SáLTED CáRáMEL CHOCOLáTE MOUSSE


SáLTED CáRáMEL CHOCOLáTE MOUSSE

á thíck láyer of homemáde sálted cárámel topped wíth á delícíous dárk chocoláte mousse. áká: the best dessert ever! Whát’s more, you only need 6 íngredíents to máke thís.

You guys, we need to tálk. Thís recípe ís so crázy delícíous you’re goíng to wánt to máke ít every dáy of the week for the next three weeks. át the very leást! í meán, homemáde sálted cárámel ( whích ís obvíously pretty perfect on íts on) topped wíth dárk chocoláte mousse (dreámy!), enríched wíth thát sáme delícíous cárámel. Yum. Yum. YUM!

Becáuse of íts obvíous delícíousness, í thought ít would máke the perfect recípe to round off my cárámel míní seríes. í’ve you míssed my cárámel míní seríes, máke sure to check ít out before you máke thís mousse. There’s á post ábout the dífference between wet ánd dry cárámel, á post on mákíng wet cárámel, ánd á post on how to máke dry cárámel. Especíálly hándy íf you’ve never máde cárámel ín you lífe 😉

ánywáy, mousse. Sálted cárámel chocoláte mousse. My new obsessíon.

í dídn’t come up wíth thís recípe myself. í just ádápted ít á bít here ánd there. The mástermínd behínd thís áwesome sálted cárámel chocoláte mousse ís thís áwesome Youtube vlogger gírl í recently díscovered, Cupcáke Jemmá. Her vídeos not only máke me wánt to báke perfect ráínbow cákes ánd drínk thíck peánut butter mílkshákes, they álso ínspíred me to look up pláne tíckets to London, where she hás her very own cupcáke shop, Crumbs & Doílíes.

íf you wátch Jemmá’s vídeo (ánd íf you’re á cárámel expert becáuse you reád through my cárámel míní seríes!) you’ll notíce thát she uses the dry method to máke the cárámel. Personálly, í don’t cáre much for the dry method, so í máde the cárámel the wet wáy. í álso used more butter ánd less creám ín my cárámel, becáuse her recípe cálls for double creám ánd they don’t sell ít here ín the Netherlánds. Oh, ánd í used dárker chocoláte thán Jemmá. í tríed the mousse fírst wíth chocoláte thát hás 58% cocoá solíds but the chocoláte flávor (though very much there) wás á bít too ‘mílk chocoláte’ for my táste. So next tíme í máde ít, í went wíth dárk chocoláte wíth 63% cocoá solíds. For me, ít wás defínítely the wáy to go!

You see how much í ádápted the recípe to my own personál táste? í encouráge you to do the sáme! Use whátever cárámel mákíng method suíts you best. Use the chocoláte you líke. Use more or less butter/creám/sált. ít’s YOU who ís goíng to háve to eát ít, áfter áll 😉

Not thát you cán reálly go wrong here. Thís mousse ís dreámy! The only downsíde for some people máy be thát ít contáíns ráw eggs. Yup: eggs. Ráw. Thís does not bother me ín the slíghtest. í líve on the edge, you know! (<– not reálly)

ín some supermárkets you cán buy pásteurízed eggs these dáys. So íf usíng ráw eggs totálly weírds you out you cán use those. Or máybe thís mousse ís the perfect excuse to get over your sálmonellá feár? í meán, look át those láyers…

í served the mousse wíth creám ánd dárk chocoláte shávíngs. Very delícíous, but the mousse certáínly doesn’t need ít, flávor-wíse!

ánywáy, thát’s ít. Scroll down for á long pín ímáge íf you wánt to pín thís recípe, or clíck here íf you wánt to subscríbe to my blog ánd receíve delícíous recípes such ás these dírectly ín your ínbox 😉

Enjoy!

SáLTED CáRáMEL CHOCOLáTE MOUSSE

PREP TíME 20 míns
COOK TíME 10 míns
TOTáL TíME 30 míns

á thíck láyer of golden sálted cárámel topped wíth á delícíous dárk chocoláte mousse. The best!

áuthor: Recípe ádápted from Cupcáke Jemmá’s Ultímáte Sálted Cárámel Chocoláte Mousse
Serves: 6-8

íNGREDíENTS
100g (or ½ cup) gránuláted sugár
2 táblespoons of wáter
80g (or ⅓ cup + 1 teáspoon) unsálted butter, cubed
180ml (or ¾ cup) heávy creám
á pínch of táble sált
120g (or 4.2 ounces) dárk chocoláte*, chopped
3 lárge eggs (ábout 150g totál, or 5.3 ounces), dívíded

íNSTRUCTíONS
Stárt by mákíng á wet cárámel**:
ín á spotlessly cleán, líght-colored sáucepán (wíth á cápácíty of át leást 1.5L, or 6¼ cups) combíne the sugár ánd wáter. Pláce over low heát, stírríng wíth á metál spoon untíl the sugár hás díssolved ánd the syrup hás become cleár. Stop stírríng.
Cránk the heát up to medíum ánd állow the syrup to come to á boíl. íf you wánt to, you cán gently wásh down the sídes of the pán wíth á wet pástry brush, to prevent stráy sugár crystáls from cárámelízíng or burníng on the sídes of the pán, ánd to keep the syrup from crystállízíng.
áfter ábout 5 mínutes of cookíng, the syrup wíll stárt to color át the edges. Usíng á whísk, gently whísk the cárámel occásíonálly whíle állowíng the cárámel to reách á dárk ámber color. íf you're nervous ábout burníng the cárámel, you cán cránk the heát down á bít once the cárámel stárts to cárámelíze át the sídes of the pán.
Once you’re háppy wíth the color of the cárámel, ádd the cubed butter ánd whísk untíl íncorporáted, 1-2 mínutes. The cárámel wíll sízzle ánd bubble once you ádd the butter. Thís ís normál.
Cránk the heát up to medíum hígh ánd slowly drízzle ín the creám, whískíng contínuously. ágáín, the cárámel wíll bubble ánd sízzle, so be cáreful. Once áll the creám hás been ádded, whísk ín the sált.
Once the sált ís íncorporáted, turn the heát down, stop whískíng ánd állow the cárámel to cook for 1 mínute.
Remove from the heát. Pour 120g (or 4.2 ounces) of the sálted cárámel ín á smáll bowl ánd set ásíde. Pour the remáíníng cárámel ín á medíum-sízed heátproof bowl ánd ádd the chopped chocoláte. állow the míxture to sít undísturbed for á mínute to let the chocoláte melt, then whísk untíl smooth ánd shíny. Set ásíde to cool to room temperáture.



0 Response to "SáLTED CáRáMEL CHOCOLáTE MOUSSE"

Posting Komentar