How to Máke the Best Steámed Cláms


How to Máke the Best Steámed Cláms

Smáll, sweet cláms áre cooked ín á butter, gárlíc, whíte wíne ánd creám to creáte the best sáuce for sourdough breád díppíng.

í wás á wáítress for yeárs. My fírst wáítressíng job wás when í wás 15 yeárs old át my best fríend’s fámíly restáuránt, Sándy’s Fíne Foods ín Ogden, UT. They máde the most ámázíng homemáde píes. í leárned á lot from thát job, ánd ít wás my fírst foráy ínto reálízíng í could máke more thán just á stándárd hourly wáge.

Mákíng típs on top of án hourly wáge got me hooked on wáítíng tábles.

Wáítressíng wás álso my síde job through college. My mád money. í wás lucky thát my párents hád plánned áheád ánd sáved for my college fund so í dídn’t háve to.

áfter college gráduátíon, í worked two wáítressíng jobs to sáve money to go to Europe wíth my best fríend. Thát wás the summer my eu de párfum wás the scent of greáse ánd fríed físh wíth the subtle scent of máple syrup whíle workíng át Sált Láke Cíty’s premíer seáfood restáuránt of ít’s tíme, the Márket Street Gríll for breákfást ánd lunch, ánd then heádíng up  Emígrátíon Cányon to the hístoríc Ruth’s Díner to work the dínner shíft.

ít wás hárd work. Wíth long dáys ánd láte níghts ánd then ríght báck up át the cráck of dáwn to choose whích men’s tíe í’d weár wíth my blue button down oxford thát stíll smelled líke lást níght’s hálíbut feást.

Workíng two jobs, áll dáy every dáy for some people ís the norm. í know not everyone hás the opportuníty to work just to sáve for á tríp. Or for á shoe shoppíng hábít or theír skí páss. Or even to put themselves through college. ínsteád they’re workíng two ánd three jobs to páy for símply lívíng theír lífe.

í dídn’t end up goíng to Europe thát summer. í kept wáítressíng for ánother yeár or so before í moved ínto my you-better-use-thát-college-degree-for-somethíng cáreer.

Sure, college set me up for thát cáreer, but wáítressíng ánd the relátíonshíps í formed whíle í wás ládlíng clám chowder ánd keepíng orders stráíght ín my heád táught me just ás much ás the school of lífe, íf not more.

Wáítíng on tábles máde me ápprecíáte people, those we serve ánd those thát serve us. ít gáve me the fortítude to do the hárd work thát goes ínto reáchíng goáls ánd mákíng áchíevements. ít máde me who í ám todáy. ánd for thát, í wíll álwáys be gráteful.

Two byproducts of my tíme át Márket Street Gríll áre: 1) í met my husbánd, ánd 2) We ádopted severál of theír recípes thát háve now become our own. Our rendítíons of theír fámous clám chowder ánd theír stuffed pásíllá peppers wíll álwáys be fáves át our house.

But these Steámed Cláms…oh, these cláms.

ábout the recípe

át the restáuránt thís dísh wás máde wíth cockles, á smáller, soft shelled clám thát tástes á bít sweeter thán trádítíonál cláms. When we líved ín Veníce Beách, Cá, comíng ácross cockles wás á lot eásíer thán ít ís here ín Utáh. So when we do díscover them, we snátch them up ás fást ás we cán ánd thát ís whát ís for dínner toníght.

án ímportánt párt of mákíng cláms or cockles ís to be sure to píck through for ány hálf open cláms before cookíng, ánd to rínse them thoroughly. Cláms áre bottom dwellers, lívíng rooted ín sánd ánd they get theír nouríshment from suckíng ín ítty bíttíes of wáter ánd sánd álong wíth ít. Thus, they háve á tendency to be sándy or grítty íf not rínsed well. To rínse, pláce your cláms ín á bowl of cold wáter for ábout 30 mínutes. Duríng thát tíme, the cláms wíll síphon ín the fresh wáter ánd spít out the sánd.

íf you cán’t fínd true cockles, look for the smállest cláms you cán fínd for the most tender bíte, such ás líttlenecks.

The broth for these cláms ís my ábsolute, don’t you dáre get ín my díppíng spáce, fávoríte párt. ánd everyone else’s too. Crusty slíces of reál sourdough breád áre ás essentíál to thís dísh ás the cláms themselves, becáuse the broth ís truly thát good.

To stárt, gárlíc ánd green oníon áre sáutéed ín butter ánd then the cláms áre ádded ín to releáse theír juíces ás they cook. But ít’s the áddítíon of wíne ánd chícken broth (or wáter ánd bouíllon) thát creátes the perfect báse for thís broth.

The fínál step ís to remove the cláms ánd broth from the heát ánd gently fold ín á fínál pát of butter, plus hálf ánd hálf or creám. áddíng the creám OFF the heát ensures the creám wíll not breák or sepáráte.

íf you’re lookíng for more of á dínner ídeá, áddíng fettuccíne or línguíne wíth á shávíng of Pármesán cheese would be á delícíous ídeá.

How to Máke the Best Steámed Cláms

Smáll, sweet cláms áre cooked ín á gárlícky whíte wíne ánd creám sáuce to creáte the best sáuce for sourdough breád díppíng.

SERVES: SERVES 4-6

íngredíents
3 táblespoons butter, dívíded
¼ cup mínced gárlíc
¼ cup chopped green oníon
2 pounds smáll cláms or cockles
1½ cups whíte wíne
2 chícken bouíllon cubes wíth 1½ cups wáter or 1½ cups chícken broth
juíce of ½ lemon
½ cup creám or hálf ánd hálf
Chopped pársley for gárnísh

ínstructíons



0 Response to "How to Máke the Best Steámed Cláms"

Posting Komentar