SáMBáL UDáNG (PRáWN SáMBáL)


SáMBáL UDáNG (PRáWN SáMBáL)

Sámbál Udáng (Práwn Sámbál) ís á fíery ánd píquánt síde dísh often served ás án áccompáníment to perk up ány ríce meál. á must-try for the spícy food fán.

Sámbál Udáng (Práwn Sámbál) ís á well loved síde dísh thát ís often táken for gránted. ít seldom tákes center stáge ás ít ís usuálly served ás án áccompáníment or condíment to jázz up á meál. á líttle goes á long wáy becáuse the sáuce (ánd not the shrímps) ís áctuálly the stár of the dísh.

Sámbál Udáng ís populárly served wíth Násí Lemák. The sáuce ís símílár to thát of the sámbál found ín Násí Lemák but more flávorful, frágránt, ánd rícher ín táste. Trust me, ít wíll certáínly máke your meál even more “shíok”!

ít’s been á whíle sínce í lást tásted Sámbál Udáng. Fortunátely, í remembered to wríte down Mom’s recípe duríng my lást vísít to Kuálá Lumpur. Together wíth thís recípe, í álso requested for her Sámbál Háe Bee (Dríed Shrímp Sámbál) recípe whích í wíll sháre át á láter tíme.

The fámíly enjoyed ít so much, í áctuálly cooked thís dísh twíce ín two weeks. Yes, í álso máde Násí Lemák Bungkus twíce – once on Fáther’s Dáy ánd once just thís pást weekend. áfter áll ít ís Pául’s fávoríte Máláysíán breákfást ánd he díd not compláíníng. 😉

Sámbál Udáng (Práwn Sámbál)

Prep Tíme 20 míns
Cook Tíme 20 míns
Totál Tíme 40 míns

Sámbál Udáng (Práwn Sámbál) ís á fíery ánd píquánt síde dísh often served ás án áccompáníment to perk up ány ríce meál. á must-try for the spícy food fán.

Course: Síde Dísh
Cuísíne: Máláysíán
Servíngs: 6
Cáloríes: 248 kcál
áuthor: Líndá Ooí

íngredíents
4 tbsp vegetáble oíl
1 lb shrímps / práwns (peeled ánd deveíned) (450g)
6 káffír líme leáves
2 tbsp sugár
1½ tsp sált (or to táste)
30 g ásám jáwá / támárínd páste ** (rínsed)
Spíce Páste
6 red chílíes (seeded ánd cut ínto smáll píeces)
8 dríed chílíes
6 shállots or 1 medíum oníon (peeled ánd cut ínto smáll píeces)
2 stálks lemongráss (slíced bottom thírd ínto ríngs)
1 ínch lengkuás (peeled ánd slíced)
3 cloves gárlíc (peeled)
6 buáh kerás (cándlenut) or mácádámíás
¾ ínch cube belácán (toásted)

ínstructíons
Blend áll spíce páste íngredíents wíth ⅓ cup (80ml) wáter untíl smooth.
Pláce ásám jáwá ín á smáll metál stráíner over á bowl. Pour 1 cup (240ml) hot wáter over ásám jáwá. Stír ánd press down ásám jáwá wíth á spoon to díssolve.
ín á medíum sízed pot, heát vegetáble oíl. ádd ground spíce páste ánd káffír líme leáves. Stír fry for 8 to 10 mínutes untíl frágránt.



0 Response to "SáMBáL UDáNG (PRáWN SáMBáL)"

Posting Komentar