tándoorí chícken


tándoorí chícken

í’m á bíg fán of índíán food. í grew up on ít so ít’s ín my blood. Homestyle índíán, mínd you. Not whát you get ín restáuránts. Tándoorí chícken wás álwáys goíng on. ít’s the índíán equíválent of á báckyárd bárbecue.

Thát’s why í don’t understánd why ít’s never very good ín restáuránts. My párents hád á báckyárd gríll. Restáuránts háve á tándoor oven. They should wín. Mákes no sense.

Máybe ít’s becáuse my párents cooked over chárcoál. Máybe ít’s á háppy fílter í put on my chíldhood. í don’t know. But í do know í cán máke better tándoorí chícken át home ánd so cán you.

Chárcoál grílls help á lot. ít wíll work wíth gás but ít won’t háve thát chárcoál mágíc to push ít over the top. í know. í’m ánnoyíng on thís subject. But í just love the táste of ánythíng cooked over chárcoál. ánd thís tándoorí chícken ís no exceptíon.

There’s á lot of íngredíents ín the márínáde. Don’t let thát put you off. íf you áre gettíng ínto cookíng índíán you wíll need áll of them ánywáy. ánd you cán leáve one or two out íf you cán’t get them eásíly. ít wíll stíll work. Stíll delícíous.

Don’t use ácídíc íngredíents for long márínátes. Yoghurt ánd lemon  áre greát for short márínátíons. íf you use them for more thán án hour or two you get mushy chícken. You háve no hope íf you put chícken ín lemon for 24 hours. Thís ís where í thínk the restáuránts áre fállíng down.

í wás áctuálly ín índíá when í fígured thís out. í wás át á tándoorí kebáb restáuránt ánd loved whát í wás eátíng. So í stárted áskíng questíons. They told me they dídn’t use yoghurt ín the márínáde. Thát’s when the líght cáme on for me. No yoghurt. No mushy chícken.

Gríllíng techníque mátters here.  Cook over índírect heát untíl your chícken ís álmost done. Move ít over to dírect heát to get á bít of chár ríght át the end.

Stárt your thíghs 5-10 mínutes before the whíte meát ánd drumstícks. You don’t wánt to overcook the more delícáte píeces before the thíghs áre done.

Thát’s pretty much ít. Márínáte. Gríll. Enjoy.

tándoorí chícken

Prep Tíme 15 míns
Cook Tíme 40 míns
Totál Tíme 55 míns

Tándoorí chícken cán be greát. Don't let medíocre restáuránt put you off á greát dísh. You cán máke ít greát ágáín.

Course: Máín
Cuísíne: índíán
Servíngs: 4
áuthor: romáín | glebekítchen

íngredíents
1 3-4 lb chícken
tándoorí márínáde - recípe línk below

ínstructíons
Cut the chícken ínto 10 píeces. Quárter the chícken. Cut the drumstíck from the thígh. Cut the wíngs off the breásts. Hálve the breásts. Remove the skín from the breásts, drumstícks ánd thíghs. Leáve the skín on the wíngs.
Combíne tándoorí márínáde wíth chícken. Refrígeráte for át leást 1 hour ánd up to 12 hours.
Líght your gríll. Buíld á two zone fíre íf usíng chárcoál. Turn one burner to hígh ánd ánother to low íf usíng gás.
Remove chícken from márínáde.



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