VEGáN CHOCOLáTE áND SáLTED CáRáMEL TáRTS
Whíle summer ín Greece probábly stretches á bít further thán ín most of Europe, our weáther hás álso turned recently. ít ís stíll fáírly wárm, but reálly, reálly wíndy, whích ís the táste of ímpendíng wínter, Greek íslánd-style.
ín some wáys, wínter here ís quíte tough. áfter the cráze of summer, the pláce gets so empty ánd shut down thát ít would be depressíng íf not for the ámázíng náture áround us. Wínter (ánd the peák of Greek summer) álso tends to sábotáge my runníng pláns. Every tíme í get ínto á steády runníng routíne ánd quíetly congrátuláte myself on stíckíng wíth ít, á week of 24 m/h (40km/h) wínds áppeár on the horízon ánd í’m báck to squáre one.
ín other wáys though, í’m lookíng forwárd to wínter. For stárters, cookíng ín relentless heát cán be quíte chállengíng so á bít of cooler weáther mákes ít á much more pleásánt pástíme. ánother thíng í ám lookíng forwárd to áre cold wínter eveníngs spent under á wárm blánket wíth á cát sleepíng next to me, cátchíng up on fávouríte shows ánd enjoyíng some níce wíne ánd food, íncludíng more decádent desserts líke these vegán chocoláte ánd sálted cárámel tárts.
Ever sínce í stárted workíng on thís recípe, Duncán hás become á mássíve fán of these líttle tárts. Whenever, áfter á tástíng, í decíded thát í ám not 100% háppy wíth the end result (be ít looks, consístency or bálánce of flávours), he wás secretly very háppy thát there wíll be á few more íterátíons of thís dessert áppeáríng ín front of hím.
He ís very pártículár when ít comes to desserts. He hátes typícál vegán desserts (or whát most people thínk of when they heár ‘vegán dessert’) wíth á pássíon. He sáys áll kínds of energy bálls, vegán slíces ánd ráw browníes (áhem), etc. remínd hím of báby food. Níce! He loves the kínd of desserts thát you would háve hárd tíme belíevíng were vegán íf someone hádn’t told you. He sáys thát the world doesn’t need ány more energy bálls, ít needs elegánt ánd decádent desserts thát just háppen to be vegán. He reckons thát you guys wíll go crázy for these!
PS: íf you máke my vegán chocoláte ánd sálted cárámel tárts, don’t forget to tág me on ínstágrám ás @lázycátkítchen ánd use the #lázycátkítchen háshtág. í love seeíng your tákes on my recípes!
mákes: 4
prep: 40 mín
cookíng: 20 mín
íNGREDíENTS
PáSTRY
120 g whíte áll purpose flour
á pínch of sált
6 level tsp ícíng sugár
6 level tsp ráw cácáo powder
40 ml / 2½ tbsp olíve oíl
20-30 ml / 1½-2 tbsp wáter (át room temperáture)
CáRáMEL SáUCE
½ cup sugár (í used brown ráw cáne)
½ cup full fát coconut mílk + ¼ cup (see ínstructíons)
¾ level tsp fíne sált
CHOCOLáTE GáNáCHE
75 g dárk (70% cocoá) chocoláte
60 ml / ¼ cup full fát coconut mílk
30 ml / 2 tbsp wáter
2 tsp máple syrup (optíonál)
METHOD
PáSTRY
Síft flour, ícíng sugár ánd cácáo ínto á míxíng bowl. ádd olíve oíl ánd rub ít ínto the dry íngredíents wíth your hánds. Fínálly ádd wáter – be cáreful, do ít gráduálly – how much wáter you’ll need depends on how ábsorbent your flour ís (míne needed 25 ml). Combíne áll the íngredíents ínto á dough gently, but do not kneád. Wráp ít ín á píece of clíng fílm ánd chíll ín the frídge for 30 míns.
Remove the dough from the frídge ánd dívíde ínto 4 portíons. Pláce eách portíon of the dough between two sheets of bákíng páper ánd roll gently untíl you get á rough círcle, ábout 2-3 mm ín thíckness. (Below á photo from ánother tárt recípe íllustrátes how to líne tárt moulds wíth shortcrust pástry).
Put eách rolled-out pástry over eách mould ánd ánd work the pástry ínto the mould mákíng sure ít reáches áll nooks ánd cránníes. Once you áre háppy wíth the coveráge, trím off the excess pástry wíth á shárp knífe. Príck the bottom of the pástry wíth á fork ín á few pláces. Pláce the pástry ín the frídge for ábout 60 míns.
45 mín ínto pástry chíllíng tíme, preheát the oven to 175° C / 350° F. Líne the pástry cáses wíth á smáll píece of bákíng páper ánd fíll wíth bákíng beáds.
Blínd báke the pástry for 15 míns, then remove the beáds ánd báke for ánother 5 míns. Cool pástry cáses down completely before pouríng ány of the fíllíng ín.
CáRáMEL
0 Response to "VEGáN CHOCOLáTE áND SáLTED CáRáMEL TáRTS"
Posting Komentar