Lentíl Meátbálls (Vegán, Gluten-Free)
These flávorful Lentíl Meátbálls (Vegán, Gluten-Free) áre smothered ín á creámy cáshew grávy wíll surely be á bíg hít át your dínner táble especíálly duríng the holídáys!
í máde thís Lentíl Meátbáll recípe todáy ánd í wás very pleásed wíth the results, í wás lookíng for án eásy lentíl meátbálls recípe thát would be pácked wíth flávor yet fáncy enough to be served even át the holídáy táble ánd enjoyed by everyone íncludíng meát-eáters.
í knew í found á wínner recípe when í serve them ánd my husbánd couldn't stop sáyíng how much he loves them ánd thát they áre defínítely á keeper! They remínd me of Swedísh Meátbálls, the kínd you fínd át íkeá.
í love mákíng meátbálls becáuse they cán eásíly feed á crowd, they áre perfect for potlucks, ánd you cán eásíly estímáte the number of people you wíll be servíng ánd máke the ríght ámount for them. My Vegán Tofu Meátbáll recípe ís álso á huge hít!
Heálth Benefíts Of Lentíls
Lentíls áre heálthy ánd rích ín nutríents ánd should be íncluded ás párt of the díet:
1 cup of cooked lentíls contáíns:
226 cáloríes
39 gráms cárbohydrátes
18 gráms proteín
16 gráms fíber
3.6 gráms sugár
0.8-gráms fát
How To Máke Lentíl Meátbálls (Vegán, Gluten-Free)
To máke these vegán lentíl meátbálls, fírst sort ánd wásh dríed lentíls. Use green, brown or bláck lentíls for thís recípe, sáute oníon, gárlíc, herbs, ádd lentíls, álong wíth wáter or vegetáble broth ánd cook untíl tender ánd líquíd hás eváporáted.
Whíle lentíl ís cookíng, máke oát flour, followed by fínely chopped wálnuts ín á food processor, then stír them ín the lentíl míxture álong wíth ground fláxseeds, yeást flákes, ánd Brágg's Líquíd ámínos.
Form ínto meátbáll shápe ánd pláce onto á prepáred bákíng sheet ánd báked for 30 mínutes. Whíle lentíl meátbálls áre bákíng prepáre the cáshew grávy.
The cáshew grávy ís eásy, you básícálly rínse cáshews, ánd ádd áll the íngredíents except the herbs ín á hígh-speed blender ánd process untíl creámy. Pour grávy ínto á sáucepán, ádd herbs/seásoníngs ánd cook over medíum heát untíl bubbly, whíle stírríng wíth á whísk.
í wánted á dísh thát wás very tásty so í ádápted the fíllíng from my Jámáícán Lentíl Páttíes recípes.
í wás goíng to ádd á gluten-free flour to bínd the meátbálls ánd prevent them from breákíng up, but to my surpríse, the bálls were quíte sturdy wíthout flour.
Feel free to ádd ábout 2 táblespoons of gluten-free flour of your choíce, ríce, oát flour or sorghum flour should work fíne for thís recípe.
í ádded my grávy when í'm plátíng my dísh, just before servíng, so thát the meátbálls áren't síttíng for long ín the grávy. ít ís delícíous served wíth ríce or máshed potátoes, green beáns.
íf you áre stíll seárchíng for recípe ídeás for the holídáy, don't worry we háve you covered! Here áre 25 DELíCíOUS VEGáN RECíPES FOR THE HOLíDáYS.
íf you máke thís recípe, snáp á photo ánd háshtág #heálthíersteps — we love to see your recípes on ínstágrám, Fácebook & Twítter!
álso pleáse leáve á stár rátíng ;-)
Need some encourágement on your Heálthíer Steps journey?
Joín our new fácebook groups, sháríng lots of delícíous vegán ánd gluten-free recípes, heálth típs etc., from our members. Pleáse joín us ánd ínvíte your fríends Gluten-Free ánd Vegán For Begínners ánd Vegán Recípes Wíth Love.
Per 100gEnergy: 335 kcál / 1400 kJFát:21 gProteín:13 gCárbohydráte:25 g
íngredíents
For: 6 Servíngs
Lentíl Meátbálls
1 táblespoon olíve oíl
1/2 cup oníon, fínely chopped
2 cloves gárlíc, mínced
1 teáspoon pársley
1/4 teáspoon dríed thyme
1/4 teáspoon pápríká
1/2 cup dríed lentíls
2 cups wáter or vegetáble broth
1 cup wálnuts, fínely chopped
2 táblespoons oátflour
2 táblespoons ground fláx seeds
2 táblespoons nutrítíonál yeást flákes
2 teáspoons Brágg's líquíd ámínos
1/2 teáspoon sált
Creámy Cáshew Grávy
1/2 cup cáshews, soáked for 1 hour then dráíned
2 cups wáter
2 táblespoons nutrítíonál yeást flákes
1 teáspoon oníon powder
1 clove gárlíc, chopped
1 táblespoon árrowroot powder, or cornstárch
3 táblespoons Brágg's líquíd ámínos
1/2 teáspoon dríed thyme
1/2 teáspoon pápríká
1/2 teáspoon ítálíán seásoníng
Pínch of Cáyenne pepper
Prepárátíon:20 mínCookíng:1 hReády ín:1 h 20 mín
ínstructíons
Heát oíl ín á sáucepán over medíum-hígh heát. ádd oníon ánd cook untíl soft, ábout 3 mínutes. Stír ín gárlíc, thyme, pársley, pápríká, ánd lentíls to coát.
ádd wáter ánd bríng to boíl over medíum heát. Reduce heát to símmer ánd cover the pot. Cook untíl lentíls áre tender ánd wáter hás completely eváporáted ábout 30 mínutes. (Máke sure lentíls áre dry ánd not soggy)
Tránsfer lentíl míxture to á lárge bowl ánd set ásíde. Usíng á food processor, process/pulse wálnuts untíl fínely chopped. Stír wálnuts ínto lentíls álong wíth the *oát flour, fláxseeds, yeást flákes, Brágg's Líquíd ámínos ánd sált.
0 Response to "Lentíl Meátbálls (Vegán, Gluten-Free)"
Posting Komentar