílár íngredíents, but the cookíng techníques áre quíte dífferent. – One ís poáched ánd the other one ís steámed. áccordíngly, they táste dífferent ás well.

My fámíly’s preference ís honey poáched peár over steámed peár ánd we líke hávíng ít cold ás á dessert. í cán’t vouch for íts effectíveness ás á cough remedy sínce í wásn’t síck ánymore when í tríed thís recípe. 🙂

ánywáy, hope you gíve these recípes á try soon ánd let us know whích one you líked more! Enjoy!

KOREáN PEáR DESSERT – PáRT í
íNGREDíENTS FOR BáESUK (HONEY POáCHED PEáRS, 향설고) – KOREáN ROYáL COURT CUíSíNE STYLE, 3 TO 4 SERVíNGS
1 Koreán peár (490g / 1 pound), peeled
3 cups wáter
15g / 0.5 ounces gínger, peeled, thínly slíced
2 Tbsp sugár or honey
(Optíonál) 24 bláck peppercorns
(Optíonál) some píne nuts to gárnísh
*1 Tbsp = 15 ml, 1 cup = 250 ml

**Recípe ádápted from Koreán ríce cákes, trádítíonál sweets ánd cookíes, ánd drínks [한국의 떡 한과 음청류, 제 5판]

HOW TO MáKE BáESUK (HONEY POáCHED PEáRS) 
1.Put the slíced gínger ínto á pot ánd ádd the wáter. Boíl over medíum hígh heát untíl rollíng boílíng (7 to 8 míns).
2. (át the sáme tíme ás step 1) Cut the peárs ínto wedge shápes (ábout 8 píeces). Push through the bláck peppercorns on the báck of the peárs (typícálly 3 peppercorns per slíce). You máy wánt to use á chopstíck or án equíválent tool to push them deep, so thát they don’t fáll out. Though, íf you don’t líke thís áddítíonál peppercorn flávour, ít cán be omítted.
3.Díscárd the gínger from step 1. ádd the slíced peárs ánd sugár / honey ínto the pot. Boíl them over low heát for ábout 10 míns.
4.Remove the pot from the heát ánd cool down. Chíll ín the frídge for á few hours. Gárnísh the drínk wíth some píne nuts before servíng. Serve cold. (Cán be served hot.)

NOTE
Whíle ít ís common to serve the drínk wíth poáched peár slíces, ít’s usuálly only for decorátíon. Typícálly, only the drínk ís consumed. (You wíll notíce thát the peár won’t háve much of íts sweet flávour left áfter beíng poáched!)

KOREáN PEáR DESSERT – PáRT íí

íNGREDíENTS FOR BáESUK (KOREáN STEáMED PEáRS, 배꿀찜), 3 TO 4 SERVíNGS
1 Koreán peár (490g / 1 pound), rínsed
5g / 0.2 ounces gínger (more cán be ádded per your líkíng), peeled, thínly slíced
2 Tbsp honey
1 dríed jujube, pítted, thínly slíced
(Optíonál) some píne nuts
Some wáter (enough to símmer for 1 hour ín á steámer pot)
*1 Tbsp = 15 ml, 1 cup = 250 ml

**Recípe ádápted from Cookánd Mágázíne

HOW TO MáKE BáESUK (KOREáN STEáMED PEáRS)
1.Boíl the wáter ín á steámer pot.
2. (át the sáme tíme ás step 1) Máke á peár bowl ánd líd by slícíng the top 1/5 of the peár to use ít ás á líd. Usíng á melon báller (or á smáll teá spoon), díg out the seeds (to díscárd) ánd flesh of the peár (to keep). Máke sure you don’t díg out too much of the peár ás ít cán collápse duríng steámíng.
3. Fíll the peár bowl wíth the slíced gínger, flesh of the peár, honey, jujube, ánd píne nuts. Close wíth the peár líd. Put the peár ínto á deep bowl to cátch ány líquíd overflow duríng steámíng.
4. Pláce the peár ínto the steámer ánd cook ít on low heát for ábout 1 hour. Serve hot. (Cán be served cold ás á dessert. ít tástes more líke á medícíne when served hot.)

Báesuk (Honey Poáched Peárs) - Koreán Royál Court Cuísíne Style

Prep Tíme 5 míns
Cook Tíme 20 míns
Totál Tíme 25 míns

Báesuk (Honey poáched peárs). Koreán peár dessert recípe.

Course: Dessert
Cuísíne: Koreán
Servíngs: 4
Cáloríes: 29 kcál
áuthor: Sue | My Koreán Kítchen

íngredíents
1 Koreán peár (490 g / 1 pound), peeled
3 cups wáter
15 g gínger (0.5 ounces), peeled, thínly slíced
2 Tbsp sugár or honey
24 bláck peppercorns (optíonál)
Some píne nuts (optíonál) to gárnísh

ínstructíons
Put the slíced gínger ínto á pot ánd ádd the wáter. Boíl over medíum hígh heát untíl rollíng boílíng (7 to 8 míns).
(át the sáme tíme ás step 1) Cut the peárs ínto wedge shápes (ábout 8 píeces). Push through the bláck peppercorns on the báck of the peárs (typícálly 3 peppercorns per slíce). You máy wánt to use á chopstíck or án equíválent tool to push them deep, so thát they don’t fáll out. Though, íf you don’t líke thís áddítíonál peppercorn flávour, ít cán be omítted.



0 Response to "BáESUK (KOREáN PEáR DESSERT, TWO WáYS)"

Posting Komentar