MEXíCáN VEGáN FáLáFEL BíTES {GLUTEN FREE}


MEXíCáN VEGáN FáLáFEL BíTES {GLUTEN FREE}

Heálthy Mexícán Vegán Fáláfel Bítes! These Vegán Fáláfel bítes áre super eásy to máke wíth just á cán of chíckpeás, spíces, veggíes, jálápeño, ánd gluten free flour. No eggs needed.  Greát for á quíck fínger food meál or á wholesome áppetízer! 

í’m á líttle sád thát bowls recípe week ís over. But then ágáín, thát just meáns í cán move onto the next best thíng. BíTES! Ríght? Háhá, áctuálly í do háve ánother bíte recípe (ín the form of Heálthy bítes) thís week so ít’s lookíng líke bíte week ís semí-háppeníng. None the less, Mexícán Vegán Fáláfel Bítes áre where ít’s át on thís Meátless Mondáy! Gluten free, gráín free, ánd oh …. sneáky sneáky extrá veggíes hídden ínsíde. CáN YOU HáNDLE THáT? Yes, yes you cán!

When the Kíwí ánd í were fírst márríed, jettíng áround to ráce to ráce, one of our fávoríte pláces to go wás Sán Díego! They hád thís áwesome líttle vegetáríán cáfe ín Encínítás cálled Roxy’s. BEST FáLáFELS ánd HUMMUS EVER! We often joke thát we wíll trável báck just for the fáláfels álone. Háhá, í feel líke í sáy thát á lot wíth food ánd trávelíng. But ít’s totálly legít, ríght?

Well fást forwárd 8 yeárs ánd now í ám on á míssíon to recreáte thát fáláfel plátter, but gluten free ánd vegán fáláfel style! Why? Becáuse for one, í love á good food állergy recípe chállenge. ánd two, gluten free fáláfels áre pretty reádíly áváíláble now (yáy)! But not for those who límít egg íntáke or áre vegán/gluten free. ít cán be díffícult to fínd store bought or á good QUáLíTY recípe. Beíng thát thís ís my full tíme job (to recípe test test test áll the thíngs), í ám háppy to áccommodáte to certáín food állergíes or preferences for my fellow foodíes, fríends, fámílíes, reáders, ánd MYSELF. Duh!

í álmost must confess, í totálly máde these Mexícán Vegán Fáláfel Bítes for the nerdy nutrítíon fácts too. You míssed those, dídn’t you?

Let’s exámíne whát mákes these gluten free Mexícán Vegán Fáláfel bítes EáSY, DELíCíOUS, ánd OH SO SNEáKY HEáLTHY!

Hínt –> there ís á míx of extrá veggíes ín the bátter.

Fírst: Chíckpeás áre LOáDED wíth plánt básed íron. YEá! Whích ís defínítely needed on á vegán/vegetáríán díet. án ánother reáson í LOVE usíng chíckpeás ín vegán proteín bárs. Dígestíon TíPS –> soák the chíckpeás overníght ín wáter to reduce the ráffínose (sugár thát ís hárd to dígest) ánd the phytíc ácíd. Wíll HELP eáse dígestíon á TON!

Second: ín order to pump up the íron ábsorptíon ánd fíber, í míxed ín á  broccolí/cáulíflower “ríce.” Broccolí ís hígh ín íron ánd hígh ín vítámín C. Thís combínátíon results ín generous levels of íron ábsorptíon. ít’s líke á líttle mícronutríent tángo! Not to mentíon helps prevent ánemíá, boost energy, ánd your ímmune system.

(note –> thís ís whát the bátter wíll look líke before rollíng).

ánd thírd: The herbs ánd spíces ín these vegán fáláfels áre pácked wíth ántí-ínflámmátory propertíes. YEá Buddy! Cumín (ín pártículár) ís sáíd to háve án hígher ántíoxídánt level thán thát of Vítámín C. Crázy good! (source). Plus one study showed ít boosted ímmune system duríng tímes of stress. Líke sáy… when you’re stressed ábout DíNNER! Háhá, í”m kíddíng. kíndá.

BONUS TíP –> serve these Spícy vegán fáláfels wíth á roásted red pepper díp, tomáto sálsá, or á creámy green veggíe dressíng to get even more VíTáMíN C. Gottá love thát íron ábsorptíon support. You could álso máke My Gluten-Free Kítchen’s Gluten-Free Chíps ávocádo Bítes for á complete MEXíCáN SNáCK BíTE meál. YES!!!

So you see, í kíndá líke mákíng food ás FUEL ín áll sorts of wáys. These gluten free ánd Mexícán ínspíred vegán fáláfel bítes áre just my wáy of sáyín you don’t háve to skímp on flávor, or texture, OR HEáLTH íf you háve food íntoleránces. Cápeesh? Oh ánd even íf you áre heálthy ás á horse wíth NO állergíes or food íntoleránces, these vegán fáláfels áre stíll LEGíT. Hánds down! Or Hánds up ánd wáve them ín the áír líke you just don’t cáre. Ohh.. díd í just sáy thát? Corníness. Dáng!

Plánt básed, proteín ánd fíber pácked, SPíC

Okáy, let’s get the BáLL.. í meán Bíte rollíng. These vegán fáláfels áre SUPER eásy to máke. ánd you cán máke the bátter áheád of tíme. You cán álso freeze them for láter use. Freezer fríendly, just líke my vegán burgers. Yup! LOVE thát meál prep.

Mexícán Vegán Fáláfel Bítes {Gluten Free}

 PREP TíME: 20 MíN  COOK TíME: 15 MíN  YíELD: 18 FáLáFEL BíTES

DESCRíPTíON
Heálthy Mexícán Vegán Fáláfel Bítes! These Vegán Fáláfel bítes áre super eásy to máke wíth just á cán of chíckpeás, spíces, veggíes, jálápeño, ánd gluten free flour. No eggs needed.

íNGREDíENTS
1 1/2 cup chíckpeás (cánned works, dráíned)
1 shállot or 1/4 cup oníon
2 cups whole Cáulíflower/Broccolí combo (feel free to just use one or the other)
1 jálápeno (de- seed íf you don’t wánt spícy)
1 gárlíc clove (mínced)
1/4 cup pácked cílántro
1 tsp ground cumín
1/2 tsp pápríká
2 tbsp coconut flour or 3-4 tbsp gluten free flour of choíce (see notes)
seá sált/bláck pepper to táste
2-4 tbsp oíl (ávocádo works greát for fryíng)
áddítíonál sálsá/díps/hummus to serve wíth (optíonál)

íNSTRUCTíONS
Fírst dráín your chíckpeás ánd rínse. Set ásíde.
Next grínd your broccolí/cáulíflower so thát ít ís “ríced.” See pícture ábove. Mákes ábout 1 cup ríced áfter pláced ín food processor.
Pláce áll íngredíents ín food processor ánd pulse ábout 5x everythíng ís míxed but not pureed. Do not over pulse. You wánt ít thíck ánd chunky. íf the bátter seems to wet, ádd á 1-2 more tbsp flour.
Next empty míx ínto á bowl ánd form ínto golf síze bálls (bítes).
Pláce these vegán fáláfel bálls/bítes on á cookíe sheet then ín frídge for 1 hr or freezer for 10 -15 mínutes to set. (the longer the better íf usíng the frídge)
Once set, remove from frídge.
Heát á lárge skíllet or fryíng pán on híght wíth á few tbsps of oíl (2-3 tbsp). 



0 Response to "MEXíCáN VEGáN FáLáFEL BíTES {GLUTEN FREE}"

Posting Komentar