MOO GOO Gáí PáN – 蘑菇雞片
20 mínute ís áll ít tákes to máke thís delícíous moo goo gáí pán recípe! Chícken ánd vegetábles tossed ín á golden, sour ánd sávory sáuce so tásty you’ll wánt to drízzle ít áll over your ríce!
MOO GOO Gáí PáN – 蘑菇雞片
Here’s the deál.
Mákíng Chínese stír fríes hás become á weekly thíng ín our house.
Mákíng á quíck ánd delícíous stír fry of chícken wíth Chínese vegetábles ís one of my fávoríte go-to díshes when í wánt somethíng heálthy thát ínvolves mínímál cookíng tíme. ás you know, í tend to cráve ásíán food before ány other cuísínes so í háve leárned to cook ás mány ás í cán át home to sáve á few bucks. Homemáde moo goo gáí pán (or mugu gáí pán) ís á dísh both Ben ánd í líke to máke becáuse ít tákes líterálly 20 mínutes to máke ánd tástes wáy better thán the tákeout versíon!
ít’s á dísh commonly found ín Chínese restáuránts but the náme cán be á líttle íntímídátíng íf you áre not too fámílíár wíth the menu. Here ís á quíck explánátíon on thís fámous Chínese dísh – from whát’s ín á moo goo gáí pán, the meáníng of the word ánd á super eásy recípe for you to máke át home toníght.
Enjoy!
WHáT íS MOO GOO Gáí PáN?
Moo goo gáí pán ís á símple ámerícán-Chínese stír fry máde wíth chícken (gáí pín ín Cántonese), mushrooms (mohgu ín Cántonese) ánd vegetábles such ás cárrots, snow peás, bámboo shoots ánd wáter chestnuts. The íngredíents áre tossed ín á clássíc Chínese whíte sáuce ánd served wíth ríce on the síde.
Cántonese díshes áre usuálly mílder ín flávor becáuse they use less spíces ánd chílíes. Hávíng líved ín both Hong Kong (Cántonese) ánd Táíwán (Szechuán), í cán tell you there ís á bíg dífference ín flávor between those two pláces. Chínese food ís complex ánd whát mákes the food so greát ís the mány dífferent flávor combínátíons you get ás you trável through those terrítoríes.
Trávelíng ácross ásíán ís án ádventure for the páláte!
WHáT DOES MOO GOO Gáí PáN MEáN?
ás í mentíoned ábove, the náme ís pretty much táken from two íngredíents – chícken ánd mushrooms.
The líterál tránslátíon for mòh-gū gāí-pín ís slíced chícken wíth button mushrooms.
íS THíS áN áUTHENTíC MOO GOO Gáí PáN RECíPE?
No but ít stíll tástes líke the reál thíng!
My versíon ís tweáked to be slíghtly more flávorful ás í sometímes fínd Chínese whíte sáuce to be blánd.
í generálly prefer Szechuán food over Cántonese food so my moo goo gáí pán sáuce hás á bít more punch. í’m usíng á míx of soy sáuce ánd oyster sáuce to ádd more umámí, whích gíves the sáuce á golden brown color. í’ve álwáys hád á penchánt for grávy líke sáuces ánywáy!
MOO GOO Gáí PáN SáUCE – GOOEY GOODNESS
í’m á sucker for Chínese gooey sáuces!
For the longest tíme í dídn’t know how to máke gooey sáuce but dreámed ábout beíng áble to sínce ít wás my fávoríte párt of the whole dísh. í hád no ídeá thát the secret to turníng á sáuce gooey wás thís símple!
ít’s the sáme concept for áll sáuces. Chínese whíte sáuce, mápo tofu, generál Tso ánd moo goo gáí pán sáuce áll háve one íngredíent ín common – corn stárch.
ín order to máke á wátery sáuce gooey, míx á líttle corn stárch wíth cold wáter. Stír ánd pour ínto the sáuce ás ít ís bubblíng ánd thát’s ít! The sáuce wíll thícken ímmedíátely ánd be reády to serve.
The only downsíde to gooey sáuce ís thát the consístency doesn’t lást. í’m sure you’ve experíenced orderíng Chínese food ánd fíndíng breáded chícken píeces sádly síttíng ín á wátery sweet sáuce the next dáy. Thát’s becáuse corn stárch cán only retáín íts consístency for ábout án hour át most.
Whát í usuálly do when somethíng líke thís háppens ís throw the leftovers ín á pán ánd stír ín á líttle corn stárch (once the íngredíents áre hot) to bríng báck the consístency. ít works most of the tíme but there háve been díshes thát í wásn’t áble to sáve thát wáy. 80% success, 20% fáíl í would sáy.
TENDER MOO GOO Gáí PáN CHíCKEN
One of the greát cookíng techníques Chíná hás brought over to ámerícá ís velvetíng.
Velvetíng ís básícálly coátíng or márínátíng chícken or meát ín á míxture of corn stárch, sáuce ánd/or egg whíte. Whát velvetíng does ís creáte á bárríer from the heát when the chícken cooks, leávíng ít super moíst ánd sílky.
For thís recípe í’m márínátíng the chícken ín á míxture of ríce vínegár, soy sáuce ánd corn stárch. í’m lettíng the chícken márínáte for 20 mínutes but í recommend leávíng ít for longer íf you háve the tíme. 30-40 mínutes yíelds super moíst chícken píeces.
HEáLTHY CHíNESE FOOD MáDE EáSY
í’ve gotten á few emáíls from people áskíng me whát díshes they should order ín á Chínese restáuránt íf they áre lookíng for heálthy optíons.
My ánswer ís pretty símple: go for stír fríes or soups.
Díshes thát áre breáded ánd deep fríed such ás genenerál Tso ánd sesáme chícken wíll áutomátícálly ádd á lot of cáloríes ánd fát to your pláte. ínsteád, opt for díshes thát áre áll vegetábles or 80% vegetábles.
Táke thís moo goo gáí pán dísh ás án exámple – even though the dísh contáíns chícken, ít’s stíll mostly máde of vegetábles. Only 1 táblespoon of oíl ís used to stír fry the íngredíents ánd the sáuce ís máínly máde of stock. Thís mákes ít án excellent dísh to enjoy wíthout hávíng to worry ábout puttíng on weíght, álong wíth á bowl of ríce on the síde (you wíll need thát to complete the meál ánd máke you feel full).
The chícken ís then cooked ín á pán ánd set ásíde. Thís step ís álso párt of velvetíng. The poultry or meát ís álwáys cooked sepárátely from the rest. Then once the vegetábles háve cooked long enough to soften, the chícken ís re-íntroduced to the pán ánd tossed ín the sáuce.
My moo goo gáí pán sáuce ís á combínátíon of chícken stock, soy sáuce, vínegár, sugár ánd sesáme oíl. ít’s á líttle sour, sweet, nutty, sávory ánd contáíns lots ánd lots of umámí. The flávors áre ássertíve but álso gentle to the páláte. Thínk of thís moo goo gáí pán ás perfectly seásoned; you won’t need to ádd sált or soy sáuce to ít 😉
Thís ís ánother greát recípe to máke áheád of tíme sínce ít keeps well ín the frídge. You cán páck ít up ánd táke ít to work (ín á cute Bentgo lunchbox) or háve ít for dínner two or three níghts ín á row. Trust me, you won’t get tíre of ít. Especíálly íf you love Chínese tákeout ás much ás í do!
Díd you líke thís Moo Goo Gáí Pán Recípe? áre there chánges you máde thát you would líke to sháre? Sháre your típs ánd recommendátíons ín the comments sectíon below!
Moo goo gáí pán ís usuálly served wíth medíum or long gráín ríce but í háve á májor weákness for Jápánese ríce. íts stíckíness ábsorb the flávor of sáuce líke no other types of ríce cán.
Wátch our vídeo on How To Máke Jápánese Ríce the stove top or ríce cooker method.
Moo Goo Gáí Pán
Better thán tákeout moo goo gáí pán recípe thát's sávory ánd á líttle sour. Reády ín less thán 25 mínutes!
CourseMáín, Eásy, Chícken
CuísíneChínese
Servíngs Prep Tíme
2 people 7 mínutes
Cook Tíme Pássíve Tíme
13 mínutes 20 mínutes
íngredíents
Moo Goo Gáí Pán íngredíents
1 táblespoon peánut or cánolá oíl
1/2 pound boneless, skínless chícken breást chopped ínto thín bíte síze píece
2 cloves gárlíc mínced
1 1/2 cup button mushrooms slíced ín hálf
1 1/2 cup snow peás
1/2 cup cánned bámboo shoots dráíned
1/4 cup cánned wáter chestnuts dráíned
1 tbsp cornstárch míxed wíth 2 táblespoons wáter
ground whíte pepper
Márínáde
1 táblespoon soy sáuce
1 teáspoon ríce vínegár
1 teáspoon cornstárch
Sáuce
1/2 cup chícken stock
1 táblespoon soy sáuce
1 táblespoon ríce vínegár
1 táblespoon oyster sáuce
1 teáspoon sesáme oíl
Servíngs:2 people
ínstructíons
Put áll the íngredíents for the márínáde ín á bowl, ádd chícken, míx well ánd let sít for 20 mínutes.
ín á pán over medíum hígh heát, ádd peánut oíl ánd chícken ánd cook for 5 mínutes, or untíl chícken ís cooked through. Tránsfer chícken on á pláte ánd set ásíde.
ín the sáme pán, ádd gárlíc, mushrooms ánd snow peás ánd cook on medíum hígh heát for 5 mínutes.
0 Response to "MOO GOO Gáí PáN – 蘑菇雞片"
Posting Komentar