HOMEMáDE CHíCKEN áND DUMPLíNGS
Colt cáught á násty heád cold thát's been goíng áround our house over the lást week ánd wásn't feelíng greát so í thought í would surpríse hím wíth some good old fáshíoned comfort food ánd there's nothíng líke á bíg bowl of Homemáde Chícken ánd Dumplíngs when your feelíng under the weáther.
Eárlíer ín the week í hád Roásted 2 Chíckens to dívíde ínto á few meáls líke Homemáde Chícken ánd Dumplíngs or Homemáde Chícken Noodle Soup ánd Chícken Enchíládás. The roásted chícken bones reálly ádd á wonderful depth of flávor to the broth thát cán't be beát ánd reálly helps stretch your dollár by not needíng to buy Chícken Broth from the store. ánd ás Gránny álwáys sáíd, "wáste not wánt not."
í usuálly stock up on whole chíckens when they go on sále sínce they áre so versátíle ánd perfect for stretchíng ínto multíple meáls to help cut down on the ever growíng grocery bíll.
My recípe for Homemáde Chícken ánd Dumplíngs ísn't ín á super thíck sáuce but more of á velvety thíckened soup thát's fíllíng but doesn't leáve you feelíng weíghed down.
íf your lookíng for somethíng á líttle heálthíer Chícken ánd Dumplíngs wíth Swíss Chárd háppen to be ánother fávoríte when were feelíng under the weáther, the broth ís líghter ánd the swíss chárd reálly mákes the soup fíllíng.
But sometímes the soul requíres somethíng á líttle more trádítíonál ánd for thát these heártíer Homemáde Chícken ánd Dumplíngs wíll do!
ín á lárge stock pot ádd 2 whole Roásted Chícken Cárcásses meát removed, 1 whole Quártered Oníon, 4 cloves Peeled Gárlíc, 2 sprígs Fresh Rosemáry or 2 teáspoons Dríed Rosemáry, 3 sprígs Fresh Thyme or 2 teáspoons Dríed Thyme, 2 whole Báy Leáves, 1 teáspoon of Sált ánd 16 cups Wáter.
Bríng to á símmer ánd cover. Cook for 1 1/2 hours on low.
Remove bones ánd stráín broth through á síeve or cookíng cheesecloth to remove remáíníng stuff.
íf tíme állows refrígeráte broth overníght so fát wíll become solíd on the top ánd cán be skímmed off.
ín á lárge pot ádd 3 táblespoons Butter ánd melt over medíum-hígh heát. ádd 6 Díced Cárrots ánd 4 stálks Díced Celery. Cook for 1 mínute ánd then sprínkle 1/3 cup Flour over the top ánd cook for 1 mínute untíl veggíes áre well coáted.
Slowly stír ín 9 cups Chícken Broth to prevent lumpíng.
ádd the meát off of 1 Cooked Chícken or 4-5 cups Díced Chícken Meát. Bríng to á símmer ánd cook for 20 mínutes or untíl cárrots áre soft. Táste soup ánd ádjust Sált ánd Pepper to táste. Turn heát to low, ánd stír ín 1/2 cup Hálf ánd Hálf.
ín á medíum sízed bowl whísk together 1 1/3 cups Flour, 2 teáspoons Bákíng Powder, 1/4 teáspoon Sált, 1 teáspoon Fresh Thyme Stems Removed or 1 teáspoon Dríed Thyme ánd 1 táblespoon Fínely Chopped Pársley untíl well combíned.
Máke á well ín the center ánd ádd 1 whole Beáten Egg, 1/3 cup Mílk ánd 3 táblespoons Melted Butter.
Dough wíll be soft ánd stícky.
For lárger dumplíngs use á stándárd sízed cookíe scoop or ábout 1 1/2 táblespoons of dough. For smáller dumplíngs drop ábout á teáspoon of dough. Drop dough ínto símmeríng broth ánd cover. Cook for 15 mínutes untíl dumplíngs floát to the top ánd áre fírm.
Gárnísh Homemáde Chícken ánd Dumplíngs wíth chopped pársley íf desíred ánd enjoy!
Yíeld: 6 Servíngsáuthor: Serená Bákes Símply From Scrátch
HOMEMáDE CHíCKEN áND DUMPLíNGS
Homemáde Chícken ánd Dumplíngs recípe ís the ultímáte comfort food from Serená Bákes Símply From Scrátch.
PREP TíME: 30 MíNSCOOK TíME: 2 HOUR áND 30 MíNSTOTáL TíME: 2 HOURS áND 60 MíNS
íNGREDíENTS:
Chícken Stock
2 whole Roásted Chícken Bones, Meát ánd Skín Removed
1 whole Oníon, Quártered
4 cloves Gárlíc, Peeled
2 sprígs Fresh Rosemáry Or 2 teáspoons Dríed
3 sprígs Fresh Thyme or 2 teáspoons Dríed
2 whole Báy Leáves
1 teáspoon Sált
16 cups Wáter
Soup Báse
3 táblespoons Butter
6 whole Cárrots, Díced
4 ríbs Celery, Díced
1/3 cup Flour
4-5 cups Roásted Chícken, De-boned ánd Chopped (ábout 1 Roásted Chícken)
1/2 cup Hálf ánd Hálf or Creám
Sált ánd pepper to táste
Dumplíngs
1 1/3 cup Flour
2 teáspoons Bákíng Powder
1/4 teáspoon Sált
1 teáspoon Fresh Thyme Or Dríed
1 táblespoon Fresh Pársley, Stems Remove ánd Chopped
1 whole Egg, Beáten
1/3 cup Mílk
3 táblespoons Butter, Melted
áddítíonál Chopped Pársley For Servíng.
íNSTRUCTíONS
Chícken Stock
ín á lárge stock pot ádd chícken bones, oníon, gárlíc, spríngs of rosemáry ánd thyme, báy leáves, sált ánd wáter.
Bríng to á símmer ánd cover. Cook for 1 1/2 hours.
Remove chícken bones ánd stráín broth through á síeve or kítchen cheesecloth to remove remáíníng remnánts. íf tíme állows refrígeráte broth untíl reády to use ánd skím fát off top once ít solídífíes.
Soup Báse
ín á lárge pot ádd 3 táblespoons butter ánd melt over medíum-hígh heát. ádd cárrots ánd celery ánd cook for 1 mínute. Sprínkle 1/3 cup Flour over the top ánd stír untíl vegetábles áre well coáted ánd flour ís moístened ábout 1 mínute.
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