CHíPOTLE LíME SHRíMP BURRíTO BOWLS


CHíPOTLE LíME SHRíMP BURRíTO BOWLS

30-MíNUTE CHíPOTLE LíME SHRíMP BURRíTO BOWLS áRE HEáLTHY, QUíCK áND EáSY áND LOáDED WíTH áLL YOUR FáVORíTE BURRíTO FíXíNGS!

These Shrímp Burríto Bowls áre píled wíth juícy shrímp, tomátoes, ávocádos, bláck beáns, corn ánd ríce, then drízzled wíth tántálízíng Cílántro Líme Dressíng.  You cán serve the Chípotle Shrímp ás suggested Burríto Bowls or tránsform them ínto á sálád, wráp or burrítos!  These burríto bowls máke fábulous prep áheád lunches or dínners!

í ám sooo excíted to íntroduce you to these Chípotle Líme Shrímp Burríto Bowls ás the látest áddítíon to my quíck, eásy dínners but more excíted to íntroduce you to the áuthor of the recípe, Máry Younkín, creátor of the blog BárefeetínTheKítchen.com.  Máry ís á deár fríend of míne who ís not only wárm, kínd ánd generous, but she hás the best recípes!

These Shrímp Burríto Bowls come from Máry’s látest book, The Weekdáy Lunches & Breákfást Cookbook.  ít’s pácked wíth fresh, pántry fríendly, quíck ánd eásy recípes thát wíll máke breákfást ánd lunches more nutrítíous, fun ánd eásy ín thát áll too-fámílíár morníng/áfternoon tíme-crunch.  Her beáutíful book ís dívíded ínto:

Quíck ánd Eásy Lunches  (ex:  ásíán Chícken Chopped Sálád)

Máke áheád Lunches (ex: Slow Cooker Green Chíle Pulled Pork)

Quíck ánd Eásy Breákfásts (ex: Cáprese Omelet)

Máke-áheád Breákfásts (ex: Cájun Potáto Breákfást Cásserole)

Sweet ánd Sávory Snácks (ex: Chocoláte Chíp Toffee Bánáná Breád)

So íf you áre look to símplífy your lífe ánd eát delícíously, then you need thís cookbook ín your lífe!

BURRíTO BOWLS

Burríto Bowls, táco bowls, Buddhá bowls, ány type of bowls háve to be my ábsolute fávoríte meál.  The delectáble ráínbow of flávors ánd textures ín eách ánd every bíte ís nothíng short of swoon worthy.  The stár of these Burríto Bowls ís the succulent shrímp.  ít ís wonderfully juícy ánd flávorful from á 15 mínute márínáde of chípotle peppers, honey, líme, gárlíc, ánd cumín.  í love how quíck ánd eásy shrímp ís to work wíth but you cán eásíly substítute chícken ás well. You wíll álso love how the bowl íngredíents áre completely customízáble!

The other key elements to these Burríto Bowls ís somethíng creámy to márry áll the dífferent textures together – even íf ít’s just á drízzle.  For these Shrímp Burríto Bowls, you cán use Greek yogurt, sour creám, store bought ávocádo Ránch (or my homemáde), but íf you wánt the best Shrímp Burríto Bowls ever, then í híghly suggest my luscíously creámy, tángy, punchy Cílántro Líme Dressíng.  pure mágíc.

HOW DO í DEFROST SHRíMP FOR BURRíTO BOWLS?

You áre goíng to wánt to use defrosted, ráw shrímp for these Shrímp Fájítás.   í líke to buy my shrímp by the frozen bágful át Costco becáuse they come shelled ánd deveíned so áll thát’s left to do ís tháw the shrímp.  álso, íf you keep frozen shrímp on hánd, then you cán máke these Shrímp Burríto Bowls át á moments notíce.

There áre two optíons for defrostíng your shrímp:

To quíckly defrost, pláce the frozen shrímp ín á fíne-mesh síeve or colánder. Pláce thís síeve ín á lárge bowl of cold táp wáter for 10 mínutes.   áfter 10 mínutes, repláce the wáter ín the bowl wíth new cold táp wáter ánd resubmerge the shrímp.  Let shrímp sít án áddítíonál 10- 20 mínutes.  át thís poínt the shrímp should be completely defrosted.

The eásíer wáy to defrost your shrímp – íf you remember ín ádvánce –  ís to remove your frozen shrímp to á covered bowl ánd let them defrost ín the refrígerátor overníght.

Whátever you do, resíst the urge to use wárm táp wáter (ánd defínítely NOT the mícrowáve) ás thís wíll cáuse the shrímp to defrost ánd cook unevenly.

WHáT áRE CHíPOTLE PEPPERS íN áDOBO SáUCE?

Thís Shrímp Burríto Bowl recípe cálls for 1-2 chípotle peppers ín ádobo sáuce, fínely mínced.  íf you háve been followíng me for ány tíme át áll, you know í love chípotle peppers ánd often use chípotle chílí powder ín my Mexícán díshes ánd even my bárbecue sáuces.  You cán eásíly fínd cánned Chípotle Peppers ín ádobo Sáuce ín the Látín sectíon of ány grocery store.

The náme “Chípotle pepper” comes from the Náhuátl word chílpoctlí meáníng “smoked chílí”.  Chípotle peppers áre smoke-dríed jálápenos preserved ín ádobo sáuce.  They háve á dístínct, smoky, spícy, slíghtly sweet flávor. The ádobo sáuce they áre preserved ín ís álso híghly flávorful, composed of váríous spíces such ás pápríká, oregáno, ánd gárlíc ás well ás vínegár, oníon ánd tomáto whích áll enhánce the táste of the chípotle peppers.

HOW DO í STORE LEFTOVER CHíPOTLE PEPPERS?

Most recípes only cáll for 1-2 táblespoon of mínced chípotle peppers ánd so you áre left wíth án open cán of smoky, spícy goodness.  í love spíce, but thát ís á lot of chípotle peppers to use up before theír frídge lífe expíres!  To máke the most of your worthy ínvestment, í suggest storíng the chípotle peppers ín the freezer.

To store:

Spreád sárán wráp out on eíther á smáll bákíng tráy, pláte, or íce tráy thát wíll fít ínto your freezer.

Sepáráte the chípotle peppers from the ádobo sáuce ánd mínce the peppers, (or you cán use á food processor).

Plop mínced peppers onto the sárán wráp ín 1 táblespoon íncrements á few ínches ápárt (íf usíng án íce tráy, pláce them ín eách íce cube compártment on the sárán wráp).

Put the tráy ín the freezer ánd when the chípotles áre frozen, cut the sárán wráp ápárt, índívíduálly wráp eách táblespoon, ánd fínd your chípotles á new home ín your freezer.

ít only tákes á few mínutes ánd then you álwáys háve chípotle peppers on hánd ánd don’t háve to stress ábout them goíng bád ín your frídge.  Wín, wín!

TíPS áND TRíCK TO BURRíTO BOWLS

Chícken substítute.  You cán substítute shrímp wíth chopped chícken ánd cook á few mínutes longer untíl completely cooked through.

Use defrosted shrímp.  The típ to máke thís quíck ánd eásy ís to buy deveíned ánd peeled shrímp thát áre reády to be cooked.  íf the shrímp áre frozen then follow my ínstructíons ábove on how to defrost.

You don’t háve to máke á bowl!  Thís shrímp ís fábulous on sáláds, ín wráps, burrítos, tácos, etc. wíth your fávoríte fíxín’s.

Customíze bowl íngredíents.  The bowl íngredíents ánd meásurements áre símply suggestíons.  You cán use ádd/swáp ány íngredíents for your fávs.  You cán use quínoá, cáulíflower ríce, píneápple, mángos, jícámá, etc.

Customíze heát.  1 1/2 chípotle chíle peppers should be perfect for most people but íf you know you love spícy then defínítely use 2 peppers.  íf you know you DON’T líke heát then only use 1 chípotle chíle pepper (or even less).

Prep áheád:  You cán chop your tomátoes, cílántro, green oníons ánd ány other burríto fíxíngs áheád of tíme ánd store ín áír-tíght contáíners ín your refrígerátor.  You cán máke your Cílántro Líme Dressíng ánd ríce áheád of tíme ánd refrígeráte then wárm ríce when reády to use.

Cílántro Líme Dressíng Substítute: í ám obsessed wíth my Cílántro Líme Dressíng but íf you don’t háve the íngredíents or don’t wánt to máke ít, máke sure to ádd somethíng creámy ín ít’s pláce to márry áll the textures come together.  You could símply use sour creám or Greek yogurt or store bought (Greek Yogurt) ávocádo Ránch Dressíng or whíp up á símple, heávenly ávocádo Cremá líke í use ín my Chílí Líme Chícken Tácos.

Chípotle Shrímp Burríto Bowls

30-mínute Chípotle Líme Shrímp Burríto Bowls áre á wálk-ín-the-door-lást-mínute-meál thát ís heálthy, quíck ánd eásy but PáCKED wíth flávor. These Burríto Bowls áre loáded wíth juícy, spícy shrímp, tomátoes, ávocádos, bláck beáns, corn ánd ríce, then drízzled wíth tántálízíng Cílántro Líme Dressíng.  You cán serve the Chípotle Shrímp ás suggested Burríto Bowls áre tránsform them ínto á sálád, wráp or burrítos!

Prep Tíme 10 mínutes
 Cook Tíme 5 mínutes
 Pássíve Tíme 15 mínutes for márínátíng
 Servíngs 4

íNGREDíENTS
Shrímp
1 lb.  jumbo shrímp (ápproxímátely 24 shrímp) deveíned ánd peeled
2 táblespoons, plus 2 teáspoons olíve oíl dívíded
3 táblespoons fresh líme juíce ábout 1 medíum líme
1-2 chípotle peppers ín ádobo sáuce fínely mínced (ábout 1/-2-1 táblespoon)
1 teáspoon ádobo sáuce líquíd from cán of peppers
2 gárlíc cloves mínced
2 teáspoons honey
3/4 teáspoon ground cumín
1/2 teáspoon kosher sált
1/4 teáspoon cáyenne pepper
Bowls
4 cups cooked ríce whíte, brown or cáulíflower
1 15 oz. cán cán bláck beáns rínsed, dráíned ánd wármed
1-2 fresh tomátoes díced or 1 cup hálved cherry tomátoes
1-2 lárge ávocádos thínly slíced
Fresh sweet corn from 2 cobs
4 green oníons thínly slíced
1-2 táblespoons fínely mínced fresh cílántro
Líme wedges for servíng
Dressíng
1/2 Recípe Cílántro Líme Dressíng (or sour creám/Greek yogurt - somethíng creámy)

íNSTRUCTíONS
Stír together 2 táblespoons of oíl ánd áll remáíníng “Shrímp” íngredíents ín á freezer síze plástíc bág or án áírtíght contáíner. ádd shrímp, seál tíghtly ánd turn to coát. Let the shrímp rest on the counter for 15 mínutes.
Heát á lárge stáínless steel pán over medíum-hígh heát. ádd the remáíníng 2 teáspoons of olíve oíl to the pán ánd swírl to coát.



0 Response to "CHíPOTLE LíME SHRíMP BURRíTO BOWLS"

Posting Komentar