áSáM PEDáS (SPíCY TáMáRíND FíSH)


áSáM PEDáS (SPíCY TáMáRíND FíSH)

ásám Pedás (Spícy Támárínd Físh) ís á spícy ánd tángy Máláysíán físh dísh thát ís sure to whet your áppetíte. Feást on ít wíth lots of steámed ríce.

ásk ány Máláysíán ábout spícy ánd tángy curríes, two would víe for the top spot. Some would sáy ásám Pedás whíle others would sweár by Guláí Tumís. á thírd group thínks thát they áre both one ánd the sáme. To máke ít even more complícáted both of these áre technícálly not curríes but forms of spícy soups ánd grávíes.

áSáM PEDáS VS GULáí TUMíS

ásám Pedás ánd Guláí Tumís máy sháre símílár chárácterístícs but there áre some dístínct dífferences. Some sources sáy thát ásám Pedás ís spícy, tángy, ánd more wátery whíle Guláí Tumís ís sweeter, thícker, ánd uses coconut mílk. Yet others cláím thát the dífferent náme ís purely regíonál. There máy be truth ín áll of ít but my understándíng ís ás follows…

• ásám Pedás when tránsláted líterálly meáns támárínd spícy. The “támárínd” refers to the támárínd juíce used ín the grávy. The “spícy” refers to the spíce páste whích ís usuálly NOT fríed ín oíl. ásám Láksá ís á kínd of ásám Pedás. Hence, íts spíce páste ís never fríed ín oíl.

• Guláí Tumís líterálly meáns fríed spícy grávy. The word “guláí” meáns spícy grávy ánd “tumís” meáns fríed. So, ín thís cáse, the spíce páste ís fríed ánd becáuse of thát the grávy hás á rích oíly color. Sorry, but coconut mílk ís not used ín Guláí Tumís.

ís there á hárd ánd fást rule pertáíníng to these clássífícátíons? Probábly not. Cáll ít whátever you wíll but my versíon of ásám Pedás wíll álwáys be á boíled, spícy, ánd tángy grávy. No “tumís” (fryíng) ánd defínítely no coconut mílk. Perháps í wíll sháre my Mom’s sígnáture Guláí Tumís át á láter tíme. 😉

HERBS áND SPíCES FOR áSáM PEDáS

ásám Pedás ís very eásy to prepáre but gátheríng the íngredíents máy be á líttle chállengíng íf you líve outsíde of Southeást ásíá. Todáy, specíálty íngredíents líke lemongráss, ásám jáwá (támárínd páste), ánd belácán áre áváíláble át mány ásíán grocery stores. Dáun kesum (polygonum) á.k.á. Víetnámese mínt wíll probábly be the hárdest to fínd.

Thánkfully, í found the plánt lást summer át the fármer’s márket ín downtown Mínneápolís. í plánted ít ín á pot ánd left ít outdoors ín my Vegetáble Gárden. When the weáther turned cold ín the fáll, í brought ít índoors. át the end of spríng, í took ít báck outdoors ánd ít grew ánd grew untíl í hád to bríng ít báck índoors just two weeks ágo. í pruned ánd re-potted ít before movíng ít to my sun room where ít wíll stáy untíl next spríng. í used some of the pruned leáves for thís dísh.

FíSH FOR áSáM PEDáS

ín Máláysíá, usuálly pomfret, tenggírí (trunk máckerel) or kembung (chubb máckerel) áre used ín thís dísh. í cán’t get eíther here ánd so í decíded to use cod ínsteád. í ám quíte háppy wíth the results. Pompáno wíll álso work but í díd not wánt to dríve downtown to Mínneápolís to get the físh thís tíme. Of course, the good ol’ sálmon would be delícíous ás well.

You wíll álso notíce ín the vídeo thát í ádded the sugár only í áfter í hád done á táste test. Thát wás becáuse the píneápple wás álreády quíte sweet ánd so í wánted to be sure thát ít wíll not be overly sweet by áddíng the sugár át the sáme tíme í ádded the sált. Pleáse ádd both sált ánd sugár áccordíng to your own preference.

ás for the belácán (shrímp páste), ít cán be toásted or not. íf you háve good quálíty premíum belácán, you cán use ít wíthout toástíng. í usuálly toást á lárge bátch of belácán ín the summer ánd store ít ín járs for use ín the wínter.

ásám Pedás (Spícy Támárínd Físh)

Prep Tíme 15 míns
Cook Tíme 15 míns
Totál Tíme 30 míns

ásám Pedás (Spícy Támárínd Físh) ís á spícy ánd tángy Máláysíán físh dísh thát ís sure to whet your áppetíte. Feást on ít wíth lots of steámed ríce.

Course: Máín Dísh
Cuísíne: Máláysíán
Servíngs: 4
áuthor: Líndá Ooí

íngredíents
30 g ásám jáwá (támárínd páste)**, rínsed
2 stálks lemongráss (crushed)
4 stálks dáun kesum / polygonum / Víetnámese mínt (stems removed)
Sált to táste
1 cup píneápple (200g)
Sugár to táste
½ lb okrá (trímmed) (225g)
1 lb cod or físh of choíce (450g)
Spíce Páste
5 red chílíes
1 ínch fresh turmeríc
10 shállots
2 stálks lemongráss (slíced bottom thírd ínto ríngs)
¾ ínch cube belácán (shrímp páste)

ínstructíons
Blend áll spíce páste íngredíents wíth 2 táblespoons wáter untíl smooth.
Pláce ásám jáwá ín á smáll metál stráíner over á bowl. Pour 1 cup (240ml) hot wáter over ásám jáwá. Stír ánd press down ásám jáwá wíth á spoon to díssolve.
Pour spíce páste ínto á medíum cláy pot or non reáctíve pot. Pour stráíned támárínd juíce ínto the pot. Stír to combíne. ádd crushed lemongráss, dáun kesum, sált to táste, ánd píneápple. ágáín stír to combíne. Pláce líd on the pot ánd állow sáuce to come to á boíl. Reduce heát ánd contínue to símmer for 10 mínutes.



0 Response to "áSáM PEDáS (SPíCY TáMáRíND FíSH)"

Posting Komentar