SPíNáCH & COCONUT LENTíL DHáL


SPíNáCH & COCONUT LENTíL DHáL

í probábly sáy thís á lot but íf í hád to máke á líst of those díshes thát í could eát over ánd over ágáín wíthout fáíl, thís spínách ánd coconut dhál would be ríght up there. ánd, í promíse you, íf you gíve ít á go, you wíll not be dísáppoínted. ít’s wármíng, fíllíng, comfortíng. ít’s just the perfect dísh for those cold, wínter eveníngs when áll you wánt to do ís snuggle up under á blánket ánd wátch báck-to-báck Crímínál Mínds on ámázon Príme (just me? Ok!).

Cán you sáy thát á curry ís good for the soul? Oh yes, í’d sáy so. ín fáct, ány food whích ís nutrítíous ánd bríngs á smíle to your fáce ís good for the soul. FáCT.

Now, í háve seen mány recípes for spínách ánd coconut dhál out there whích í’m sure áre equálly delícíous. But í fínd thís recípe eásíer sínce ít doesn’t cáll for mány dífferent spíces whích, í understánd, á lot of people máy fínd á líttle dáuntíng.

The gárám másálá (whích ís ín fáct álreády á míx of dífferent spíces, typícálly cumín, peppercorns, cínnámon, máce, coríánder, cárdámom, báy leáf ánd cloves) does á wonderful job át gívíng thís dísh both flávour ánd heáth (wíthout blowíng your heád off!). ít’s such á common íngredíent ín índíán cookíng thát you cán fínd ít ín most UK supermárkets these dáys or, álternátívely, you cán order ít from ámázon.

í tend to prefer fresh íngredíents whenever possíble but íf you’re ín á rush, gráb some reády-máde gárlíc ánd gínger páste for án even eásíer prep.

Thís recípe ís ídeál for those of you who’ve never cooked red lentíls before ás ít’s just so eásy to prepáre ánd so tásty.

í háve á lot of love for these líttle pulses, so much thát we buy huge bágs of the stuff ánd go through them pretty rápídly. ín fáct, even our Chrístmás lunch lást month wás án ámázíng nut roást máde wíth red lentíls. They’re full of proteín, fíbre, íron, low ín cáloríes ánd they’re pretty cheáp. Whát’s not to líke? They’re just the perfect food, whether you áre vegetáríán or á cárnívore who wánts to enjoy more meát-free díshes.

When mákíng thís spínách ánd coconut dhál, í líke to cook bíg bátches ás ít freezes so so well.

The quántítíes you see below ín the recípe cárd áre for 6 very generous portíons (when eáten ás á máín dísh) but í often double up ánd fíll up the freezer.

í’m sure you guys know how temptíng ít ís to order ín á pízzá or Chínese á long dáy.

Hávíng á few meáls líke thís thát í cán táke out of the freezer ín the morníng helps me keep myself ánd my fámíly heálthy, even on dáys when cookíng from scrátch just ísn’t háppeníng.

Nothíng wrong wíth á treát every now ánd then, but, you know, í’d ráther enjoy thát stuff becáuse í wánt to, ráther thán becáuse í’m too tíred to cook.

ánd before í forget, ráther thán ríce ánd náán breáds – háve you ever hád chíps wíth á hot bowl of dhál? No, í háven’t lost the plot ánd ít’s not even some kínd of áttempt to máke my toddler try ít (ín fáct, she loves lentíl curry but prefers náán breád to chíps. Stránge chíld.).

Thís unusuál páíríng ís somethíng í fírst tríed ín á pub ín á vílláge not too fár from where we líve here ín West Yorkshíre. The mother of the owner, of Pákístání orígín, used to máke the most ámázíng tárká dhál (thát lovely gárlícky, melt-ín-the mouth goodness thát í stíll háven’t mánáged to replícáte át home) whích would be served wíth chíps ás á líght bíte át the bár. So thís ís where the obsessíon wíth dunkíng chíps ínto dhál comes from. You must gíve ít á shot ánd let me know whát you thínk.

So here’s how you cán máke thís spínách ánd coconut dhál curry át home ánd, ás usuál, do let me know how ít turned out. í’m pretty confídent you’ll love ít ás much ás we do.

spínách & coconut lentíl dhál

Prep Tíme: 5  Cook Tíme: 40  Yíeld: 6

DESCRíPTíON
Wármíng, fíllíng, comfortíng. Thís Spínách & Lentíl Dhál ís just the perfect dísh for á cold, wínter eveníng.

íNGREDíENTS
2 tbsp vegetáble oíl
2 medíum oníons, chopped
5 gárlíc cloves, crushed
1 thumb-sízed píece of fresh gínger, gráted
4 tbsp gárám másálá
2 tsp turmeríc
2 400g cáns of chopped tomátoes
450g red lentíls (dry weíght)
1.2l of boílíng wáter
1 cán of coconut mílk
250g fresh spínách
Sált to táste

íNSTRUCTíONS
Heát the oíl ín á lárge pot ánd fry the oníons untíl soft. Then ádd the gárlíc ánd gínger ánd cook over medíum heát for 2-3 mínutes, stírríng often.
ádd the gárám másálá ánd the turmeríc ánd stír well. Then típ ín the chopped tomátoes, the lentíls ánd the boílíng wáter, bríng to á símmer ánd cook for ábout 15 mínutes.



0 Response to "SPíNáCH & COCONUT LENTíL DHáL"

Posting Komentar