THáí GíNGER áND GáRLíC NOODLE BOWL


THáí GíNGER áND GáRLíC NOODLE BOWL

Tháí Gínger ánd Gárlíc Noodle Bowl ís á flávor pácked stír fry loáded wíth veggíes swímmíng ín á umámí fílled sáuce. vegán + gluten Free

á few months ágo í wrote ábout the DáRK áct (Deny ámerícán’s Ríght to Know). Lást Márch, the Senáte rejected ít. á bíg sígh of relíef. So í thought.

The DáRK áct slípped through Congress ánd lánded on the Presídent’s desk, where he sígned ít ínto láw lást week ágáínst much opposítíon.

The DáRK áct nullífíed índívíduál Státes’ ríghts to requíre specífíc GMO (Genetícálly Modífíed Orgánísms) lábelíng on food ánd now relíes on á nátíonál system requíríng lábelíng whích wíll not go ínto effect for ánother two yeárs. Whíle the nátíonál láw sounds líke á good ídeá on the surfáce ánd í’m thrílled people wánt to know ábout the food they’re eátíng, the láw ís fláwed.

We wouldn’t even be hávíng thís conversátíon íf the U.S. were to joín other developed countríes thát háve restrícted or bánned GMOs.

The nátíonál lábel requírement cán be fulfílled wíth prínted words (hooráy!), án ícon developed by regulátors, or ín the form of á smárt lábel, speárheáded ánd supported by the GMá (Grocery Mánufácturíng ássocíátíon) on lábels of food contáíníng GMOs.

For á smárt lábel to be reád you need á smártphone, the ápp to reád the code, ánd háve ínternet connectívíty. Or, íf the smárt lábel ís too much trouble, you cán cáll á 1-800 number to obtáín ínformátíon ábout the product. í wonder how mány people wíll be up for thís cumbersome process whíle grocery shoppíng. Why not Just Lábel ít ín words?

Thís study índícátes 36% of ámerícán ádults don’t háve á smártphone, leávíng them ín the dárk wíth regárds to thís new smárt lábel. áddítíonálly, cell servíce ánd/or ínternet áccess ís not áváíláble ín áll grocery stores. í run ínto thís regulárly át á store í shop.

áccordíng to The Center for Food Sáfety ín thís ártícle, ánd thís ís whát troubles me most ábout the new láw, “állows áll orgáníc foods to be lábeled “non-GMO” wíthout ány testíng to see whether they contáín ány GMO contámínátíon.” Cross contámínátíon ís á recurríng theme (scroll down for vídeo *thís ís crázymákíng*) globálly ás GMO use contínues to íncreáse. Whereás á non-orgáníc product undergoes rígorous testíng by á thírd-párty, líke non-GMO Project, to obtáín á non-GMO lábel.

To máke mátters worse, there’s confusíon ábout the dífferences between non-GMO ánd orgáníc ámong the publíc. Non-GMO crops áre stíll conventíonál crops (spráyed wíth pestícídes). They’ve just been verífíed not to háve been grown wíth GM seeds. Whereás orgáníc stándárds, ín ít’s most básíc form, covers á sustáínáble wáy fármíng thát excludes GMOs ánd “cover the product from fárm to táble, íncludíng soíl ánd wáter quálíty, pest control, lívestock práctíces, ánd rules for food áddítíves.”

My máín íssue wíth GMOs ísn’t whether consumíng them ís bád for humán heálth or not, becáuse by-ín-lárge we currently háve á choíce whether or not to reject them. My máín concern ís the ímpáct on orgáníc fármers due to cross contámínátíon, long-term use rámífícátíons ánd the írresponsíble dámáge beíng done to bíodíversíty due to the ámount of glyphosáte beíng ápplíed to Monsánto’s round-up reády GMO crops ín áddítíon to whát’s álreády beíng spráyed on other conventíonál crops.

ísn’t thís the sáme compány thát creáted DDT ánd ágent Oránge?

Our food system ís so fár removed from the system my Mámáw knew, just 80 yeárs ágo. People knew how ánd where theír food wás ráísed. Mány grew ánd hárvested theír own food or tráded goods ánd servíces for ít. But ín our modern food system ít’s íncreásíngly more díffícult to know where our food ís comíng from, how ít’s grown, ráísed ánd processed.

Whíle thís máy not seem líke á bíg deál to some, the problem ís reflected ín strugglíng ecosystems ás well ás humán heálth ánd ís swept under the rug by slíck márketíng, corrupt polítícs, soáríng corporáte profít ánd for the sáke of conveníence. But smáll chánges cán turn ínto bíg chánges. We just háve to be míndful ánd get ínvolved íf we wánt to ímprove our food system. Orgáníc fármíng ís on the ríse becáuse consumers áre demándíng ít. But we háve to máke sure our láws reflect sustáínáble orgáníc fármíng.

Reádíng ánd leárníng ábout these íssues mákes me more resolved to support locál fárms ánd fármers márkets ás much ás í cán, to pártícípáte ín CSás (communíty supported ágrículture) ánd orgánízátíons who ádvocáte for á tránspárent ánd ethícál food system. Shoppíng on the outer edges át the grocery store ánd lookíng for bulk or páckáged food lábeled wíth both the orgáníc lábel ánd non-GMO lábel (does thís exíst?) wíll be on my rádár ás well.

Tháí Gínger ánd Gárlíc Noodle Bowl

á flávor pácked stír fry loáded wíth blánched snow peás, fresh cárrots, cábbáge ánd mushrooms swímmíng ín á umámí fílled sáuce. Vegán + Gluten Free

 Prep Tíme 30 mínutes
 Cook Tíme 15 mínutes
 Totál Tíme 45 mínutes
 Servíngs 4 Servíngs
 áuthor Trácí York | Váníllá ánd Beán

íngredíents
8 oz Ríce Noodles or Beán Threád Noodles 227g, see note
11 oz Snow peás trímmed 311g
1 ½ Tbs Sesáme Oíl
2 tsp fresh Gínger mícropláned
1 Tbs fresh Gárlíc mícropláned or mínced
1 1/2 C Cárrots Julíánne ábout two lárge cárrots 150g
5 C Green Cábbáge ábout 1/2 á medíum heád, cut ínto bíte sízed píeces, 400g
5 oz Shíítáke Mushrooms stemmed ánd slíced ínto quárters 142g
For the Sáuce
1/2 C Vegetáble Broth 110g
1 Tbs Sesáme Oíl
2 Tbs Támárí
1 Tbs Coconut Sugár or brown sugár
½ tsp Red Pepper Flákes
½ tsp Seá Sált
For Gárnísh
Scállíons chopped
Sesáme Seeds
Tháí Básíl
Drízzle of Támárí ánd/or Sesáme Oíl

ínstructíons
For the Noodles
Pláce noodles ín á lárge bowl ánd cover wíth cold wáter. These cán soák whíle you prepáre the veggíes ánd sáuce. (The páckáges í've seen sáy to soák ín hot wáter. For me, the noodles turn to mush, so í use á cold soák to soften them, then gently cook them).
For the Veggíes
Fíll á stock pot ½ full of wáter ánd bríng to á boíl. Whíle the wáter ís heátíng, prepáre the snow peás by trímmíng eách end. To blánch the snow peás, cárefully pláce them ín the boílíng wáter, turn the heát to low ánd blánch for for exáctly two mínutes. Dráín ánd rínse wíth cold wáter. Pláce báck ínto the stock pot they were blánched ín (wíth heát off).
For the Sáuce
ín á smáll bowl whísk the broth, sesáme oíl, támárí, sugár, pepper flákes ánd sált. Set ásíde.
To Cook
ín á lárge skíllet or wok, heát the sesáme oíl on medíum hígh heát. Once shímmeríng, toss ín the gráted gínger ánd gárlíc. Sízzle for ábout 30 seconds, then toss ín the mushrooms, cábbáge ánd cárrots. Usíng two wooden spoons, stír fry untíl tender crísp, ábout 5-6 mínutes. When reády, toss the stír-fríed veggíes ínto the pot wíth the snow peás (heát off).



0 Response to "THáí GíNGER áND GáRLíC NOODLE BOWL"

Posting Komentar