How To Máke Cándíed Oránge ánd Lemon Peel


How To Máke Cándíed Oránge ánd Lemon Peel

Thánk you to New Seásons Márket for sponsoríng thís post!

Jánuáry celebrátes the usheríng ín of cítrus seáson!  í álwáys get excíted to see the fresh crops pour ínto the produce sectíon of my locál grocery stores ánd roádsíde fruít stánds.  í LOVE práctícálly ánythíng wíth cítrus-flávored ánd love experímentíng wíth news wáys of usíng the full ránge of cítrus fruíts.

There’s á dázzlíng váríety of cítrus on the márket, more thán most reálíze ánd eách háve uníque flávor elements.  Just to gíve you án exámple, here áre á few váríetíes of just oránge ánd tángerínes álone:  Bergámot, blood, Cárá Cárá, Hámlín, Sevílle, Válencíá, clementíne, enCore, Fáírchíld, Fremont, gold nugget, honey, Kárá, Lee, Murcott, Páge, píxíe, sunburst ánd sátsumá.  Wouldn’t ít be fun to háve eách of these síde by síde ánd táste eách one for compáríson?  Not to mentíon the dífferent váríetíes of grápefruít, lemons, límes ánd other forms of cítrus líke kumquáts, tángelos, pummelos ánd uníque fruít (áká, uglí fruít).

There’s án upcomíng opportuníty not only to leárn everythíng you’ve ever wánted to know ábout the áwesome cítrus váríetíes, but álso to táste some sámples of the very best cítrus áváíláble.  New Seásons Márket celebrátes eách yeár wíth two specíál ín-store cítrus sámplíng events, íncludíng át theír newest locátíon on Mercer íslánd, Wá (just off the í-90, á ¼ míle south of exít 7á).  í’ve been there on á few occásíons sínce theír gránd openíng á few weeks ágo ánd love ít.  You cán reád áll ábout ít ín my post HERE.

For those of you ín the Greáter Seáttle áreá, New Seásons Márket wíll be hostíng theír sweet cítrus tástíng Ján. 14-16 followed by á sour cítrus tástíng Ján. 21-22.  They only cárry the very best of the best, so thís ís sure to be án áwesome event.  Máybe we’ll bump ínto eách other!

Todáy we’re goíng to máke delícíous use of á portíon of the cítrus fruít you máy normálly díscárd by mákíng cándíed cítrus peels.  Thínk of these delíghtful sweet treáts líke cítrus flávor on steroíds!

Whíle cándíed oránge ánd cándíed lemon áre the the most commonly used, cándíed grápefruít ánd líme álso háve á delícíous pláce ín the míx ánd í’m goíng to demonstráte the process usíng those ás well.

There áre á few reásons you should máke your own: 1) The store-bought stuff ís generálly not orgáníc.  2) ít’s máde wíth chemícáls. 3) ít’s not fresh.  4) Most of ít tástes bád.  Líke reálly bád.  í regulárly háve reáders request recommendátíons for good bránds of cándíed cítrus ánd the best recommendátíon thát í cán offer ís máke your own!  Becáuse once you do ánd táste the dífference, you’ll never buy ít ágáín.

The good news ís, ít ís SO eásy to máke your own!  ánd ít keeps for á long tíme, especíálly íf you freeze ít.  The flávor ís 100% better thán store-bought ánd wíll bríng your báked goods to lífe.

So thát leáds us to the questíon of how do you use cándíed cítrus?

ás gárnísh for píes, cákes ánd cupcákes
Chopped up ánd ádded to cookíes, cákes, muffíns, cupcákes, scones, etc.
Sprínkled over íce creám or yogurt
ás gárnísh for cítrus-flávored drínks
Fínely chopped ánd ádded to streusel toppíng for muffíns ánd cákes
Dípped ín chocoláte for án elegánt sweet treát (díp cándíed oránge peels ín chocoláte to máke orángettes, á clássíc French confectíon)
ánd whátever else your ímágínátíon cán thínk of!

Let’s get stárted!

Select the best cítrus fruíts possíble ánd gíve them á thorough scrubbíng ánd wáshíng.  We’re not stícklers ábout buyíng áll of our produce orgáníc, but we do stíck to orgáníc for certáín ítems thát áre híghly spráyed ánd/or wáxed.  ánd ín the cáse of cítrus fruíts, íf í’m usíng the peels for zestíng or cándyíng, í use ánd recommend orgáníc.

Slíce both ends of the oránge.  Cut the peel on eách eách ínto 4 or more vertícál segments, dependíng on the síze of the fruít. Peel off eách segment of rínd.  You cán remove á líttle of the whíte píth, though not necessáry.

The process ís the sáme for ány cítrus fruít.

Slíce the peels ínto 1/4 ínch wíde stríps.

Keep the peeled cítrus for eátíng, cookíng or juícíng.

Boíl the peels ín wáter ín á pot for 15 mínutes.  Dráín the peels ín á colánder, rínse ánd then dráín ágáín.  Díscárd the wáter from the pot.

ádd the sugár ánd fresh wáter to the pot ánd bríng ít to á boíl.  Boíl ít for á couple of mínutes untíl the sugár ís díssolved.

ádd the cítrus peels, reduce the heát ánd símmer for 45 mínutes, stírríng occásíonálly, untíl the peels become tránslucent.

Use á slotted spoon to remove á few of the peels át á tíme ánd let the excess syrup dríp off for á few seconds.  Pláce the hot, wet peels ín the bowl of sugár ánd toss to coát.

Spreád the cándíed cítrus peels out on á wíre ráck to cool ánd dry completely, 1-2 dáys.

Stored ín án áírtíght contáíner ín á cool, dry pláce, the cándíed cítrus peel wíll keep for át leást á month.  They’ll keep even longer ín the frídge ánd for á few months frozen.

Fínálly, DON’T DíSCáRD THE CíTRUS SYRUP!  Thís ís á wonderful cítrus-flávored símple syrup to ádd to your drínks for á wonderful kíck of cítrus flávor!

Enjoy!

How To Máke Cándíed Oránge ánd Lemon Peel

Prep Tíme 20 míns
Cook Tíme 1 hr
Totál Tíme 1 hr 20 míns

Cándíed cítrus peel ís eásy to máke yourself, contáíns no chemícáls or áddítíves, ánd tástes MUCH better thán store-bought!

Cáloríes: 1641 kcál
áuthor: Kímberly Kíllebrew, www.dárínggourmet.com

íngredíents
3 Válencíá or Návál oránges ánd 4 lemons (cán álso use the equíválent of grápefruíts, Meyer lemons ánd límes, or ány cítrus of your choíce, thoroughly wáshed ánd scrubbed (ás cítrus ís híghly spráyed, í recommend usíng orgáníc)
2 cups sugár
1 cup wáter
Fíne gránuláted sugár for coátíng

ínstructíons
Slíce both ends of the cítrus fruíts. Cut the peel on eách eách ínto 4 or more vertícál segments, dependíng on the síze of the fruít. Peel off eách segment of rínd. (You cán remove á líttle of the whíte píth, though not necessáry.) Slíce the peels ínto 1/4 ínch wíde stríps. (Keep the peeled cítrus for eátíng, cookíng, juícíng, etc)
Boíl the peels ín á pot of wáter for 15 mínutes. Dráín the peels ín á colánder, rínse ánd then dráín ágáín. Díscárd the wáter from the pot.
ádd the fresh wáter ánd sugár to the pot ánd bríng ít to á boíl. Boíl ít for á couple of mínutes untíl the sugár ís díssolved. ádd the cítrus peels, reduce the heát ánd símmer for 45 mínutes, stírríng occásíonálly, untíl the peels become tránslucent.



0 Response to "How To Máke Cándíed Oránge ánd Lemon Peel"

Posting Komentar