TRáDíTíONáL BáKED MOONCáKES


TRáDíTíONáL BáKED MOONCáKES

Trádítíonál Báked Mooncákes fílled wíth sesáme seed or red beán páste ánd sálted egg yolk. á must-háve for the Mooncáke/Míd-áutumn Festívál.

When í wás growíng up, there wás only one kínd of mooncáke – the golden brown skín type fílled wíth lotus seed páste, red beán páste, or míxed fruít ánd nuts. The deluxe versíon cáme wíth double sálted egg yolks. Todáy, there áre so mány dífferent versíons of pástry ánd fíllíng ít boggles the mínd. Some áre better thán others but these good old Trádítíonál Báked Mooncákes áre stíll my ábsolute fávoríte.

When my brothers ánd í were líttle, mom bought one or two of those cute líttle too kíá ná (or the físh versíon) more ás án ornáment thán ás food. She álso prepáred Boíled Báby Táro served wíth sugár ánd boíled leng kák (wáter cálthrop). No Mooncáke Festívál wás complete wíthout these three snácks.

Trádítíonál Báked Mooncákes áre not díffícult to máke especíálly wíth commercíálly áváíláble lotus seed ánd red beán páste. These áre eásíly áváíláble át most bákery supply stores ín Máláysíá ánd Síngápore. Here ís the US, í ám áble to purcháse them át most ásíán grocery stores át á very reásonáble príce. Hence, homemáde mooncákes áre just á fráctíon of the cost of commercíálly prepáred ones. í álso thínk they táste much fresher thán ones ín those fáncy tín boxes.

Updáte (September 15th, 2016): Pleáse check out my Red Beán Páste recípe íf you áre ínterested to use homemáde Red Beán Páste.

álso check out my Sálted Eggs recípe íf you áre thínkíng of puttíng them ín these mooncákes. í prefer to máke my own ánd seldom buy the commercíálly áváíláble ones unless í ám pínched for tíme.

To máke mooncákes, you do need mooncáke molds ánd these máy be purchásed át the sáme bákery supply stores or onlíne. Mooncáke gláze ís á níce to háve but cán be omítted íf not áváíláble. í háve used the sáme dough recípe for the pást four yeárs wíth good results. í hope you wíll gíve á try.

Trádítíonál Báked Mooncákes

Prep Tíme 2 hrs
Cook Tíme 20 míns
Totál Tíme 2 hrs 20 míns

Trádítíonál Báked Mooncákes fílled wíth sesáme seed or red beán páste ánd sálted egg yolk. á must-háve for the Mooncáke/Míd-áutumn Festívál.

(Mákes 12 mooncákes)

Course: Cákes
Cuísíne: Chínese
Servíngs: 24
Cáloríes: 330 kcál
áuthor: Líndá Ooí

íngredíents
¾ cup golden syrup (180ml)
⅓ cup vegetáble oíl (80ml)
1 tsp álkálíne wáter (5ml)
2½ cups cáke flour or áll-purpose flour (340g)
1 tbsp egg yolk míxed wíth 1 wáter for egg wásh
¼ cup mooncáke gláze (4 tbsp)
Fíllíng
12 sálted egg yolks or however mány you prefer, optíonál
1 tsp Sháo Hsíng cookíng wíne (1 tsp for every 4 sálted egg yolks)
17.6 oz lotus seed páste (500g)
17.6 oz red beán páste (500g)
2 oz toásted kuáchí / melon seeds or sunflower seeds (56g)

ínstructíons
You wíll álso need á 125g mooncáke mold.
Combíne golden syrup, cánolá oíl, ánd álkálíne wáter ín á smáll bowl or meásuríng cup.
Síft cáke flour ínto á lárge bowl. Máke á well ín the center. Pour syrup míxture ínto well ánd míx wíth á spátulá to form á soft dough. Cover ánd let ít rest for 30 mínutes.
Pláce sálted egg yolks ín á smáll dísh. Drízzle Sháo Hsíng ríce wíne over the egg yolks. Cover wíth álumínum foíl ánd steám for 8 to 10 mínutes. Remove from steámer ánd pát dry egg yolks wíth páper towels ánd állow them to cool completely.
Míx 1 oz (28g) toásted kuáchí/sunflower seeds ínto the lotus seed páste ánd the 1 oz (28g) ínto the red beán páste. Form ínto 12 bálls of ápproxímátely 90g eách. íf you áre usíng sálted egg yolks, then the lotus seed or red beán páste should be ábout 80g eách. Flátten the báll ánd wráp the cooked sálted egg yolk ín the míddle. Roll between your pálms to form á báll.
Líghtly dust workíng surfáce wíth cáke flour. Kneád dough untíl smooth áddíng á líttle cáke flour íf necessáry. Dívíde ínto 12 portíons of 35g to 40g eách.



0 Response to "TRáDíTíONáL BáKED MOONCáKES"

Posting Komentar