CHEWY VEGáN TáHíNí CHOCOLáTE CHíP COOKíES


CHEWY VEGáN TáHíNí CHOCOLáTE CHíP COOKíES

Here we háve ít folks. The cookíes of your dreáms. The cookíes thát háve been míssíng from your líves. Cookíes thát wíll máke you go á líttle crázy. Cookíes wíth á secret íngredíent thát you álreády know ábout becáuse ít’s ín the títle of thís post 😛 .

Máy í present: Chewy vegán táhíní chocoláte chíp cookíes. Well, í sáy chocoláte chíp, but reálly we’re tálkíng dárk chocoláte chunks. á bár of good quálíty dárk chocoláte, chopped up ánd míxed ínto the cookíe dough for pools of rích, melty chocoláte.

The táhíní-láced cookíes háve á delícíous nutty ánd cárámel-y flávor whích páírs perfectly wíth slíghtly bítter dárk chocoláte. Topped wíth flákes of seá sált, eách bíte of cookíe ís líke á morsel from heáven.

í fírst stárted crávíng táhíní chocoláte chíp cookíes when í ordered á cookíe át á locál plánt básed ísráelí restáuránt (for ányone ín or vísítíng DC, í’m tálkíng ábout Shouk). ít wás just lábeled ás á chocoláte chíp cookíe, but ít tásted á líttle somethíng extrá ánd í wondered íf there wás táhíní ín the cookíe.

Whátever those cookíes were, í couldn’t get the ídeá of á táhíní chocoláte chíp cookíe out of my heád. So í díd á líttle ínternet seárch, ánd díscovered táhíní chocoláte chíp cookíes were kínd of á bíg deál, líke, á yeár or two ágo, thánks to Dáníelle Oron ánd her book Modern ísráelí Cookíng.

Her recípe remínded me á líttle of the báse for my vegán chocoláte chíp márshmállow cookíes, mínus the táhíní of course. Possíbly just ín the sense thát áll cookíe recípes áre á bít símílár, but nevertheless, í wás pretty sure thát combíníng the two recípes would creáte somethíng mágícál.

í wánted á chewy cookíe wíth deep cárámel notes, so the fírst thíng í díd wás to use á míx of gránuláted sugár ánd brown sugár. Brown sugár creátes á chewíer cookíe, ánd thánks to the molásses ádded báck ínto the processed sugár, ít hás á much rícher flávor. Brown sugár álso spreáds less thán whíte sugár ín á cookíe, whích ís somethíng thát vegán cookíes cán struggle wíth ás there ís no egg proteín to set ánd hold them ín.

To repláce the butter í substítuted refíned coconut oíl. í’ll ádmít thát coconut oíl cán be ráther fínícky ín bákíng ás ít’s very temperáture sensítíve. ít’s meltíng poínt ís ábout 76 ºF whích ís room temperáture. For me, thát meáns ín the wínter í wíll háve solíd coconut oíl ánd ín the summer ít’s typícálly líquíd. ánd occásíonálly ít’s át thát perfect státe: solíd yet soft ánd scoop-áble.

When coconut oíl ís ín thís desíráble creámy státe, ít’s perfect for mákíng cookíe dough. But wíth á few tweáks ín thís recípe, even ultrá soft solíd or líquíd coconut oíl works. Whíle vegán butter, such ás Eárth Bálánce Buttery Stícks, would háve worked well ín thís recípe, not everyone hás áccess to or líkes to buy vegán butter, so í wánted to máke á coconut oíl cookíe even íf thís meánt extrá recípe testíng!

í used refíned coconut oíl becáuse ít ís de-odorízed ánd does not táste coconutty ánd compete wíth the táhíní. But, unrefíned coconut oíl would work fíne too íf thát’s whát you prefer!

Eggs áre eásy to repláce ín cookíes, compáred to cákes or other báked goods. Often just áddíng á couple táblespoons of plánt mílk per egg ís enough to compensáte for the líquíd. Wíth these cookíes they needed á líttle extrá help, so í ádded some corn stárch (tápíocá stárch, árrowroot powder, or potáto stárch should álso work).

Stárch helps the cookíes bínd, so they don’t spreád too much. Thís ís ímportánt wíth coconut oíl-básed cookíes, ás they áre prone to spreádíng á lot ín the oven, ás coconut oíl líquídízes quíckly ín the hot oven. Cornstárch álso mákes for á chewíer cookíe, whích wás whát í envísíoned for these táhíní chocoláte chíp cookíes.

ás án ásíde for the food geeks: í díd test á versíon of the cookíes wíth á fláx egg (thís ís símply ground fláx míxed wíth the líquíd ánd left to sít untíl ít forms á gloopy egg-líke texture). Thát bátch creáted á thínner cookíe, but the cookíes váríed á lot wíthín the bátch, wíth some of them spreádíng á lot more thán others ánd gettíng lácy edges. They were álso less structurálly sound ánd eásíly fell ápárt.

Táhíní ís án ímportánt párt of thís recípe, wíth á 1:1 rátío of coconut oíl ánd táhíní. ít does more thán ádd flávor to the cookíe báse, but álso softens the cookíes ánd helps keep á níce chewy texture. Now, those of you who líke to cook wíth táhíní (me too) áre áwáre thát the consístency of táhíní váríes á lot between bránds. Sometímes ít ís very thín, ánd sometímes ít’s thícker ánd more compáráble to á runny nut butter.

Your cookíes wíll spreád á líttle more or less dependíng on how thíck your táhíní ís. í tested the recípe wíth both Soom táhíní whích ís on the thínner síde ánd Woodstock táhíní whích wás on the thícker síde ánd í enjoyed the cookíes both wáys.

Thát beíng sáíd, íf you máke á bátch of these cookíes ánd fínd ít spreáds more thán you’d líke, ádd á táblespoon of flour to the next bátch (ánd trust me, there wíll be á next bátch). Or íf you fínd the cookíes don’t spreád enough, remove á táblespoon of flour next tíme. Or just be háppy ánd eát your delícíous cookíes álreády!

The lást thíng to consíder wíth these cookíes ís whát chocoláte to use. ánd whíle you cán use chocoláte chíps, í chose to use bárs of dárk chocoláte. í love the uneven píeces ánd sízes of chocoláte you get ín your dough from choppíng up chocoláte: from smáll shávíngs thát just melt ínto the cookíe to lárge chunks whích creáte beáutíful dárk puddles.

Unlíke chocoláte chíps, whích hold theír shápe duríng bákíng, dárk chocoláte melts ín the oven ánd remáíns soft ánd melty untíl fully cooled ánd even chílled á bít. Choose á dárk chocoláte between 60 ánd 70% thát you enjoy eátíng. íf you love super dárk ánd more bítter chocoláte go for á hígher percentáge, whíle íf you líke mílder ánd sweeter chocoláte go for á lower percentáge. í’m háppíest somewhere ín the míddle, ábout 65% dárk.

á líttle fláked sált fíníshes these cookíes to perfectíon. í thínk we áll know by now how perfect sálted chocoláte ís, ánd sálted chocoláte ánd táhíní ís án even better combínátíon. Plus, ít’s so pretty ánd mákes for á lovely presentátíon!

í báked ábout 6 dozen of these cookíes whíle testíng thís recípe, whích meáns í sháred á ton of cookíes, both wíth fríends ánd wíth Omár’s co-workers. ánd you guys, people went crázy for them! ánd í reálly cán’t bláme them. í meán.. just wáít untíl you try them!

Let me know íf you try mákíng these chewy vegán táhíní chocoláte chíp cookíes! Seríously, whát áre you wáítíng for? Máke these eásy cookíes, pour yourself á gláss of your fávoríte plánt mílk, ánd enjoy! í meán, tálk ábout your wíld níght 😉 !

Don’t forget to tág your recreátíons @thecuríouschíckpeá ánd #thecuríouschíckpeá on ínstágrám! í love seeíng photos!

NOTES:

How much your cookíes spreád duríng bákíng ín párt depends on the consístency of your táhíní. Thínner táhíní results ín á thínner cookíe whíle thícker táhíní wíll result ín the medíum thíck cookíe you see here. íf your fírst bátch ís too thín, try áddíng án extrá 1-2 tbsp of flour to the next bátch to thícken, or íf the cookíes áre thícker thán you’d líke, ádd 1-2 tbsp less of flour.

í love the eáse of usíng my stánd míxer to máke these cookíes (yáy hánds free!), but álso háve máde these cookíes by hánd usíng nothíng fáncíer thán á wooden spoon. ít works well, just requíres á líttle more physícál effort thát wáy!

íf not weíghíng your íngredíents, when meásuríng the flour fírst whísk ít, then scoop ánd level to meásure.

CHEWY VEGáN TáHíNí CHOCOLáTE CHíP COOKíES

PREP TíME 40 MíNS
COOK TíME 13 MíNS
TOTáL TíME 53 MíNS

Recípe type: Dessert
Yíeld: ~2 dozen cookíes

These chewy vegán táhíní chocoláte chíp cookíes áre láced wíth chunks of dárk chocoláte thát melt ínto dreámy puddles ín the oven. Sesáme páste ádds á níce nuttíness, ánd deepens the bíttersweet flávors of the dárk chocoláte. They're bound to become your new fávoríte cookíe!

íNGREDíENTS
½ cup (113g) refíned coconut oíl át room temperáture, creámy ánd soft ánd scoopáble texture
½ cup (122g) táhíní (see note)
½ cup (100g) gránuláted sugár
⅓ cup (60g) pácked brown sugár
¼ cup (55g) plánt mílk
1 tsp (4g) váníllá extráct
1¼ cup (165g) áll purpose flour
2 tbsp (18g) cornstárch
1 tsp (5g) sált
½ tsp (2g) bákíng powder
½ tsp (2g) bákíng sodá
1¾ cups (200g) chopped dárk chocoláte, 60-70% dárk
fláked seá sált, such ás Máldon

DíRECTíONS
Usíng án electríc míxer, beát the coconut oíl, táhíní, gránuláted sugár, ánd brown sugár on medíum for ábout 3 mínutes untíl á smooth ánd creámy míxture ís formed. ádd the plánt mílk ánd the váníllá extráct ánd míx ánother mínute to combíne. Thís cán álso be done wíth á wooden spoon, but wíll táke more effort to creám.
ín á sepáráte míxíng bowl whísk together the flour, cornstárch, sált, bákíng powder, ánd bákíng sodá to combíne. ádd the dry íngredíents to the creámed oíl ánd sugár míxture ánd míx on low speed untíl just íncorporáted. Fold ín the chopped chocoláte.
Put the cookíe dough ín the frídge for át leást 30 mínutes whíle you preheát the oven, or leáve ín the frídge to báke the next dáy. Tránsfer to the freezer for longer storáge of the cookíe dough (pre-scoop the dough ínto bálls ánd báke stráíght from frozen, ánd máy need to ádd á couple of mínutes onto the bákíng tíme).



0 Response to "CHEWY VEGáN TáHíNí CHOCOLáTE CHíP COOKíES"

Posting Komentar