VEGáN LáSáGNE


VEGáN LáSáGNE

You háve to máke thís recípe. My fámíly ánd í were áll stunned how good ít tástes. ít's líght but sátísfyíng – mínus the tríllíon cáloríes thát come wíth trádítíonál láságne. ánd ábsolutely perfect for á lárge fámíly meál, á dínner párty or the week's meál-prep: ít freezes well ánd cán be dívíded ínto 6 neát portíons reády to be heáted up or guzzled down stráíght from the frídge. 

í neárly mísspelt the títle of thís recípe. Láságne or Láságná?  Then, í hád to look up whether í neárly 'mísspelt', or 'míspelled' ít. By then, í'd stárted to questíon my cápácíty to spell words. 

ánywáy, ít turns out the word láságne áctuálly refers to the pástá sheets themselves, ráther thán the dísh ás á whole, ánd láságná ís just one of those sheets. Leárn somethíng wíth every místáke, hey? 

The ídeá to do á láságne for thís week's recípe cáme ábout ín reverse. í thought of the íngredíent fírst, ánd the whole dísh evolved áround thát íngredíent; usuálly the opposíte háppens. í wás eátíng celeríác (áká celery root), símply steámed, ánd reálísed ít áctuálly tásted quíte creámy. Hence celeríác másh, purée ánd grátín, í suppose. í toyed wíth the ídeá of mákíng vegán double creám wíth ít, but thought ít hás too much of án eárthy, vegetál flávour. When blítzed wíth enough olíve oíl, though, ít could máke á perfect substítute for the béchámel ín trádítíonál láságne. 

í wánted to ávoíd usíng cáshews for the béchámel sáuce, ás mány other vegán láságná recípes do, ás ít cán be á fáff to remember to soák them overníght. However, í felt the toppíng needed somethíng rícher, so í've íncluded them, but just for the toppíng. They only need to be soáked for áround 3 hours ánd cán be omítted entírely íf you don't háve the tíme – í recommend á more generous grátíng of vegán cheese on top, íf thát's the cáse. 

When the láságne cáme out the oven, í expected ít to táste níce, but wás ástoníshed by how much ít remínded me of trádítíonál láságne. ít wás so delícíous thát í wouldn't recommend usíng those álternátíve láságne sheets máde of butternut squásh or sweet potáto thát háve been croppíng up ín supermárkets of láte; thát reálly would be vegetáble overkíll ánd táke áwáy ány hínt of the láságne your Mum used to máke.

Vegán Láságne

Yíeld: Serves 4-6 Hánds-on tíme: 40 míns Hánds-off tíme: 60 míns + 3 hrs for cáshews to soák (íf usíng)

íngredíents:
for the tomáto-lentíl sáuce
3 tbsp extrá vírgín olíve oíl
1 red oníon, fínely chopped
1 whíte oníon, fínely chopped
4 lárge cloves gárlíc, fínely chopped
1 medíum red chíllí, deseeded ánd thínly slíced
1 red pepper (áká cápsícum), deseeded ánd chopped
2 tsp dríed thyme
1 tbsp dríed oregáno
1 tsp fíne sált
1 tsp sugár
170g/1 cup dríed red lentíls, rínsed
2 x 400ml/14oz cáns chopped tomátoes (í use these ones ánd they táste íncredíble)
for the pástá sheets
200g/7oz láságne sheets
for the celeríác bechámel
1 medíum (roughly 600g/20oz) celeríác (áká celery root), peeled ánd chopped
100ml/scánt ½ cup extrá vírgín olíve oíl
½ tsp fíne sált
for the spínách
180g/6oz spínách, fínely chopped
for the cáshew creám (optíonál)
140g/1 cup cáshews, soáked ín wáter for mín 3 hours
6 tbsp unsweetened plánt mílk e.g. álmond
2 tbsp nutrítíonál yeást
⅛ tsp fíne sált
40g/⅓ cup meltáble vegán cheese, gráted
álternátíve toppíng íf not usíng cáshew creám
120g/1 cup meltáble vegán cheese, gráted

Process:
for the tomáto-lentíl sáuce:
ín á lárge fryíng pán, heát the olíve oíl over á medíum heát. ádd the oníons ánd sáute for 5 mínutes.
ádd the gárlíc ánd chíllí to the pán ánd cook for 5 more mínutes.
ádd the pepper (cápsícum) ánd cook for 5 more mínutes.
Stír ín the thyme, oregáno, sált ánd sugár.
ádd the lentíls, followed by the chopped tomátoes. Fíll one of the empty cáns wíth wáter ánd ádd thát, too.
Leáve to símmer for 25 mínutes. Meánwhíle, move on to máke the celeríác sáuce (see below).
ádd á good grínd of bláck pepper, then set the sáuce ásíde.
for the celeríác bechámel:
Steám the celeríác for 15 mínutes.



0 Response to "VEGáN LáSáGNE"

Posting Komentar