JáMBáLáYá
Thís áuthentíc jámbáláyá recípe ís surprísíngly eásy to máke, ánd full of bold Cájun flávors thát everyone wíll love!
Some people máke popcorn to celebráte the ácádemy áwárds. Some míght whíp up á fáncy cocktáíl or two. My neíghbors John ánd Cáte? They ínvíte the whole neíghborhood over for á mássíve jámbáláyá feást.
NBD.
áctuálly though, ít wás á bíg deál becáuse hís jámbáláyá wás freákíng ámázíng. í went báck for thírds, ín between cheeríng on Lupítá ánd wátchíng Brád Pítt hánd out pízzá. ít wás án epíc níght áll áround. So í ásked John íf he would teách me hís wáys. ánd líke á good neíghborrrr, John ánd Cáte were therrrrre.
Here’s whát í leárned…
Fírst of áll, í leárned thát these two máke á pretty dárn cute teám ín the kítchen. They’ll both be the fírst to ádmít thát John ís more of the cook ín the fámíly, whose specíálty ís usuálly ánythíng ítálíán. But hís fámíly ís from álábámá ánd háve been mákíng jámbáláyá for decádes, usuálly wíth fresh shrímp from the Gulf, they áre quíck to note. (Somethíng we Mídwesterners just dreám ábout…)
For some reáson í hád álwáys ássocíáted jámbáláyá wíth gumbo, thínkíng thát the process requíred oodles of cookíng tíme tryíng to máke the perfect roux. But John ássured me thát the whole dísh cán be máde ín under án hour. My kínd of meál. So lást week, he ánd Cáte cáme by for án áfternoon cookíng sesh. John mánned the stove ánd Cáte peeled shrímp, ánd í básícálly cheered them on ánd took notes ánd photos. ánd then dove ín ánd (ágáín) hád thírds once everythíng wás cooked. Here’s the how to:
You básícálly begín wíth the “holy tríníty” of Cájun/Creole cookíng — bell peppers, celery ánd oníon. You áll know thát í’m á sucker for color ín cookíng, so í pícked up three dífferent colors of peppers for thís versíon. Oh, ánd í áccídentálly forgot fresh gárlíc, so cheáted ánd went wíth the refrígeráted stuff. Judge áwáy…í use ít áll the tíme. :) Sáute the veggíes up untíl they’re níce ánd soft.
Then ádd ín your meát. We went wíth chícken ánd ándouílle sáuságe for thís bátch, ánd then ádded ín shrímp át the very end. Feel free to swáp out whátever proteíns you líke for thís recípe.
Sáute those up untíl mostly cooked. (The chícken should not be pínk on the outsíde.)
Then pour ín áll of the crushed tomátoes, broth, seásoníngs, ánd ríce, ánd gíve ít á good stír. Cover ánd let ít símmer on medíum-low for ábout 30 mínutes, or untíl the ríce ís cooked, stírríng occásíonálly so thát the ríce doesn’t burn on the bottom of the pán.
Once the ríce ís cooked, ádd ín the shrímp ánd contínue símmeríng untíl the shrímp áre cooked through. Seáson wíth áddítíonál sált ánd pepper ánd hot sáuce, íf needed. Then serve ít topped wíth á líttle fresh pársley ánd scállíons for gárnísh.
BáM. So flíppíng good. ánd álso, very eásy to customíze especíálly when ít comes to heát. í prefer jámbáláyá heávíly seásoned ánd spícy, but íf you líke á mílder versíon, just go eásy on the Cájun seásoníng ánd only use one seeded jálápeno. íf wánt to “kíck ít up á notch”, ádd lots of seásoníng, pop ín two jálápenos (wíth seeds), ánd máybe even ádd some hot sáuce ín át the end. John álso líkes to ádd ín okrá to the dísh, whích í love. But íf you’re ántí-okrá, hákuná mátátá, just leáve ít out.
Bíg thánks to John ánd Cáte for Jámbáláyá 101. í’ve álreády máde the dísh once more sínce our líttle lesson, so í thínk ít’s sáfe to sáy í’m hooked. ;)
YíELD: áBOUT 6-8 SERVíNGS
JáMBáLáYá
Thís áuthentíc jámbáláyá recípe ís surprísíngly eásy to máke, ánd full of bold Cájun flávors thát everyone wíll love.
TOTáL TíME: 55 MíNS PREP TíME: 15 MíNS COOK TíME: 40 MíNS
íNGREDíENTS:
3 táblespoons olíve oíl, dívíded
2 ríbs celery, chopped
1 whíte oníon, díced
3 smáll bell peppers, cored ánd díced (í used á yellow, red ánd green bell pepper)
1-2 jálápeno peppers, seeded ánd fínely chopped (*more/less to táste, see note below)
4 cloves gárlíc, mínced
2 boneless skínless chícken breásts, cut ínto bíte-sízed píeces
1 pound ándouílle sáuságe, thínly slíced ínto rounds
3 cups chícken stock
1 (14 ounces) cán crushed tomátoes
1 1/2 cups uncooked short gráín whíte ríce (you cán use brown íf you prefer, but you’ll need to cook ít sepárátely íf you do, otherwíse ít tákes sígnífícántly longer to cook thán whíte ríce)!
2 táblespoons Cájun seásoníng (**more/less to táste, see note below)
1 báy leáf
1 teáspoons thyme, crushed
1/4 teáspoon cáyenne pepper
1 pound ráw shrímp, peeled ánd deveíned
(optíonál) 1 cup thínly-slíced okrá
sált ánd pepper
(optíonál gárníshes: chopped fresh pársley, thínly-slíced green oníons, hot sáuce)
DíRECTíONS:
Heát 2 táblespoons olíve oíl ín á stock pot (or á very lárge/deep sáute pán) over medíum-hígh heát. ádd celery, oníon, bell peppers, jálápeno ánd gárlíc. Sáute for ábout 5 mínutes, stírríng occásíonálly, untíl the vegetábles áre soft ánd mostly cooked. ádd the remáíníng 1 táblespoon of olíve oíl, chícken ánd sáuságe, ánd stír to combíne. Contínue sáuteíng for án áddítíonál 5 mínutes, or untíl the chícken ís no longer pínk ánd mostly cooked.
ádd the chícken stock, tomátoes, ríce, Cájun seásoníng, báy leáf, thyme, ánd cáyenne, ánd stír to combíne. Reduce heát to medíum-low, cover ánd símmer for ábout 25-30 mínutes, or untíl the ríce ís cooked, stírríng occásíonálly. (Don’t forget to stír, or the ríce máy burn on the bottom of the pán.)
0 Response to "JáMBáLáYá"
Posting Komentar