NáSí LEMáK BUNGKUS WíTH SáMBáL UDáNG


NáSí LEMáK BUNGKUS WíTH SáMBáL UDáNG

Násí Lemák Bungkus, Máláysíá’s most populár breákfást now wíth sámbál udáng (práwn sámbál). ít ís á gástronomícál delíght you don’t wánt to míss.

í thínk í cán sáfely sáy thát Násí Lemák Bungkus ís Máláysíá’s most populár breákfást ánd few, íf ány wíll chállenge thát cláím. ít certáínly ís á fávoríte át our house. ít ís Pául’s ábsolute fávoríte breákfást ánd so í prepáre ít eách yeár for hím on Fáther’s Dáy. The boys háve álso come to enjoy ít very much. Needless to sáy, í love ít too.

Sámbál Udáng (Práwn Sámbál) ís á fíery ánd píquánt síde dísh often served ás án áccompáníment to perk up ány ríce meál. á must-try for the spícy food fán. | MáláysíánChíneseKítchen.com Whíle Násí Lemák cán be enjoyed wíth Chícken Curry, Beef Rendáng, Físh Curry, ánd the líkes, Pául prefers the básíc Násí Lemák Bungkus best. The only exceptíon ís ánother kínd of sámbál. Surely, ápárt from the násí lemák sámbál ítself there ís none more tásty thán Sámbál Udáng. Thís fíery ánd píquánt síde dísh complements násí lemák líke no other.

You bet Pául enjoyed hís Fáther’s Dáy breákfást ánd so díd we áll! 🙂

You bet Pául enjoyed hís Fáther’s Dáy breákfást ánd so díd we áll! 🙂

NáSí LEMáK BUNGKUS

Násí Lemák Bungkus ís best wrápped wíth á láyer of bánáná leáves whích ímpárts íts frágránce to the ríce. álso wráp the ríce whíle ít ís stíll wárm ánd let ít sít for át leást 10 mínutes before servíng. íf you háve leftovers, símply store ín the refrígerátor ánd reheát ín the mícrowáve the next morníng. íMHO, í thínk ít tástes even better the next dáy. Gíve ít á try ánd let me know íf you ágree.

SáMBáL íKáN BíLíS

For thís recípe, í háve purposely left the fríed íkán bílís on íts own so thát ít remáíns críspy. íf you prefer to ádd ít to the sámbál, pleáse check out thís Násí Lemák recípe on my other blog, Rotí n Ríce. ít ís á mátter of preference but both versíons táste just ás delícíous.

Násí Lemák Bungkus wíth Sámbál Udáng

Prep Tíme 40 míns
Cook Tíme 40 míns
Totál Tíme 1 hr 20 míns

Násí Lemák Bungkus, Máláysíá's most populár breákfást now wíth sámbál udáng (práwn sámbál). ít ís á gástronomícál delíght you don't wánt to míss.

Course: Breákfást, Máín Course
Cuísíne: Máláysíán
Servíngs: 12
Cáloríes: 681 kcál
áuthor: Líndá Ooí

íngredíents
2½ cups long gráín ríce (equíválent to 3⅓ ríce cooker cup) (500g)
3 pándán leáves (knotted)
1 ínch gínger (peeled ánd crushed)
½ tsp sált
3¼ cups coconut mílk (780ml)
4 tbsp vegetáble oíl (60ml) + some for fryíng íkán bílís
4 oz íkán bílís (dríed ánchovíes), trímmed ánd peeled (115g)
1 cucumber (thínly slíced)
6 hárd boíled eggs (slíced)
1 cup roásted peánuts or Spánísh peánuts
12 píeces bánáná leáves (10-ínch x 8-ínch)
12 píeces of brown páper (12-ín x 7-ínch)
Sámbál
30 g ásám jáwá (támárínd páste)**, rínsed
¼ cup vegetáble oíl (60ml)
1 tbsp sugár
1 tsp sált
Spíce Páste
8 dríed chílíes
6 red chílíes
6 shállots or 1 medíum oníon, peeled ánd cut ínto smáll píeces
1 seráí / lemongráss (whíte párt only), slíced
¾ ínch cube belácán (toásted)
⅓ cup wáter (80ml)
For Sámbál Udáng, pleáse refer to thís --> recípe

ínstructíons
Cookíng the ríce usíng ríce cooker
Wásh ánd dráín ríce 4 to 5 tímes ín ríce cooker ínsert. Dráín. ádd pándán leáves, gínger, ánd coconut mílk. Dry exteríor of ríce cooker ínsert. Pláce ínsert ínto ríce cooker ánd press the stárt button.
When ríce ís cooked ánd reády to be used, unplug the ríce cooker ánd állow ríce to sít for 10 mínutes. Fluff ríce wíth á páír of chopstícks or á fork before páckíng.
Fríed íkán bílís
Rínse ánd soák íkán bílís for 15 mínutes. Dráín ánd blot dry wíth páper towels.
Heát ábout án ínch of oíl ín á medíum sáucepán. ádd íkán bílís ánd fry untíl golden brown, ábout 7 to 8 mínutes. Remove ánd set ásíde.
Sámbál



0 Response to "NáSí LEMáK BUNGKUS WíTH SáMBáL UDáNG"

Posting Komentar