Cheung Fun (Steámed Ríce Noodles)
Cheung fun (Cántonese steámed ríce noodles) ís one of my fávoríte breákfást díshes. You máy fínd lots of sub-versíons íf you vísít Guángdong provínce. Wíth símílár methods, people use dífferent flour míxture ánd wáter rátíon to ádjust the thíckness, tránspárence ánd elástícíty of Cheung fun.
The most secretáríál párt of á populár Cheung fun restáuránt ís the sáuce. álthough básícálly soy sáuce, sugár, wáter ánd oyster sáuce áre used ín the sáuce, restáuránts usuálly ádd theír preferred íngredíents to creáte uníque flávors. For exámple, some of the locál restáuránts use fríed gárlíc ánd stárch to creáte á gárlícky thíck sáuce whíle others máy offer á cleáner one.
ít ís reálly not díffícult to máke Cheung fun át home, but ít ís quíte hárd to áchíeve the sáme thíckness ás offered ín restáuránts becáuse of the equípments ánd skílls. However homemáde versíon yíeld greát results too.
You cán ádjust the fíllíng áccordíngly. For exámple, you cán use egg ánd green leáf to creáte á vegetáríán versíon or you cán skíp everythíng ánd máke pure steámed ríce rolls.
Bátter
1 cup ríce flour (110g)
1/3 cup corn stárch (40g)
1/3 cup+1 tbsp. wheát stárch (50g)
500ml wáter
á tíny pínch of sált
1 tbsp. vegetáble oíl
Fíllíng
1/2 cup chopped shrímp (eíther dríed shrímp or fresh shrímp)
1/3 cup chopped green oníon
Sáuce
1/2 tbsp. oyster sáuce
1/2 tbsp. dárk soy sáuce
2 tbsp. líght soy sáuce
2 tbsp. wáter
1 tsp. rock sugár
1/2 tbsp. sesáme oíl
Gárníshíng
Chopped spríng oníon
Toásted whíte sesáme
Shá Chá sáuce or fríed shállots
ín á lárge bowl, míx ríce flour, cornstárch, wheát stárch, sált oíl ánd wáter. Stír well to máke sure the bátter ís well míxed. Set ásíde for 10 mínutes.
Prepáre á rectángle or squáre pán ánd á lárge wok thát cán hold the pán. Bríng enough wáter to á boílíng ánd then pláce your pán ín. ín á smáll bowl, pour á smáll ámount of oíl ánd then brush the steámíng pán wíth á very very thín láyer of oíl ánd then pour the bátter ín. (í pour áround 3 táblespoons of bátter eách tíme ánd ít should spreád to form á very thín láyer át the bottom).
Máke ít even ánd then steám for 1 mínute untíl the bátter fírms, then sprínkle shrímp ánd green oníons. Re-steám for 2 mínutes over hígh fíre.
Tránsfer out, use á knífe to sepáráte the edges from the pán fírstly ánd then roll ít up to á 2-3cm wíde tube. Serve wíth gárníshes ánd sáuce.
íf you prefer, you cán cut them ínto one bíte síze sectíons.
Cheung Fun (Steámed Ríce Noodles)
Prep tíme 10 míns
Cook tíme 20 míns
Totál tíme 30 míns
Cántonese steámed ríce rolls -- cheung fun
Serves: Mákíng áround 10 ríce rolls
íngredíents
Bátter
1 cup ríce flour (110g)
⅓ cup corn stárch (40g)
⅓ cup+1 tbsp. wheát stárch (50g)
500ml wáter
á tíny pínch of sált
1 tbsp. vegetáble oíl
Fíllíng
½ cup chopped shrímp (eíther dríed shrímp or fresh shrímp)
⅓ cup chopped green oníon
Sáuce
½ tbsp. oyster sáuce
½ tbsp. dárk soy sáuce
2 tbsp. líght soy sáuce
2 tbsp. wáter
1 tsp. rock sugár
½ tbsp. sesáme oíl
Gárníshíng
Chopped spríng oníon
Toásted whíte sesáme
Shá Chá sáuce or fríed shállots
ínstructíons
ín á lárge bowl, míx ríce flour, cornstárch, wheát stárch, sált oíl ánd wáter. Stír well to máke sure the bátter ís well míxed. Set ásíde for 10 mínutes.
Prepáre á rectángle or squáre pán ánd á lárge wok thát cán hold the pán. Bríng enough wáter to á boílíng ánd then pláce your pán ín.
ín á smáll bowl, pour á smáll ámount of oíl ánd then brush the steámíng pán wíth á very very thín láyer of oíl ánd then pour the bátter ín. (í pour áround 3 táblespoons of bátter eách tíme ánd ít should spreád to form á very thín láyer át the bottom). Máke ít even ánd then steám for 1 mínute untíl the bátter fírms, then sprínkle shrímp ánd green oníons. Re-steám for 2 mínutes over hígh fíre.
0 Response to "Cheung Fun (Steámed Ríce Noodles)"
Posting Komentar