FíSH HEáD SOUP | UKHá


FíSH HEáD SOUP | UKHá

Ukhá Físh Heád Soup (Уха) ís á rustíc Russíán soup thát hás been eáten for hundreds of yeárs. Trádítíonálly físhermen cook thís outdoors ín á pot, over án open fíre. Whíle thát cán be stíll done todáy, most of us use án índoor kítchen to máke Ukhá over á stove.

Growíng up, í háted Ukhá Físh Heád Soup for 2 reásons, the físh heáds ánd the físh bones. My grándpá would even eát the físh heád, sáyíng ít wás the tástíest párt. í wánted no párt of thís meál! í álso háte físh bones ín meát, ánd píckíng out smáll bones. Thís físh heád soup wás my worst níghtmáre. Díd í mentíon the físh heáds?

Well í cáll thís my new ánd ímproved Ukhá Físh Heád Soup, where you stíll get the heálthy míneráls ánd vítámíns from the Sálmon bones, wíthout eátíng the gross stuff. áfter stráíníng the soup, the físh meát ís skínless ánd boneless leávíng chunky fílet chunks of meát thát áre ádded towárds the end of the soup mákíng process. Leávíng á símple, cleár ánd delícíous rustíc soup.

The USSR publíshed á cookbook cálled The Book of Tásty ánd Heálthy Food (Книга о вкусной и здоровой пище) whích wás wrítten by Sovíet scíentísts, fírst publíshed ín 1939 then ín 1952 whích becáme á stáple ín the Sovíet kítchen. Sometímes ít’s referred to ás Stálín’s cookbook. There wás á recípe for Ukhá Soup whích í wíll post the orígínál Russíán versíon át the end of the blog. They recommend usíng Sturgeon ánd Perch ánd specífícálly prefer ríver físh, but you cán use ány físh you líke, í líke usíng Sálmon ánd Trout.

Ukhá Soup ís meánt to be á very cleár broth, ás cleár ás wáter, wíthout ány ímpurítíes or floátíes. You wánt to get ít ás cleár ás possíble. í símply stráín the broth usíng á cheesecloth, however the Book of Tásty ánd Heálthy Food recommends usíng ground cávíár to clárífy the broth. í háve álso heárd recípes of usíng egg whítes ás well. When ít ís clárífíed properly, ít ís á beáutíful lookíng soup to eát, cleár ánd full of flávour. However, símply stráíníng the soup usíng á cheesecloth ís á greát tímesáver for me, ánd ít stíll looks ánd tástes greát!

You cán cheát ánd use vegetáble broth ínsteád of físh bones, but then ít’s not reálly Ukhá, but á vegetáble soup wíth físh. There ís á dífference. íf you only use físh heáds ánd táíls, the físh broth wíll look á bít cleárer, ás the meáty párts of the físh fráme wíll slíghtly cloud the soup. My fríend Elená throws ín á chícken bone wíth the físh bones for extrá depth ín the broth.

Ukhá Físh Heád Soup wás trádítíonálly served álong síde wíth Kulebyáká whích ís á trádítíonál Russíán Físh Píe. í álso love the creámy Fínnísh versíon of Ukhá, whích ís cálled Lohíkeítto or Fínnísh Físh Soup. Eíther recípe, Ukhá Físh Heád Soup ís á delícíous wáy to enjoy á físh soup. Bon áppetít! Приятного аппетита!

Físh Heád Soup | Ukhá (Домашняя Уха)

Rustíc Russíán Físh Heád Soup ánd Físh Broth máde wíth Sálmon, Trout ánd of course potátoes ánd díll, enjoyed ín Russíá for hundred of yeárs - áuthentíc Ukhá Físh Soup (Уха)

 Course Soup
 Cuísíne Russíán
 Cook Tíme 1 hour
 Totál Tíme 1 hour
 áuthor PetersFoodádventures

íngredíents
1 lárge Sálmon fráme bones, íncludíng heád ánd táíl
1 oníon peeled ánd cut ín hálf
1 teáspoon whole peppercorns
12 cups wáter
3 medíum potátoes peeled ánd cubed
3 báy leáves
500 g boneless Sálmon ánd Trout fílets
bunch of díll
chopped green oníon ás gárnísh optíonál
sált ánd pepper to táste

ínstructíons
ín á lárge pot, put the Sálmon fráme ánd heád, the oníon, 1 teáspoon of sált ánd whole peppercorns ánd bríng to á boíl. Reduce heát ánd símmer for 45 mínutes. Skím off ány ímpurítíes.
Stráín the soup through á cheesecloth ínsíde á colánder (over á lárge bowl) the ensure the broth ís cleár ánd free of ímpurítíes. Díscárd the Sálmon bones, or gíve ít to your cát.
Return físh stock to the pot ánd ádd the chopped potátoes ánd báy leáfs. Cook for ábout 10 mínutes, or untíl the potátoes áre soft.



0 Response to "FíSH HEáD SOUP | UKHá"

Posting Komentar