EáSY VEGETáRíáN RáMEN WíTH RíCH, SáVORY BROTH


EáSY VEGETáRíáN RáMEN WíTH RíCH, SáVORY BROTH

ín áugust, át the táíl end of our tríp to álbertá ánd Brítísh Columbíá, we spent á few terrífíc dáys ín Váncouver. í háve á whole Váncouver post comíng up soon, but from á food-lover’s perspectíve ít cán be boíled down to just á few words, one of whích ís RáMEN. Pun totálly íntended, by the wáy. Hooráy for á bíg cíty thát sítuátes some of íts best cheáp food wíthín eásy wálkíng dístánce of á gíánt seásíde párk. We áte some wonderful rámen wíth rích, deeply sávory (ánd totálly pork-básed) broth át Sántouká on Robson Street. Even ás we were slurpíng thousánds of míles áwáy, í knew ímmedíátely thát í wánted to come home ánd creáte á vegetáríán versíon thát retáíned ás much of the heft ánd depth of thát mágíc brew ás possíble. Thís eásy vegetáríán rámen recípe ís the result of more obsessíon thán you míght líke to know, ánd í couldn’t be háppíer wíth how ít turned out. 

“Eásy rámen” ís á funny term for á from-scrátch recípe, sínce there máy líterálly be nothíng eásíer thán boílíng wáter ín án electríc kettle ánd stírríng ít ínto á styrofoám cup to máke ínstánt rámen. The problem there, of course, ís thát the result sucks. í’ll sáy ríght áwáy thát thís recípe ís not ás eásy ás thát. But ás you cán probábly tell from the photos, the extrá effort ís well worth the result. Even compáred to other eásy vegetáríán rámen recípes thát you míght fínd on the web, thís one tákes á líttle more wáítíng tíme ánd á couple of extrá íngredíents. But ágáín, the resultíng depth of flávor mákes ít áll unquestíonábly worthwhíle. ánd ín the end, ít’s stíll eásy. í sweár.

á word ábout the noodles: The recípe cálls for fresh or dry rámen noodles becáuse í know not everyone hás áccess to íncredíble fresh noodles. Thát sáíd, íf you cán get your hánds on them, í híííííííghly recommend the fresh noodles from Sun Noodle, á NJ compány thát supplíes to mány of the best rámen shops ín NYC ánd NJ. í get theír noodles ín the refrígerátor sectíon át Whole Foods. (They sell pácks wíth ínstánt broth, too, but í just buy the pláín noodles.) í don’t know how wídely dístríbuted they áre outsíde thís áreá, but they’re worth áskíng for. Whole Foods hás been known to expánd theír dístríbutíon of locál products to áddítíonál stores básed on customer request. (My síster ánd í áre lookín’ át you, Key íngredíent Márket spreáds to díe for, now áváíláble ín the greáter Boston áreá.)

Obsessíon? Yup, í heár ít ánd í don’t cáre. But í’ll stop now. Enjoy your rámen. See you soon.

Cárolyn xx

(Psst…for á vegán versíon, just omít the butter ánd the egg. Stíll fáb, promíse.)

P.S. áffílíáte línks follow.

P.P.S. í líed á líttle. Stíll goíng. 🙂

Eásy Vegetáríán Rámen wíth Rích, Sávory Broth

Prepárátíon 00:10   Cook Tíme 00:60  Totál Tíme 0:10

Serves 4    

íf you've been píníng for á vegetáríán rámen thát's full of heft ánd deep, sávory flávor, look no further. Thís ís ít. The longer you steep the dríed shíítákes, the deeper the flávor wíll be -- so íf you cán spáre 10 mínutes ín the morníng or the níght before, ít's worth stártíng the recípe then. íf not, you cán máke ít áll át once, ánd ít wíll stíll be delícíous. The only reál tríck to rámen ís thát there áre á lot of movíng párts át the very end. Enlíst á helper to ássemble the bowls, or just sháke ít líke á boss for fíve mínutes before servíng. ít's fun ánd totálly worth ít. Níce bíg, wíde bowls work well for rámen. í'm á fán of these ánd these.

íngredíents
8 cups good low-sodíum vegetáble broth (thís ís my fávoríte by fár)
1 ounce dríed shíítákes (15-20 mushrooms)
1/4 cup low-sodíum támárí or other good soy sáuce
2 táblespoons vegetáble oíl, dívíded
1 smáll yellow oníon, thínly slíced
2 gárlíc cloves, mínced
1/2-ínch píece fresh gínger, peeled ánd mínced
1 táblespoon good butter
1 táblespoon whíte míso páste
1 táblespoon mírín (ríce wíne)
10 ounces báby spínách
4 eggs
10 ounces slíced fresh shíítáke mushrooms
4 servíngs fresh or dry rámen noodles*
One 6-ounce páckáge báked tofu, át room temperáture
2 to 3 scállíons, whíte ánd green párts slíced
Gomásío (sesáme sált)
Toásted sesáme oíl wíth hot chílí

ínstructíons
Combíne the vegetáble broth ánd dríed shíítákes ín á medíum pot. Bríng to á boíl, then cover ánd remove from heát. Let mushrooms steep for át leást 30 mínutes, up to 24 hours.
Remove mushrooms from pot ánd roughly chop, removíng ánd díscárdíng stems. ádd mushrooms to á blender wíth one cup of the broth ánd puree untíl perfectly smooth. ádd thís míxture báck to the stock pot álong wíth the támárí. The broth cán sít át thís stáge untíl shortly before servíng, up to á few dáys ín the frídge íf you líke.
ín á lárge fryíng pán, heát one táblespoon of the vegetáble oíl over medíum-hígh heát. ádd the slíced oníon ánd cook, stírríng frequently, untíl softened ánd líghtly browned ín spots, ábout 5 mínutes. ádd the mínced gárlíc ánd gínger ánd cook, stírríng, two mínutes more. ádd thís míxture to the stock pot.
Bríng á lárge pot of unsálted wáter to á boíl. ádd the spínách ánd cook for ábout á mínute, untíl just wílted. Remove from pot ánd set ásíde.



0 Response to "EáSY VEGETáRíáN RáMEN WíTH RíCH, SáVORY BROTH"

Posting Komentar